futás kánikulában,ultrafutás,terepfutás,korinthosz,szavanna trail

Fuss kánikulában, fuss kánikulában ultrát, fuss kánikulában pörgetőset – Szasza fut melegben és Szasza lefotózza azokat, akik melegben futnak!

Augusztus derekán járunk. Meleg van. Olykor a hőmérséklet a 35-36 fokot is eléri, nincs széljárás, és talán egy-egy eső után még a páratartalom is rátesz egy lapáttal a magas hőérzetre.

Sok futó kicsit elbizonytalanodik, hogy ilyen melegben egyáltalán nekiinduljon-e futni. Az elszántabbak nyilván igen, de nekik is érdemes fokozottabban figyelni önmagukra.

  • Fuss kora reggel vagy késő este! Igen, elő lehet szedni a fejlámpákat már nyári estéken is. Este 8 után egészen kellemes az idő, kifejezetten futóbarát hőmérséklet van.
  • Kánikulában, ne végezz magas intenzitású futást! Önmagában a meleg éppen elegendő mértékben terheli a szervezetet, ilyen típusú futásokat tényleg csak kora reggel vagy az esti órákban csinálj.
  • Ha süt a nap, viselj sapkát, vigyél folyadékot, izotóniás italt, vagy sótablettát a közepesen hosszú futásokhoz is. A fokozott izzadás alkalmával az ásványi anyagok is gyorsabban ürülnek a szervezetből. Kend be magad erős fényvédelemmel ellátott krémmel.
  • Mindezek mellett érdemes olyan útvonalon futni (erdőben is), ahol vannak közkutak, hogy szükség szerint tudd magad tovább hűteni, vagy megtölteni a kiürült kulacsodat.

Persze akadnak futók, akik kifejezetten örülnek a kánikulának és egyfajta kihívásnak élik meg a melegben való futást. Az elmúlt hétvégén két olyan futóesemény is volt, amelyen nemcsak a táv jelentette a kihívást, hanem a meleg is.

Péntek délután és éjfélkor rajtolt a Korinthosz 160 és 80 km-es mezőnye. A futóknak a Baja-Szekszárd közti viszonylag ingerszegény gátak mentén kellett megküzdeni a távval és a hőmérséklettel. Talán a rövidebb táv éjféli rajtja sokkal barátságosabb volt, a leggyorsabbak már reggel 7-re célba is értek. Pár fotó a versenyről:

futás kánikulában,ultrafutás,korinthosz
Forrás: Az esemény Facebook oldala
Péntek délután 1-kor rajtolt a Korinthosz 160 km-es mezőnye.
futás kánikulában,ultrafutás,korinthosz
Forrás: Az esemény Facebook oldala
Az éjszaka rajtolók megúszták a forróságot.
futás kánikulában,ultrafutás,korinthosz
Forrás: Az esemény Facebook oldala
Hamarosan lemegy a Nap és kezdődik az éjszakai műszak.
futás kánikulában,ultrafutás,korinthosz
Forrás: Az esemény Facebook oldala
Futó az éjszakában.
futás kánikulában,ultrafutás,korinthosz
Forrás: Az esemény Facebook oldala
Hajnali hangulat.

Vasárnap a Szavanna Trail 11 és 23 km-es távján többszáz futó tette próbára magát. Jó magam a hosszabb távon álltam rajthoz. Érezni akartam még egy kicsit a napfény perzselő leheletét, mielőtt átfordul a naptár az esős, hűvös őszi hónapokra. Részben sikerült. A 10 órás pákozdi rajt nem volt annyira brutális, mert még árnyék is akadt olykor az útvonalon. A Szavannára jellemző állatvilág helyett, szüntelenül ciripelő kabócák szórakoztatták a mezőnyt. Kár lett volna kihagyni ezt a jó hangulatú és remek nyomvonalú terepversenyt.

futás kánikulában,terepfutás,szavanna Trail
Forrás: DonRazzino

A kifejezetten „futós” útvonalon, sikerült egy fejre állás és holtponttól mentes, tempós futást összehoznom. Persze még így sem került belátható távolságra semmilyen dobogós hely számomra, ellenben a verseny utáni eszem-iszom nemcsak az energiaveszteség pótlására volt kiváló, hanem a barátokkal, futótársakkal való piknikezéshez is jó alapot adott. Na és a kerti zuhany…ruhástul. Felejthetetlen élmény marad.

futás kánikulában,terepfutás,szavanna trail
Forrás: DonRazzino

Futni lehet melegben is, csak kicsivel több odafigyelést igényel. Még van pár hét a nyárból. Az őszi szezon futóformája az augusztusi edzésektől is függ. Szóval…hajrá!