Borítókép: 3 tipp egy edzőtől, hogy többet hozz ki a felsőtest-erősítő edzéseidből

3 tipp egy edzőtől, hogy többet hozz ki a felsőtest-erősítő edzéseidből

Forrás: getty images
Az erős felsőtest épp annyira fontos, mint a lábaid.

Pamela Geisel, fiziológus szerint már csak azért is fontos karra is gyúrni, mert ha a lábaid elfáradnak, a felső végtagjaid sokat segíthetnek abban, hogy előrébb juss, emellett a tartásad is javul, valamint a tüdőd kapacitása is megnő, hiszen kevesebb oxigénre van szükséged a mozgáshoz.

“Az erős felsőtest segít abban, hogy ugyanannyi energiát felhasználva gyorsabban tudj futni.”

A szakértő szerint azonban az izmok állóképessége mellett az erejüket is növelni kell, hogy megelőzhesd a sérüléseket. Éppen ezért javasolja a nehéz súlyzókkal, heti 2-3 alkalommal végzett edzést, valamint az olyan gyakorlatokat, amik a kart, hátat és a törzsizmokat is erősítik. Kezdők persze mindenképp saját testsúllyal indítsanak és fokozatosan érdemes növelni a használt súlyzók mennyiségét. Melegíts be plankkel és oldalsó plankkel (ezeket 1-1 percig végezd), aztán köhet a kemény munka és a választott gyakorlatok.

És íme néhány tipp a sikerhez:

1. Koncentrálj a helyes végrehajtásra!

Mindegy, mekkora súlyzókkal dolgozol, ha nem szabályosan hajtod őket végre, semmit nem érnek, maximum könnyebben lesérülsz. Kérj meg egy edzőt, hogy segítsen megtanulni az alapokat és ha szükséges, gyakorold tükör előtt a mozdulatsorokat!

2. Fáraszd ki az izmaidat!

A maxmiális eredmények elérésének érdekében érdemes 100 százalékban lefárasztani az izmodat, vagyis egészen addig dolgozz, amíg már egy ismétlést sem tudsz végrehajtani. (Kezdd 8-12 ismétléssel, ha pedig már megy, növeld a súlyt és végezz kevesebb ismétlést).

3. Növelj időben!

Ha a tizedik ismétlésnél még nem érzel semmit, akkor érdemes pár kilóval többre váltanod. És a kulcs, hogy őszinte legyél magaddal: nem mindegy, hogy az izmod, vagy az agyad fáradt el. Utóbbi esetben mormolj el egy motivációs mantrát és nyomd tovább!

Olvasnál még a témában?