Borítókép: 3 gyakorlat, ami egyszerre dolgoztatja meg a far- és törzsizmaidat is!

3 gyakorlat, ami egyszerre dolgoztatja meg a far- és törzsizmaidat is!

Forrás: getty images
Azt már biztos tudod, hogy a farizmok erősítése nagyon fontos ahhoz, hogy elkerüld a sérüléseket és erősebb futóvá válj. De ezen kívül miért érdemes még odafigyelni az erősítésükre? Megmutatjuk!

A futásban a farizom két része játszik kulcsfontosságú szerepet. A gluteus maximus (nagy farizom) és a gluteus medius (középső farizom). Ha ezek az izmok nem aktivizálódnak kellő mértékben, akkor a tartásod sem lesz jó futás közben. Ha pedig nem végzik rendesen a munkájukat, más izomcsoportoknak kell átvenni a terhelést, ami sérüléshez vezet.

Annak érdekében, hogy ezt a helyzetet elkerüld és hatékonyabban részt tudjanak venni a farizmaid is a futásban, végezd el a következő gyakorlatokat:

1. Lábemelés oldalfekvésben

Feküdj az oldaladra, az alul lévő lábadat hajlítsd be. A felül lévő lábadat nyújtsd egyenesen előre és végezz így lábemeléseket. Ismételd meg a másik oldalon is!

2. Deadlift egykezes súlyzókkal, váltott lábbal

Állj a bal lábadra, a jobbot hajlítsd be. Egyenes háttal hajolj le, majd robbanékonyan egyenesedj fel. Ismételd meg a jobb lábadon állva is.

3. Csípőemelés váltott lábbal

Feküdj a hátadra, a bal lábadat hajlítsd be. A jobb lábadat nyújtsd ki és így végezz csípőemlést. Ismételd meg a másik oldalon is.

Edzettségi szinttől függően a gyakorlatokból végzz 3-5x15-20 ismétlést oldalanként.

Olvasnál még a témában?