futás,nyújtás

Futás előtt vagy után fontosabb a nyújtás? Itt a válasz!

Forrás: Getty Images
Most őszintén: mennyi időt és energiát fordítasz a nyújtásra? Egy kemény edzés után csak gyorsan elvégzed a kötelező vádli és combnyújtást? Netán edzés előtt is nyújtasz, sőt, hengerezel is?

Abban biztosan minden sportló egyetért, hogy rémálom az edzés a beállt, fájó, merev izmokkal. Itt most nem arról van szó, hogy ritkán kihagysz egy komolyabb nyújtást, hanem arról, amikor rendszeresen megfeledkezel a sportolás előtti és utáni lazításról. Hosszú távon az izmok sokkal sérülékenyebbek, ha merevek, nem beszélve a gyakoribb izomlázról.

Nyújtani tehát kell, és nem mindegy, hogy mikor. Edzés előtt vagy edzés után fontosabb erre odafigyelni? Máris eláruljuk!

nyújtás,lazítás
Forrás: GettyImages

Nyújtás edzés előtt

Az edzés előtti nyújtásról az utóbbi években heves vita folyt. Nincs bizonyíték arra, hogy az ekkor végzett statikus nyújtás - az izmok és az inak meghosszabbítása azáltal, hogy egy pozíciót tartva növeled a rugalmasságot - megakadályozza a sérüléseket vagy javítja a teljesítményt - mondják a szakértők. Sőt, az igazság az, hogy előfordulhat, hogy az edzés előtti statikus nyújtás többet árt, mint használ.

Az edzés előtti statikus nyújtás károsítja a szöveteket, mivel ezalatt gátoljuk az idegi összehúzódást. Ez okozza majd, hogy nem kerül el elég hamar az információ az izmokhoz, hogy összehúzódjon és végrehajtsa a parancsokat, így csökken a sebesség is
mondja Jason Gromelski, a New York-i Nola Fizioterápia tulajdonosa.

Ha elkerülnéd a sérüléseket, akkor jön a képbe az, hogy az izmok funkcionális tartományban való mozgása fontosabb, mint a rugalmasság. A megoldás az edzések előtti statikus helyett a dinamikus nyújtás: az aktív mozgás, amely kinyújtja az izmokat anélkül, hogy túl sokáig maradnál egy pozícióban.

Nincs mese: futás előtt tölts el 10-15 percet ilyen dinamikus nyújtó gyakorlatokkal. Ezek a mozgások javítják a mozgástartományt és meglazítják az izmokat, amelyeket edzés közben fogsz használni. Emellett növelik a pulzust, a testhőmérsékletet és a véráramot, így hatékonyabb lehet az edzés is.

Ha eddig nem tetted, most kocogás helyett dinamikus nyújtással kezdd el az edzéseidet, és meglátod, rengeteg pozitív hatása lesz!

Nyújtás az edzés után

Természetesen elemi fontosságú, hogy az edzés végeztével elvégezz pár lazító, nyújtó gyakorlatot. Általában a vádli, a combizmok, a csípő területe a legkritikusabb pontok, így ezeket a területeket kötelező lenyújtani. Itt pedig már jöhet a statikus nyújtás, a hengerezés - amire csak időd van!

A statikus nyújtások előnye, hogy megnövelik a mozgástartományt, és ez az oka annak is, hogy az edzés után végezzük őket. A vér már ott van az izmokban, a nyújtások pedig segítenek meghosszabbítani az izmokat. Nagyon kellenek!
valljaJason Gromelski.