edzés, sport,

21 ok, amiért futni jobb, mint a konditeremben súlyokat emelgetni

Forrás: Pexels.com/Leandro Boogalu
Szó sincs róla, hogy nem kell az erősítő edzés, sőt! Millió jótékony hatása van, de érdemes beiktatni mellé a kardiózást - mondjuk a futást. Van pár indokunk, miért lépj ki a komfortzónádból (vagyis a konditeremből), és kezdj el végre futni!

Fuss, és tovább élsz!

Azok, akik rendszeresen futnak, tovább élnek, mint a nem futók. Az Archives of Internal Medicine egy korábbi tanulmánya 1000, 50 éves vagy annál idősebb felnőttet vizsgált 21 éven át. A kutatás végére a futók 85%-a maradt életben, a nem futóknál ez az arány viszont 66% volt..

Az egekbe repít

A káros szerek helyett inkább futni érdemes - az Experimental Technology egy kutatása szerint a futás eufórikus érzést okoz, illetve az endokannabinoidok magasabb plazmaszintjét is eredményezi.

Egy tapodtat sem kell menni hozzá

Kvázi időt spórolsz - kimarad az edzőterembe való utazás és a hazajövetel. Persze csak akkor, ha a környéken veted bele magad a futásba!

Csodaszer a sörhas ellen

A kor előrehaladtával bizony egyre több férfi szenved a sörhassal - ha viszont futsz, képes leszel hatékonyan küzdeni ellene. A Medicine & Science in Sports & Exercise tanulmánya több, mint 100.000 futót vizsgált meg: azok, akik heti 56 k-t vagy többet futottak, középkorúként sokkal kevesebbet híztak hasra, mint azok, akik maximum heti 15k-t tettek meg.

edzés, sport,
Forrás: Pexel.com/Mister Mister

A futás segít több D-vitaminhoz jutni

Az emberi test a D-vitamin legnagyobb részét a napsugárzásból nyeri, de mivel az emberek a legtöbb idejüket a 4 fal között töltik, kevesebb D-vitaminhoz jutnak. Ez magyarázza, hogy az amerikaiak 41,6 százalékában D-vitamin hiánnyal küzd - a szabadban futás pont ez ellen jó! Elősegítheti a depresszió csökkentését, megelőzheti a 2-es típusú cukorbetegséget és megerősítheti a csontokat is.

A futás őrülten sok kalóriát éget

Egy átlagos egyórás súlyzós edzés alatt az edzőteremben körülbelül 300 kalóriát égetsz el, míg futással ez a szám épp a duplája. A lépcsőző, az evező vagy az edzőtermi kerékpár sem éget el annyi kalóriát, mint a futás!

A futáshoz nem kell túl sok holmi

Nem kell szőnyeg, gépek, eszközök - csak kényelmes ruha és futócipő!

Bárhol futhatsz

A futás messzire visz, és tényleg BÁRHOL megteheted. Szó szerint versenyek vannak az Antarktiszon és a Szaharában - persze ide igen kevesen jutnak el. De a lényeg az, hogy akárhova utazol, a futás mindig remek edzésmódszer marad.

Bármikor futhatsz

Mindegy, hogy hajnali 3-kor érsz rá, vagy a nap kellős közepén, futni mindig mehetsz - nem kell alkalmazkodnod semmiféle nyitva tartáshoz sem.

A kutyád futhat veled

Ne mondd, hogy nem szuper dolog a kedvenceddel edzeni! Sőt, a kutatások szerint a futás őket is pont úgy feltölti, mint téged. Egy konditeremben valószínűleg sosem lesz ott a kedvenc négylábúd!

A futásból igazi energiabomba leszel

A futás nagyszerű szív- és érrendszeri edzés, sokat segít abban, hogy bírd a strapát, és hogy sokkal lassabban fáradj el el komolyabb terheléstől. Ha például egész nap dobozokat kell pakolni szívességből, azt is jobban bírod majd!

