koronavírus, motiváció, motivációs nehézség, futás, covid,

Elegem van a járványból! Mikor lesz már végre egy normális verseny?!

Forrás: kzenon / Getty Images
Sok futó lába alól csúszott ki a talaj az elmúlt évben a pandémia miatt. Főként azok számára kritikus egy ilyen helyzet, akiket elsősorban a versenyek motiválnak arra, hogy nap-nap után fussanak. Nos, versenyek hírével nem szolgálhatunk, de pár olyan tanáccsal igen, ami talán segít továbblépni ezen az elkeserítő időszakon.

Fuss hétfőnként!

Ha futással kezded a hetet, az meghatározza a hét többi részének hangulatát és mintázatát. A hétfői futás akkor is segít, ha tudod, hogy a héten szeretnél futni például ötször, így az első nap az első futás már a „zsebedben” van. Sőt az az érzés, hogy a vágyott teljesítményért már tettél valamit, további lendületet ad és magabiztosabbá tesz. Ha pedig eleve lehangol a hét első napja, szuper, ha feldobod futással, ami nagyszerű stresszoldó és jó módszer arra, hogy segítsen megbirkózni az új hét kihívásaival.

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

100% frissen préselt natúr homoktövis lé a Balaton partjáról. Igazi superfood. Gazdaságos 2 literes bag in box kiszerelésben a  hosszantartó garantált minőségért. Tömény egészségbomba, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, zsírsavakkal, antioxidánsokkal.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

5500 Ft

Fuss reggel!

Amikor reggel futsz, könnyen lehet, hogy azt érzed, nyertél egy kis időt a nap hátralévő részéhez. Délután, este már nincs rajtad nyomás arra, hogy futni KELL. Az estékbe ráadásul sokaknak jóval nehezebb beleilleszteni még egy rövidke edzést is és a váratlan tennivalók sora pont ezt az időszakot emésztik. A nap elején futók következetesebbek az edzéseikkel kapcsolatban.

Kreálj futóhagyományt, amihez tartod magad!

Lehet ez példádul minden hónap (vagy minden második hónap) egy adott napja, amikor biztosan futsz például egy tizest vagy félmaratont vagy bármit verseny intenzitáson. Ragaszkodj ehhez a vállaláshoz, mert könnyen lehet, hogy sikerül a felkészülésedet is szinten tartanod, ha tudod, hogy vár rád egy ilyen kihívás. A biztonság kedvéért oszd meg néhány futótársaddal a tervedet, hátha őket is tudod motiválni akár azzal, hogy csatlakoznak hozzád valamilyen formában.

Készülj fel váratlan helyzetekre!

Tedd lehetővé önmagad számára, hogy futhass olyan helyzetekben is, amikor nem készültél rá. Például készítsd kézközelbe a futóruházatod és valami könnyű reggeli snacket arra az esetre, ha spontán felébrednél reggel és futással ütnéd el a váratlan szabadidőt, vagy legyen egy táskában edzőholmi az autódban, munkahelyeden, szintén arra az esetre, ha felszabadulna akár csak 30 perc, ami még mindig jobb, mint a semmi azokon a napokon, amik zsúfoltak.

Legyen víziód!

A mentális felkészülés is nagyon hatékony. Képzeld el magad, amint egy bizonyos cél felé haladsz futóként és az érzést, amikor teljesül az álmod. Lásd magad a helyzetben, éld át a futás élményét és örülj az elért célnak, amiért szorgalmasan megdolgoztál.

motiváció, koronavírus, járvány, futás, covid,
Forrás: kzenon / Getty Images

Légy mentora kezdő futótársadnak!

