TRX, edzés,

Egy friss kutatás szerint van egy edzésmódszer, ami hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség megelőzéséhez

Forrás: Unsplash/Geert Pieters
Rendszeresen végzel keresztedzést a futás mellett, vagy eddig hanyagoltad a dolgot? Van egy jó tippünk, melyiket lenne érdemes választani!

A pandémia alatt a sokszorosára nőtt az otthoni sporteszközök vásárlásának száma, hónapokig komoly nehézséget okozott hozzájutni TRX-kötélhez vagy gumiszalaghoz. Ha pedig már beszerezted ezeket, érdemes nem parkolópályára tenni őket az edzőtermek nyitásával, egy friss kutatás szerint ugyanis az olyan ellenállásos, saját testsúlyos edzések végzése, mint a TRX, a gumiköteles gyakorlatok vagy a súlyzós edzés rendszeres végzése csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ezek az edzések ugyanis segítenek a vércukorszint szabályozásában és javítják a kardiometabolikus egészséget - derül ki a Sports Medicine folyóirat kutatásából.

A kutatók 14 vizsgálat adatait vetették össze. Ezekben a vizsgálatokban 668 olyan ember vett részt, akiknél nagy volt a cukorbetegség kockázata. A glikémiás kontroll, a testzsír és a vér lipidjei javulásának köszönhetően jelentősen csökkent a kockázat azok számára, akik legalább 12 hétig rendszeresen edzettek. Különösen hasznosnak vélték a kutatók azon edzéseket, ahol a résztvevők a maximális erőkifejtésük 60%án dolgoztak 10-15 ismétléses sorozatokkal.

A kutatók azt is megállapították, hogy az étrendi összetevők nem nyomtak annyit a latba, mint hinnénk - a kiegyensúlyozott étrenddel nem értek el jelentős kockázatcsökkentést. Tekintettel azonban az étrend fontosságára a cukorbetegség kockázatának csökkentésében, a szakértők szerint sokkal több kutatás szükséges a témában.

edzés, trx,
Forrás: Unsplash/Anastase Maragos

Nem ez az első eset, hogy kapcsolatba hozták az erőnléti edzést és a cukorbetegség esélyének csökkentését: a Mayo Clinic Proceedings folyóiratának kutatásai azt mutatják, hogy még mérsékelt erősítő edzés is 32 százalékkal csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Sőt, egyes kutatók szerint a saját testsúlyos, ellenállásos edzések akkor is hasznosak, és jelentősen javítják az állapotunkat, ha már fennáll a betegség. A Nutrition & Metabolism folyóiratban lévő kutatás szerint az ellenállásos edzések, mint például a TRX annyira hatékony a glikémiás kontroll és a koleszterin anyagcsere szempontjából a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél, hogy a kezelés részeként kellene alkalmazni.

Nagy kérdés azonban, hogy miért is jobb az ellenállásos edzés, mint mondjuk a kardiózás, a futás a cukorbetegség megelőzésében. Carol Mack szakember szerint a glikogénhasználat áll a háttérben. "A máj és az izmok glikogént tárolnak. Minél több tárolható ezeken a területeken, azt jelenti, hogy kevesebb keringene a vérben, így a vércukorszint alacsonyabb lenne. Az ellenállással végzett edzés nagyszerű tulajdonsága, hogy segít az izomépítésben, amely aztán több glikogént képes tárolni. ”

Runner’s World melléklet 2019 Futóchecklist egész évre, minden évszakra (digitális verzió)

Runner’s World melléklet 2019 Futóchecklist egész évre, minden évszakra (digitális verzió)

 

395 Ft

Az kardiózás, a futás glikogént használ üzemanyagként, de az izomtömeget nem építi olyan hatékonyan, mint az ellenállásos edzések. Éppen ezért rengeteg előnnyel jár, ha erősítesz, gumiköteles gyakorlatokat végzel, izmot építesz a futás mellett. Nem feltétlenül kell a konditeremben óriási súlyokkal edzeni: a saját testsúlyos gyakorlatok, kis súlyos erősítő edzések is remek választások, de a TRX-edzés beépítésének is számtalan pozitív hatása lesz.