Borítókép: Fejlessz így a futótechnikádon, hogy tavasszal kihozhasd magadból a maximumot!

Fejlessz így a futótechnikádon, hogy tavasszal kihozhasd magadból a maximumot!

Forrás: getty images
Hozz ki többet magadból a következő tippek segítségével!

A téli időszak tökéletes lehet arra, hogy fejlessz a futótechnikádon, hiszen így egy csomó sérülést megelőzhetsz, ráadásul sokkal hatékonyabbá teheted a futást és kevésbé is fogsz kimerülni közben. Fogadd meg a következő tanácsokat:

1. Ne a sarkad érkezzen először a talajra!

Ha ugyanis így futsz, túlterhelheted a térdedet és a hátad is megfájdulhat, hiszen nagy stressz éri az ízületeidet. Próbálj meg inkább a középtalpi szakaszra érkezni, így az izmaid megóvják az ízületeket és csontokat a leérkezés során fellépő erőhatásoktól.

2. Lépj kicsiket!

Könnyen megtalálhatod a számodra megfelelő lépéshosszt, ha egyenesen állsz és kissé előredőlsz, amikor pedig úgy érzed, elesnél, előreteszed az egyik lábadat. A két lábad közti távolság számodra az ideális. Ha megfelelő a lépéseid hossza, sokkal kisebb terhelés éri az ízületeidet és hatékonyabbá teheted a futást. Ezen kívül érdemes ügyelned arra, hogy minél több időt tölts a levegőben, így nagyobb távot tudsz teljesíteni.

3. A karod is fontos

Ideális esetben az alkarodnak párhuzamosnak kell lennie a talajjal, a tenyereidnek befelé kell nézniük, az ujjaidat pedig lazán kellene tartanod. A könyökeid legyenek 90 fokban behajlítva és lágyan mozogjanak a tested mellett! Figyelj arra, hogy a vállaid is végig lazák maradjanak, ne húzd fel őket a füleidhez.

4. A megfelelő testtartás

A legjobb, ha kissé előredőlsz futás közben. A testednek egy egyenes vonalat kell képeznie, a bokádtól viszont kb. 10 fokban érdemes előredőlnöd, így rengeteg energiát spórolhatsz meg. A lábad pedig ne a tested előtt, hanem alatt érjen talajt, így például a sípcsont környéki fájdalmat is megelőzheted.

Sok sikert!

Olvasnál még a témában?