futni, edzeni,

5 fontos dolog, ami rengeteget segít abban, hogy 70 felett is jól menjen a futás

Forrás: Getty Images/Thomas Barwick
A minap egy lelkes olvasónk azt kérte, foglalkozzunk a 70 felettiek edzésével is - ugyanis sokkal többen futnak ebben a korban is, mint gondolnánk. A kérése számunkra parancs!

Fejet hajtunk mindenki előtt, aki 70 felett is edz, lelkesen fut - mi is pontosan így tervezzük a jövőnket. Van azonban néhány dolog, amikre a kor előrehaladtával nem árt kiemelten odafigyelni!

1. Kell a gyorsaság is!

Nagyon gyakori dolog az idősebb futók körében, hogy sokat veszítenek a gyorsaságukból, egyszerűen azért, mert kevesebb tempós futást végeznek, és inkább az állóképességi edzésekre fókuszálnak. Ettől viszont kevésbé lesznek rugalmasak, csökken a lépéshosszuk és lassabban is haladnak. Ám az erőnlét szempontjából heti egy gyorsító edzést érdemes mindenkinek beiktatni: a szokásos edzésedbe vezess be heti egyszer 6-10 darab, 100-200 méteres gyorsító szakaszt!

2. Turbózd fel a tested erősítéssel!

Az életkor előrehaladtával mindannyian veszítünk a csontok ásványianyag-sűrűségéből, és bár a futás remek edzés, az erőedzés még hasznosabb a csontsűrűség megőrzésében. Igazából mindkettőre szükség van a csontritkulás elkerülésére, így, ha teheted, hetente kétszer 20 percet erősíts! Gyakorlatonként 8-12 ismétlés a test minden egyes izomcsoportjára: lábak, csípő, hasizom, mellizom, hát, karok és vállak. Nagyon látványos lesz a fejlődés!

3. Nyújts többet!

A nyújtás elengedhetetlen az erőnlét, a test optimális működésének fenntartásához, ám a rugalmasság idővel általában csökken. Ha viszont rugalmas tudsz maradni, könnyebb lesz a sebességedet is megtartani, hiszen nem csökken mondjuk a lépéshossz.

Verseny vagy kemény edzés előtt melegíts legalább 10 percig, hogy az izmok fellazuljanak. A verseny vagy az edzés utáni nyújtás javítja a rugalmasságot, és megkönnyítheti az izomfájdalmat - erre is szánj legalább 15 percet, a következő gyakorlatok nagyon hatásosak!

4. Extrán fontos a fehérje!

A fehérje felépíti, helyreállítja és fenntartja az izmokat, leküzdi a betegségeket és szabályozza az anyagcserét szabályozó hormonokat. Tanulmányok kimutatták, hogy a megfelelő fehérje fogyasztása elősegíti az idősebb emberek immunrendszerének hatékonyabb működését. Egy 55 kilós futónak nagyjából napi 70 gramm fehérje lenne az ideális, egy 75 kilósnak napi 90 gramm az ajánlott mennyiség.

5. Ne feledkezz meg a vitaminokról!

Az anyagcserénk az életkor előrehaladtával lelassul, ami alacsonyabb kalóriaigényt jelent. De függetlenül attól, hogy hány éves vagy, a tested még mindig megköveteli a vitaminokat és ásványi anyagokat ahhoz, hogy minden rendben működjön. Így a helyes étkezés mellett nem árt figyelni az extra vitaminok bevitelére sem!

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

 

395 Ft