biciklizés, keresztedzés, sérülés, kerékpár

Mutatunk kilenc okot, amiért a futóknak rendszeresen kellene kerékpározniuk is

Forrás: Getty Images
Az egyik legértékesebb keresztedzés a bringa. Még pedig azért, mert úgy építheted a teljesítményedet, növelheted az izomerőt, hogy közben kímélni is tudod a szervezetet. Szellemi és fizikai előnyei miatt nagyon erősen ajánlott minden futónak!

1. A teljesítmény növelése

A keresztedzés célja egy olyan alternatív mozgásforma rendszeres gyakorlása, ami a fősporthoz kapcsolódó teljesítményt növeli, illetve javítja. A kerékpározás úgy javítja a futásteljesítményt, hogy fejleszti az erőnlétet és az állóképességet az izomzat - futáshoz hasonló - rombolása nélkül. Nagyszerű, alacsony intenzitású kardiovaszkuláris edzés is lehet, emiatt a regenerációt is jól szolgálhatja. Rendszeres bringázás mellett a szervezetet kevesebb stresszhatás éri, ha hajlamos vagy a sérülésekre, különösen hasznos köztes edzés futások helyett.

2. Jó a futáshoz nem annyira használt izmok erősítésére

A futó bizonyos izomkészletet épít fel bizonyos funkciók ellátására. Egy darabig könnyű futóként fejlődni, de idővel elérkezhet az a pont, amikor – ha kizárólag csak futsz – lelassul a teljesítmény növekedése, illetve le is állhat. A kerékpározáshoz fokozottabban használjuk a combizmokat és a farizmokat, ami fontos a futáshoz is, de erősebb combokkal és farizommal erősebb futóvá válhatsz. Extra erős izomzatot tudsz építeni, ha a bringázások során az emelkedőket minél gyorsabban próbálod megtenni.

3. Segíti a regenerációt

Hosszú, nehéz futások után másnap gyakran nem egyszerű összehozni a regeneráló futást úgy, hogy ne érezd a sajgó izomzatot és ízületeket. Ilyenkor érdemes inkább kerékpárra pattanni és alacsony vagy közepes intenzitáson tekerni futás helyett. Úgy tudod munkára bírni a meggyötört izomzatodat, hogy nem fogod magad annyira kellemetlenül érezni, mintha futnál. A mozgás mindenképpen jót tesz a beállt izomzat számára is, de jó, ha nem erőlteted a futást, a bringázással szuperül helyre lehet állítani a futószerkezetet.

bringázás, kerékpározás, keresztedzés
Forrás: Getty Images

4. Aerob edzés

Sokféleképpen használható a bringás edzés is, akár kiválthatsz vele 1-1 gyorsító futást, például intervall edzéseket ugyanúgy végezhetsz bringán is, mint futva. Próbálj rövid sprinteket megtenni vagy emelkedős szakaszokat erősen kitekerni a pulzus és a gyorsaság fejlesztése miatt. Ha bringán végzel ilyesmi edzéseket arra számíthatsz, hogy a regenerációd gyorsabb lesz, miközben kiélvezheted a kardioedzés előnyeit így is. Hosszú futások helyett is választhatod a bringát. A hosszú, egyenletes iramú tekerés, kiváló állóképességi edzés, ami úgy javítja a kardiális mutatókat, hogy nem károsítja az ízületeket.

5. Sérülés utáni visszatéréshez, vagy olyan sérüléshez, amivel futni nem lehet, de bringázni igen

Vannak olyan sérülések, amikkel futni jó darabig nem lehet, de bringázni idővel igen. Ilyenkor nagyon jó szolgálatot tehet a tekerés, mert hamarabb formába lendülhetsz újra, sőt az is előfordulhat, hogy pont azért gyógyulsz meg hamarabb, mert maradt valamilyen mozgás, ami csökkenti a teljes gyógyuláshoz szükséges időt úgy, hogy közben megmarad a szervezet kímélete.

6. Optimalizálja a zsírégetést

Ha a futás egyik oka a testzsír csökkentése, tehát a fogyás, akkor is jó szolgálatot tehet a bringázás, mert hatékonyabbá tehet futóként márpedig minél hatékonyabb vagy futóként, annál több kalóriát égetsz el edzés során. Ráadásul a maximális pulzus 65-75 százalékát, amin a zsírégetés a leghatékonyabb, kerékpározással könnyebb elérni úgy, hogy az kevésbé lesz fárasztó és megerőltető.

7. Új inger, ami tovább tágíthatja a kényelmi zónád határait

A kerékpározás teljesen más szervezést igényel, mint a futás és persze teljesen másfajta váratlan helyzetekkel – köztük nehézségekkel - kell megküzdeni tekerés során. Tehát nem pusztán fizikai értelemben kapsz újfajta ingereket, hanem mentálisan is. Minél sokszínűbb vagy e tekintetben is, annál jobban fogod viselni az élet megannyi kihívását.

bringázás, keresztedzés, kerékpározás, sérülés
Forrás: Getty Images

8. Új kalandok várnak rád két keréken

Amikor futás után bringán is nekivágsz 1-1 hegyvidéki területnek, számíthatsz rá, hogy más aspektusból fogod látni ugyanannak a hegycsúcsnak az elérését. Ráadásul országút és hegyi kerékpározás között is óriási különbségek vannak. Dönthetsz olyan bringa mellett, ami alkalmas könnyebb terepekre és országútra is. Indulhatsz olyan bringatúrán, ami több napon át tart, olyanon, ami több napon át tart, de non-stop kell haladni, ilyenkor nyilván az összes cuccodat vinned kell. De van, akinek az ad izgalmat, hogy végigszáguld egy sík, nyílegyenes úton, mintegy időfutam versenyen és csak nyomja és nyomja… Szóval, ha bringára pattansz és jobban elmerülsz ebben a világban, látni fogod, hogy milyen messzire eljuthatsz így is…távban és kihívásban egyaránt.

9. Akkor is elérhető, ha nincs

Bringát bérelni nagyon egyszerű, emiatt nem kell komoly technikai felszerelésbe ruháznod, ha éppen csak kipróbálnád, hogyan érzed maga a nyeregben. Nyaralások során remek módja annak, hogy összekösd a mozgást a környezet felfedezésével. Ezeken a próbálkozásokon keresztül kiderülhet, hányadán álltok egymással te és a biciklizés. Ha pedig sehogyan sem jön össze a kapcsolat hagyományos értelemben még mindig ott van a beltéri kerékpározás lehetősége, aminek ugyanúgy vannak előnyei és jótékony hatásai.

Mondhatnánk önző módon, hogy a bringát a futóknak találták ki, de inkább maradjunk annyiban, hogy tökéletesen passzol egymáshoz a két műfaj.