A futás erősíti a csontokat

Minden más aerob edzéssel ellentétben, amelyet az edzőteremben végezhetsz, a futás a csontokra is hat, erősíti azokat - míg mondjuk az úszás, a kerékpározás és az elliptikus tréner ezt nem teszik meg - vallja Jason Fitzgerald, az USA Track & Field edzője.

A futás segít elérni a céljaidat

A futás nagyon célorientálttá tesz, mert ehhez az edzéshez is időre, munkára és következetességre van szükség. Ha kitartóan futsz, ez megtérülhet a célok elérésében is.

A futás leküzdi a náthát

Ha érzed, hogy valami nem stimmel, hamarosan náthás leszel, akkor egy könnyű 30 perces futás stimulálhatja az immunrendszert, hogy segítsen leküzdeni a megfázást, mielőtt esélye lenne komolyabbra fordulni - vallja Fitzgerald. A British Journal of Sports Medicine egyik tanulmányában bemutatták, hogy azok az emberek, akik a hét legalább öt napján aerob tevékenységet végeztek, 43 százalékkal ritkábban szenvedtek felső légúti fertőzésekben, mint azok, akik kevesebb aerob tevékenységet folytattak. Ráadásul, amikor a futók megfáztak, tüneteik sokkal kevésbé voltak súlyosak.

Mindegy, mennyire vagy edzett, akkor is futhatsz

Nem kell hozzá a konditermi gépek ismerete, és az sem feltétlenül, hogy tudd, hol melyik izmod található, és pontosan hány szettet illik csinálni 1-1 gyakorlatból, ha mondjuk bicepszre gyúrsz. A futásban pont az a jó, hogy fogod magad, elindulsz, és vissza se nézel. Persze a helyes futótechnikára nem árt figyelni!

A közösségről is szólhat

Nem csak konditeremben lehet ám jó kis közösségi életet élni - egyszer menj el egy közösségi futásra vagy futóklubba!

A futás meditációnak is tökéletes

Ha inkább egyedül futsz, a futás képes meditatív állapotba hozni, eltávolítani a mindennapi gondoktól, segít magadra koncentrálni.

A futás soha nem ugyanaz

Szemben azzal, amit a nem futók gondolhatnak, minden futás más és más, és nem kell unalmasnak lennie. Pláne, ha fartlekezel, beveted a tempófutást, a dombokat, az intervall edzéseket...

A futás jó ürügy a szénhidrátfogyasztásra!

És nem csak a teljes kiőrlésű „egészséges” szénhidrátokéra - a tésztáról, fehér kenyérről és sütikről beszélünk. Az egyszerű szénhidrátok a futó legjobb üzemanyagai, segíthetnek a jobb futásban és a gyorsabb regenerációban a Journal of Applied Physiology folyóiratban megjelent kutatás szerint.

Erősíti a térdet

Nem, a futás nem roncsolja a térdet. Pontosan az ellenkezőjét teszi! A Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium kutatásai azt mutatják, hogy a futás (még a maratonfutás is!) csökkenti a térdízületi osteoarthritis kockázatát. Ennek oka lehet, hogy a futás növeli a tápanyagok áramlását a térd porcaiba, miközben erősíti az ízület körüli szalagokat is.

Egészségesen tartja a szemed

A Medicine & Science in Sports & Exercise című folyóiratban megjelent 2013-as kutatás azt mutatja, hogy azoknál az embereknél, akik naponta átlagosan legalább 8k-t futnak, 41 százalékkal alacsonyabb a szürkehályog kialakulásának kockázata, amely az életkorral összefüggő látásvesztés és vakság vezető oka. Bár a pontos ok még nem ismert, a dolog mögött az lehet, hogy a futás csökkenti a magas vérnyomás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét - mindkettő hozzájárulhat a szürkehályog kialakulásához.

1000 profi tipp futáshoz

1000 profi tipp futáshoz

Segítségedre van szükséged az edzésterved kialakításához? Legyél teljesen kezdő, vagy vár profi futó, cikkeinkben megtalálhatod a számodra leginkább megfelelő edzésterveket.

 

1590 Ft

1990 Ft