Borítókép: Havi 4-5 edzéssel is lehet teljesíteni párban a félmaratoni távot? Szakértőnk elmondja!

Havi 4-5 edzéssel is lehet teljesíteni párban a félmaratoni távot? Szakértőnk elmondja!

Forrás: getty images
Olvasónk babakocsival fut, azonban a tervezett edzésmennyiségét nem tudja mindig teljesíteni. A következő kérdést küldte szakértőnknek, Sipos Fanninak:

Kedves Fanni,

3 éve futok, ebből 1 éve versenyzek. Kétszer futottam le a 10 km-t: egyszer 1 óra 03 perc, aztán 59 perc alatt. 8 hónapja szültem, nincs súlyfeleslegem, január óta babakocsival futok. Beneveztem egy félmaratonra, amit párban teljesítek majd. A probléma az, hogy kiszámíthatatlan idő, és a kicsi miatt a tervezett heti 2-3 edzés helyett havi 4-5 edzés jött össze. Mellette erősítek teljes testre , de tartok tőle, hogy ez kevés. Tudnál javasolni valamit amitől meg hatékonyabb lenne a felkészülés?

Köszönöm

Üdv, Rita

Szakértőnk, Sipos Fanni válasza:

Kedves Rita,

Úgy gondolom, hogy ha a 10 km-t 2x lefutottad versenyen, és edzésként is megvan legalább ez a táv heti egyszer, akkor megfelelő intenzitáson (nem túlzásba esve) kocogva végig fogod tudni csinálni a félmaratont, párban felosztva.

Nagyon fontos, hogy ha kevés alkalmad, időd van edzeni, akkor is tartsd be a fokozatosság elvét, és ne akarj egyből túl sokat, túl gyorsan. Biztonságosan úgy tudsz felkészülni, ha rendszerként szerepel az edzés az életedben. Hiszen az izomzatod, ízületeid lassabban tudnak adaptálódni a terheléshez mint a tüdőd, keringésed.

Az erősítést nagyon jó, hogy csinálod, ezt ne hagyd abba!

Ami segítség lehet, ha beszerzel otthonra egy futópadot. Így amikor a babád alszik, addig ki tudod használni az időt és futhatsz nyugodtan. Ez ugyan költséges megoldás, de már bérelni is lehet futópadot.

Sok sikert kívánok!

Sipos Fanni

Neked is van kérdésed Fannihoz? Itt felteheted neki! A többi szakértőnkkel pedig ide kattintva ismerkedhetsz meg!