Pilates, edzés,

4 ok, amiért a Pilates és a futás nagyon, de nagyon jók együtt

Forrás: Unsplash/Bruce Mars
Elhatároztad, hogy nagyobb hangsúlyt fektetsz a keresztedzésekre, a core izmok erősítésére? Válaszd a Pilatest!

Rendszeresen futsz, de nem jutsz el konditerembe, uszodába, csoportos órákra? Milyen keresztedzést válassz akkor? Iktassd be az edzéstervedbe a Pilatest. Futóknak ez talán az egyik legideálisabb választás, méghozzá azért, mert egészen másként dolgoztat meg, mint a futóedzések. Ha rengeteget, vagy egyáltalán csak sokat futsz, az elég leterhelő a test számára. Ezzel nincs is baj, ha ellensúlyozod másfajta edzésekkel a futást, ha azonban ezt nem teszed meg, a sok edzés szabálytalanságokat, kiegyensúlyozatlan izomfejlődést és helytelen testtartást okozhat. Ez fájdalmakhoz vagy rosszabb esetben sérülésekhez vezethet, egy idő után pedig könnyen lehet, hogy azt veszed észre, nem bírod a kicsit több terhelést, nem tudsz fejlődni, nem javul a teljesítményed.

Ami, valljuk be, elég bosszantó tud lenni...

#vegyélhazait: MSO Fitness – Magasított derekú mintás leggings / M-es méretben

#vegyélhazait: MSO Fitness – Magasított derekú mintás leggings / M-es méretben

NŐI LEGGINGS M-ES MÉRETBEN

“Olyan nadrág létrehozása volt a célom,  melyet – az egyedi tervezésen túl – akár az egész napos kényelem jellemez. Mivel tervezésnél figyelembe vettem az edzői és a tanítványi oldalt is, sikerült megvalósítanom. Nekem oktatóként a kényelem az egyik legfontosabb ismérv.” – Szabados Emese

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

Ha S-es méretben keresed, ITT találod

9341 Ft

10990 Ft

A súlyzós edzés például nagyon jó opció keresztedzés gyanánt, a Pilates szintén remek választást. Ez utóbbi talán azért is egyszerűbb, mert eszköz sem kell hozzá, és nagyon sok Pilates videó van fent a neten.

A Pilates segít abban, hogy felismerjük testünket egy teljes rendszerként, és stabilitást teremtsünk a jobb futástechnika érdekében. Fokozott rugalmasságot kínál, és segít abban, hogy a core izmokat összehangoltabban tudd használni - ez pedig nagyon hasznos a futásban is.

Lássuk, miért is érdemes még futóként megtanulni néhány Pilates-gyakorlatot!

1. Jobb lesz a testtartásod

A jól működő és erős test kialakításának kulcsa a semleges testtartás. Idővel ugyanis megszokjuk a rossz tartást, ezzel létrehozunk egy gyenge vagy rosszul illeszkedő gerincet és medencét. Ez az izomfejlődésre is hatással van, és testünk kompenzálni fogja azáltal, hogy bizonyos izomcsoportokat előnyben részesít a többivel szemben. Ez gyakran megfigyelhető azoknál a futóknál, akiknek vastagabb a combja, megsérült a farizma, de a feszes csípőhajlító, a combhajlító és a mellizom is árulkodó jel, ami derékfájáshoz vagy csökkent teljesítményhez vezethet. A Pilates célja az izmok megerősítése, de úgy, hogy külön dolgoztat bizonyos izmokat, miközben a medence és a core izmok főszerepet kapnak.

2. Erősebb core izmok

Ez természetesen nem csak erős hasizmokat jelent: a Pilates erősíti a medencefenék izmait, a farizmokat, a combhajlítókat, a ferde hasizmokat, lehetővé téve a test számára, hogy harmonikusan dolgozzanak. Ez jobb összehangoltsághoz, egyensúlyérzékeléshez és stabilitáshoz vezet a medencén és a gerincen keresztül, ami által jobban fogod tudni használni az izmaidat a futások során. A core területének hatékony használata elősegíti a medence és a törzs támogatását futás közben.

3. Erősíti a farizmokat

Az erős farizmok is kellenek a futáshoz, ebben pedig a Pilates sokat segít. Ha ugyanis gyengék a farizmok és a core területe, de közben futsz, az előbb-utóbb a hát alsó szakaszát teszi majd tönkre. A farizom erősítése nemcsak a jobb testtartást és az ágyéki kompresszió csökkentését segíti, hanem javítja a teljesítményt is. A nőknél a farizmok gyakran gyengébbek, ellenben a combok erősebbek, ám ha a farizmokra kerül több hangsúly, akkor javul a futótechnika, ezzel pedig a teljesítény is.

4. Rugalmassá tesz

A Pilates javítja a rugalmasságot és az ízületek mozgástartományát. A rugalmasság és az erő kiegyensúlyozásával javulnak a mozgásminták, a test fájdalom nélkül, szabadabban mozoghat. Ha hanyagolod a nyújtást, és merevebbnek érzed magad a kelleténél, akkor is remek opció a Pilates, mert ezek a gyakorlatok nemcsak a core izmokra fókuszálnak, de sokkal hajlékonyabb is leszel tőlük.

1000 Futótipp nőknek

1000 Futótipp nőknek

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World kifejezetten nőknek szóló futótippjei között!

 

1990 Ft

2490 Ft