Ha ismersz olyat, akiről tudod, hogy szívesen elkezdene futni, de nem tudja, hogyan álljon hozzá, ajánld fel a segítséged. Izgalmas lesz nézni, hogy valaki, aki új ebben a tevékenységben, hogyan fejlődik, lépked előre hétről hétre. Segíts számára abban, hogy milyen felszerelést vegyen és hol, segítsd őt alapvető edzéselméleti kérdésekben (például ne túl gyorsan, ne túl sokat, ne túl gyakran), menj el vele 1-1 edzésre és motiváld őt folyamatosan. Mindez téged is ösztönözhet arra, hogy újrakezd azt az edzésmunkát, ami fejleszt és segít a céljaid elérésében.

Kérd edző vagy coach segítségét!

Ha elakadtál, ha csalódottnak érzed magad a jelenlegi helyzet miatt, segíthet a továbblépésben az is, ha van lehetőséged valakivel átbeszélni. Edző tanácsát kérheted abban is, hogy milyen olyan célokat tudsz elérni, amikhez nem kell verseny, de nem is kell túlvállalnod magad. Mindez segíthet abban, hogy kitörj a motiválatlanság börtönéből és újra felfedezd azt, amit szeretsz a futásban.

#vegyélhazait: Viblance Pekándiós- Quinoa Granola

#vegyélhazait: Viblance Pekándiós- Quinoa Granola

Mennyeien finom és tápláló reggeli egészségtudatos ínyenceknek!

Ha valami igazán finomra vágysz, kóstolnod meg ezt! A Viblance díjnyertes granolája nem csak igazi ízélmény, de csakis tiszta összetevőkből, aromák, színezékek és egyéb mesterséges alapanyagok nélkül készül. Gluténmentes, növényi alapú.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

1590 Ft

1770 Ft

Tarts egy kis szünetet!

A motiváció megőrzése miatt és a sérülések megelőzése érdekében nem rossz irány az sem, ha olykor tartasz egy-egy hosszabb szünetet. A hatékony és következetes edzésekhez a testednek regenerálódnia kell, a heti futásaid között is kellenek pihenőnapok, de tarthatsz regenerációs heteket, amikor csak keresztedzést végzel, nyújtasz, hengerezel és masszőrhöz mész.

Az edzésnapló csodákra képes!

Kövesd nyomon a futásaidat tudatosan ebben az időszakban. Írd le, mi az, ami jó volt és azt is, hogy mi nem volt az. Az edzésnapló kiválóan alkalmas az előrehaladás nyomon követésére és az önmotivációra is.

Variáld az edzéseket és útvonalakat!

Egy idő után dög unalom lesz ugyanazon az útvonalon futni és kb. ugyanazt az edzésmunkát elvégezni. Vigyél változatosságot az edzéseidbe úgy, hogy új útvonalakon futsz és új edzéstípusokat is végzel.

A futás társadalmi aspektusa az egyik legfontosabb oka annak, hogy sokan futnak, de erre most korlátozottan van lehetőségünk. Viszont vedd számításba azt, hogy a futás jelenleg tényleg a legpraktikusabb sportos tevékenység. És nem igaz, hogy unalmas! Valójában az egyik legsokszínűbb mozgásforma, de rajtad is múlik, hogyan teszed azzá!

Runner’s World 2021/01 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/01 (digitális verzió)

A legfrissebb Runner’s World fő témája a generációk a futásban. Egyik legizgalmasabb anyagunk is ebben a témában készült, olyan testvérekről, akik egymás ellenfelei a pályán, de ez sokkal inkább előnyükre válik, mint hátrányukra. Nem is gondolnánk, mennyi közeli rokon versenyzik most is a világ élvonalában! Történetük nagyon sokat elárul a sportszerűségről, és arról, hogy van, ami még a győzelemnél is fontosabb… még egy élsportoló számára is.

Szintén a generációs témában szólaltattunk meg olyan gyerekeket, akik közül a legtöbben még általános iskolások, de már nagyon szoros és személyes kapcsolatot ápolnak a futással. Olyanokat is bemutatunk, akik versenyszerűen futnak, de olyanokat is, akiknek már ilyen kicsi korban többet jelent a futás, mint testnevelésórai kötelező köröket. Figyelem, megint kiderül, hogy van mit tanulnunk a gyerekektől.

595 Ft