terepfutás,futás sötétben,futás éjszaka

Éjszaka futni nagy buli, ha jól rákészülsz, szuper élménnyel gazdagodhatsz!

Forrás: Getty Images
Bár sötét az erdő, ám ne hidd, hogy félelmetes, pláne, ha van egy jó fejlámpád és egy hozzád hasonlóan vállalkozó szellemű futótárs. Vágjatok bele!

A sötétben futás technikája tanulható és gyakorolható. Ahogy a szem alkalmazkodik, amikor világosból sötétbe megyünk, az éjszakai futáshoz is idővel rávehető a szervezet alkalmazkodása.

Milyen tempóra számíts?

Fogadd el, hogy ha sötétben futsz, lassul a tempó. Ha éjszaka ugyanazt a tempót próbálod futni, mint nappali világosban, előfordulhat, hogy akár egy rendesebb esést is összehozhatsz. A fejlámpa fényében a terep kisebb kiemelkedései nem annyira kivehetők, ezért sem érdemes olyan feszesen ragaszkodni az iramhoz, magyarul felejtsd el azokat a számokat, amiket nappal mutatna az órád.

Hogyan válassz edzőhelyet?

Ha éjszaka terepen futsz, érdemes szélesebb, jobban belátható, nyílt útvonalakat választani. Szűk, kanyargós ösvényen könnyen lehet, hogy meglepetésekbe botlasz, leginkább vadállatok formájában.

Mi legyen nálad?

Működő mobiltelefon mindenképpen és legalább egy plusz réteg ruhanemű, illetve hővédő fólia. Éjszaka, ha meg kell állni bármi miatt, hűvösebb az idő. Ezeket akár egy rövidebb, órás futásra is betenném. Ha ennél hosszabb edzésre készülsz, frissítésről is gondoskodj! Még ha érint is lakott területet az útvonal, nyitva lévő bolt nem biztos, hogy akad.

Figyelj jobban!

Még a tapasztalt futók is nehezebben tájékozódnak éjszaka. Figyeld jobban a jelzéseket és készülj arra, hogy összefuthatsz vadakkal, ám ez ne rémítsen meg, ha ügyelsz a kellő távolságtartásra, el tudsz menni mellettük biztonságosan.

terepfutás,futás sötétben,futás éjszaka
Forrás: Getty Images

A szervezet éjszakai futás során

Éjszaka a szervezet aludni tér. Lehet, hogy kicsit lassabban reagálsz futás közben, érezhetsz tompaságot, ha hosszabb edzést raksz erre az időszakra, eljuthatsz oda is, hogy elálmosodsz. Éjszaka ne csinálj nehéz edzést, a pulzusod ne pörgesd az egekig. Éppen elég feladat a szervezet számára, hogy olyan időszakban végezzen fizikai aktivitást, amikor nem szokott. Elképzelhető, hogy kicsit nehezebben tudsz elaludni. Ha éjszaka mész futni, akkor is próbálj este 10-ig ágyba kerülni, ne rúgd fel túlságosan a napi rutint azzal, hogy extrém későn fejezed be az edzést és így akár hajnalban kerülsz ágyba.

terepfutás,futás éjszaka
Forrás: Getty Images

Étkezéssel kapcsolatos stratégiák

Ha esti edzést tervezel, másként kell időzítened az étkezéseidet is. A futás előtt 2 órával – az edzés hosszától függően – fogyassz némi szénhidrátot. Ha végeztél – éjszaka ide vagy oda , regeneráció szempontjából fontos, hogy valamit egyél. Egy kis adag zabturmix növényi tejjel pár karika banánnal például bőven elegendő.

Az éjszakai futás során az átlagtempó csökkenése miatt eleve kevesebb kalóriát használ a szervezet, ezért a frissítést is ennek tudatában érdemes összeállítani. Lazára kevert izotóniás ital vagy hígított gyümölcslé megfelelő lehet a folyadékpótlásra és energiát is ad.

Az éjszakai futás buli – leginkább akkor, ha társaságban űzheted. Az erdő más, az állatvilág sokkal aktívabb. Éppen ezért, például kutyát soha ne vigyél éjszakai futásra. Legalább egyszer érdemes így is nekivágni az ismerős ösvényeknek.