Fördő Zé,futás

Fördős Zé: A futás az, ami segít rendezni a gondolataimat

Forrás: Fördős Zé
A Street Kitchen házigazdája ezerrel pörög, a legfinomabb ételeket eheti, mellette viszont egy deka súlyfelesleg sincs rajta. Zé szerint ezt csakis a futásnak köszönheti – de nem csak ezért van jelen a sport gyermekkora óta a műsorvezető életében.

Mióta játszik szerepet az életedben a sport?

Tizenévesen kezdem el rendszeresen sportolni: először mountain bike-kal indítottam. A velem egyidős unokatesómmal, Attilával elég sokat tekertünk, elkezdtünk teljesítménytúrákra járni, aztán hobbi egyesületben OB futamokon is versenyeztünk.

Érettségi után jött a gyerekkori álmom megvalósítása: elkezdtem siklóernyőzni. Ennek már 24 éve, és azóta is nagy szerelmem a repülés. A futás mellett még az alpesi túrázás és a via ferrátázás az, amire sok időt szánok. Tavaly nyáron pedig windsurf vizsgát tettem a Garda-tónál, Sri Lankán pedig elkezdtem hullámszörfözni.

Miért kezdtél el futni?

Csupa olyan sportot űzök, ahol az ember kapcsolatba kerül a természettel. Terepen mindig is szerettem futni, de sokáig szívesebben ültem fel egy bringára, ha mozgásra vágytam. Aztán pár éve egy sikóernyős haverom rávett, hogy induljak el egy félmaratonon. A felkészülés alatt lefutottam a Vivicittá 10 km-es távját, nyáron a félmaratont, ősszel pedig rajthoz álltam életem első maratoni távján is, teljesen rákattantam a futóversenyekre. Azóta már összesen két maratont és kb. 15 félmaratont futottam le.

Fördős Zé,edzés
Forrás: Fördős Zé

Mit jelent számodra a futás?

Bár imádom a futóversenyeket, legtöbbször magányosan, az erdőben edzek. Felfrissít, kitisztítja a fejem, segít rendezni a gondolataimat. Sokan kérdezgetik, hogy ha ennyire sok jó kaja vesz körül, hogyan nem híztam még el eddig, és bevallom, nekem ebben is a futás segít a legtöbbet.

Idénre mik a tervek? Hogyan zajlik nálad a felkészülés?

A most már szokásosnak mondható évi 3 félmaratoni versenyt szeretném idén is lenyomni, és próbálom úgy beosztani az időmet, hogy ezekre felkészülten tudjak elmenni.

Mennyit futsz egy héten?

Heti 2-3 futás fér bele, a standard távom alkalmanként 10-12 km, kb. 250 méter szinttel a környező dombokon. Futópadon is szoktam futni, de csak ha nagyon muszáj, tavasztól már csak az erdőben lehet engem látni.

Az edzés mellett mennyire figyelsz az étkezésedre, az egészséges táplálkozásra?

Eléggé odafigyelek erre, sokat főzünk otthon, próbálok minél kiegyensúlyozottabban táplálkozni. Húst is eszem, de odafigyelek arra, hogy sok zöldséget fogyasszak és a hús mellett más fehérjeforrásokat is használjak. Nemrég külön aloldalt indítottunk a Street Kitchenen, ahol csupa egészséges, fenntartható kaját postolunk.

Van -e valamilyen álomtáv vagy álomhelyszín, amit vagy ahol mindenképp szeretnél futni?

Szeretnék megint maratont futni, az igazi álom pedig egy Ironman lenne... de erre még nem szántam rá magam teljesen, oda egy tudatosabb és keményebb felkészülés kell, mint amire nekem mostanában időm van. És egyszer szívesen elmennék valami távoli városba félmaratont futni, nagyon szeretem az ilyen buliknak a hangulatát!