gép, elliptikus,

Az elliptikus tréner 5 fantasztikus hatása, amikről minden futónak tudnia kell

Forrás: Pexels.com/shotpot
Mondhatni az egyik legtökéletesebb keresztedzés futóknak, de nem csak nekik érdemes gyakran ezt a gépet választaniuk: az elliptikus igazi adu ász, mondjuk is, hogy miért!

Serkenti a regenerációt

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt. Az elliptikus egy erőteljes, aktív helyreállító eszköz, mivel emulálja a futómozgást, de az ütődés, becsapódás elmarad. Könnyű az izmok, inak és ízületek számára, és alacsony intenzitású edzést biztosít, amely kulcsfontosságú az optimális helyreállításhoz, áthidalva a futóedzések közötti szakadékot.

Megerősít a felfelé futásokhoz

Az ellipszissel való edzés a dőlésszög miatt alaposan edzi a far és combizmokat, ami fontos, mivel elősegíti az erőt és az állóképességet a dombos edzésekhez. Valamint csökkenti a gyenge farizmok okozta sérülések kockázatát is.

Magas intenzitású edzés

Egy másik hasznos stratégia az, hogy az ellipszist nagy intenzitású edzésre használod, hogy javítsd az erőnlétet, és közben elkerüld a becsapódásokat. Ez egy nagyszerű stratégia a kezdő futók és azok számára, akik hajlamosak lesérülni futóedzés alatt. A nagy intenzitású interval edzések rövid, 30 másodperces és 2 perces intervallumokat tartalmaznak: edzést nagy intenzitással, majd az erőfeszítés csökkentését.

Kicsit olyan, mint a Retro futás

Vagyis hátra futás, aminek vannak előnyei: ez egy könnyen végrehajtható és rendkívül hatékony stratégia az előre futó (és elliptikus) ellenálló izomcsoportok megerősítésére, beleértve a combhajlítókat, combfeszítőket, a lábszárakat, és végül kiegyensúlyozza a láb izmainak munkáját is. Lényegében a retro-elliptikus mozgás hasonlít a dombfutáshoz és az erőnléti edzéshez (guggolás és térdnyújtás), mivel kiegyensúlyozottabb izomrendszert fejleszt, amely csökkentheti az izom-egyensúlyhiány miatti sérülések kockázatát.

Egy gyors és egyszerű Retro edzés 6-8 interval résszel, némi dőlésszög emeléssel sokat javíthat a mozgásodon a futásban is.

Hatékony egy sérülést követően is

Az elliptikus nagyon hatékony eszköz sérülésből való visszatéréskor, és segít a futónak, hogy könnyebben visszarázódjanak. Sok futó a gyógyulás korai szakaszában használja fő eszközként, majd amikor már megvan a kellő edzettség és felépülés a futáshoz, nagyon lassan, fokozatosan érdemes az elliptikus tréner mellé visszavezetni a futást. De tényleg fokozatosan - és az sem árt, ha nem mondasz neki búcsút, hanem a futóedzések mellett hagysz időt erre is a későbbi sérülések megelőzése miatt.

Runner’s World 2019/02 (digitális verzió)

Runner’s World 2019/02 (digitális verzió)

Olvasd el a Runner’s World 2019-es számait is!

“HELLÓ, RUNNER’S WORLD, HELLÓ, ÚJ KIHÍVÁSOK! SZÁMOMRA ŐRÜLETESEN NAGY MOTIVÁCIÓT AD A MAGAZIN – NEMCSAK A FUTÁSBAN, DE AZ ÉLET MINDEN TERÜLETÉN, MERT ARRA SAR- KALL, HOGY FEJLŐDNI AKARJAK.

Ezerrel dübörög a versenyszezon, így ezt a lapszámot ennek szellemiségé- ben készítettük el. Mindannyiónkban benne van a versenyszellem, kiben mélyebben, kiben teljesen látható módon. De az biztos, hogy szeretnénk jobbak lenni, legyőzni magunkat min- den egyes alkalommal – a futókra ez fokozottan igaz! Most pedig rengeteg infót megadunk ahhoz, hogy ebben a szezonban a legtöbbet hozd ki magad- ból. Olyan kérdésekre adunk választ, hogy hogyan lehet egy szezonban több versenyen is helytállni, hogyan tartsd fönn a motivációdat, vagy hogy miként kell pszichésen felkészülni. Nekem személy szerint ez a legnehezebb: sok- szor előfordult már, hogy jó formában, edzetten álltam rajthoz, de a rossz gon- dolatok annyira hatalmukba kerítettek, hogy végül egy negatív spirálba kerül-

tem és életem legrosszabb eredményét hoztam. Ha te is jártál már hasonlóan, ne hagyd ki erről szóló cikkünket! Azzal kapcsolatban is kapsz tanácsot, hogyan határozd meg a versenytempódat, és mi- ként tudsz valóban reális célokat kitűzni magad elé.

Megismerkedhetsz címlaplányunk, Szabó Nóri történetével, aki egy igazán inspiráló futó: felnőtt fejjel kezdett el futni, egészen tavalyig nem volt edzője sem, most pedig esélye lehet kijutni a to- kói olimpiára. Vele készült interjúnkat a 34. oldalon találod!

De azt is megmutatjuk, hogyan telik Erdélyi Zsófi egy napja. Hogy mikor kel? Mikor ebédel? Mennyi időt tölt a gye- rekeivel? És a legfontosabb: mikor fut? Biztos kíváncsi voltál már arra, hogyan tudja az edzéseket beilleszteni a min- dennapjaiba, és ebből te is erőt merít- hetsz azokhoz az időszakokhoz, amikor úgy érzed, összecsapnak a fejed felett a hullámok! Mert valljuk be, mindenkinek van ilyen. És mi aztán jól tudjuk, hogy az „embernek arra van ideje, amire szakít” kijelentések nem teljesen igazak. Mert előfordul, hogy egyszerűen 10 perc futást is nehéz beiktatni. Én ilyenkor egy ördögi körbe kerülök: eláraszt a munka, nincs időm sportolni, ettől pedig még stresszesebb leszek. Viszont ezen túl kell lépni, és menni tovább!

Szóval hajrá, az információk adottak, neked csak az a dolgod, hogy kiszűrd azt, amire szükséged van, onnantól pedig rajtad múlik.

Ha pedig kérdésed vagy észrevételed van, írd meg nekünk a Facebookon/Insta­ gramon egy üzenetben, esetleg nekem
a b.birta@marquardmedia.hu­ra!”

BIRTA BRIGITTA

főszerkesztő

595 Ft