Borítókép: Fuss terepen is - útvonalak, ötletek, tanácsok 4. rész

Fuss terepen is - útvonalak, ötletek, tanácsok 4. rész

Forrás: Szász Norbert
A Budai-hegység mellett gyakran futok a Gerecsében. 7 éve járunk rendszeresen a Gerecse lábánál elhelyezkedő kis faluba, Tardosra. A főbb turistautakat egész jól ismerem, de számos jelzetlen útvonalat is bele szoktam illeszteni a futásaimba. Most egy bő 10 km-es útvonalat hoztam.

A Gerecse egyik legmeredekebb jelzett emelkedőjét érinti. Ezen, a kék háromszöggel jelölt rövid, de annál meredekebb kaptatón, soha nem futottam még fel. Annál is inkább érdemes tartalékolni, mert az első 4 km végig emelkedik. Ha itt túlpörög az ember, könnyen lehet, hogy a táv maradéka minden élvezetet mellőzve, küzdelmesen telik. Mindig úgy tekintek az első 4 km-re, hogy az a feladat, ami pedig utána következik az a jutalom, ugyanis onnantól tendenciáját tekintve végig lejt.

A Gerecse hegység legmagasabb pontjára, a Nagy-Gerecsére megyünk fel, amely a maga 634 méterével nem tűnik olyan ijesztőnek. S persze nem is az. De azért érdemes tisztelettel gondolni rá, mert a tető alattomos, enyhe emelkedője, szépen, lassan tud kicsinálni, ha nagyobb lendülettel esnél neki. A tetőn lévő geodéziai torony jelöli a csúcsot, ennek ellenére 600 méterrel arrébb van egy jóval magasabb átjátszó torony, amely messziről jól látszódik és jellegzetessé teszi a Gerecse legnagyobb hegyét.

A Gerecse tető tavasszal

Az útvonal jól jelölt és nem túl technikás, bár van egy rövidebb szakasz, amelyen kisebb-nagyobb szemű törmelékes kő van, itt figyelni kell. Ha tavasszal mész erre a vidékre, medvehagymától illatozik minden, ha pedig szeptemberben, a kora esti óráktól a szarvasbikák bőgésétől zeng az erdő. A Gerecse egyébként is vadban hihetetlen gazdag. Nekem a vaddisznó félelmem a Gerecse-béli futások alkalmával múlt el véglegesen. Ugyanis rendszeresen találkoztam velük, s megtanultam, hogyan tudunk egymást békén hagyva közlekedni.

Ha a Gerecsében futsz, arra számíts, hogy egy viszonylag érintetlen, turistáktól egy cseppet sem zsúfolt terepre kerülsz. Vízvételi lehetőség nem igen van ezen a körön, bár elméletileg van egy forrás (nem tudom, jelenleg működik-e) az egyházi üdülő és a jellegzetes, hatalmas gyökerű Sandl-hárs közti szakaszon. Ha valamilyen eseményen szeretnéd felfedezni ezt a vidéket, még nevezhetsz az idei Gerecse Trailre. Mind az „M”, mind pedig az „L” táv érinti ezt a 11 km-es útvonalat. Tavasszal a Gerecse 50, május végén a Kinizsi 100-as, ősszel pedig a fordítottja, az Iszinik 100-as indulói is részben ezeket az ösvényeket róják.

A Gerecse tető nyáron

Számomra egyébként különös és érthetetlen, hogy eseménytelen hétvégén mennyire nincs errefelé futó. Közel 7 év alatt, amióta futok itt, 2-3 ismeretlen futónál többel nem találkoztam. Pedig a közeli Tatán hemzsegnek a sporttársak.

Az útvonal adatai:

A kiindulási pont nekem a gyerekek apai nagyszüleinek háza, általánosságban a falu központjából indulnék, ami a Templom tér, innen valamivel hosszabb lesz a táv.

Követendő jelzések: kék kereszt, kék háromszög, kék sáv, kék kereszt

Szintemelkedés: 374 méter

Távolság: 11,3 km

Térkép, track itt található.

Az Országos Kéktúra érinti a Gerecsét