terepfutás, fully vertical, svájc,

Egy vertikális kilométer története Svájcból

Vannak a futó ember életében olyan bakancslistás események, útvonalak, amik, ha elérhetővé válnak – versenytől függetlenül – feltétlenül futásra invitálnak. Persze verseny keretében lenne az igazi, ám ha ez nem kivitelezhető, akkor nincs más hátra, mint kipróbálni magunkat csak magán az útvonalon.

Svájcban jártam pár héttel ezelőtt, a Valais-völgyben. Az Alpok ezen területe, nemcsak természeti adottságairól, sípályáiról, különleges borairól híres, hanem többek között itt rendeznek meg két olyan futóversenyt, amikre régóta vágyom eljutni. A közelben töltöttem pár napot egy saját szervezésű bringatúrán, de a biciklit félretéve futócipőt húztam és felkerestem a két ikonikus terepfutó helyszínt!

Fully Vertical

Ezen a pályán zajlik a vertical versenyek közül talán a leghíresebb és egyben legrégebbi rendezésű. 1,9 km hosszú távon 1000 m szintet kell megtenni. Az útvonal nyomvonalát egy használaton kívüli csille vasúti nyomtávja adja. A rajt helyszínét, útvonalát és célját táblák mutatják, 100 méter emelkedésenként tábla mutatja, mennyi szintet tettünk meg odáig. Hogy pontosabban érzékelhető legyen ez a meredekség, Magyarországon talán az egyik legismertebb és legmeredekebb emelkedő a Libegő alatti útvonal, ami 1 km hosszú és 270 m-t emelkedik, azaz mintegy 27 %-os. A Fully Vertical közel 2 km hosszú és 1000 m szintet emelkedik, azaz 50 %-os. Talán mondanom sem kell, hogy nem futni készültem, hanem amolyan „power walkingra”. Az ismertető szerint bot és fejvédő használata javasolt. Bot volt nálam, fejvédőt nem vittem. Vittem magammal viszont egy zsákot, folyadékkal és melegebb esőruházatot, bivakzsákkal kiegészítve, ami rossz idő esetén biztonságot nyújthat. Az útvonalon nem találkoztam senkivel. Az előrejelzés rossz időt jósolt, ami végül nem jött be, ellenben kellemes hűvös, felhős idő borult a tájra.

S hogy milyen egy ilyen rövid útvonalon versenyezni? Ilyen:

A leggyorsabb férfiak 30 perc körüli idővel érnek fel, a legjobb nők 4-5 perccel lassabban. Állapotom – ami most nem túl jó – ismeretében, nem versenykörülmények között és a felsorolt felszerelések cipelésével reálisan 1 órát terveztem a felfele útra. Az útvonaljelöléssel nem volt gond, csak a sinpárt kellett követni a tetején lévő kisházig.

terepfutás, fully vertical, svájc, strava,
A teljesítés adatai láthatóak a Strava feltöltés fotóján, az útvonal paramétereivel.

Hosszan fenntartható egyenletes tempót vettem fel, csak az első pár méteren kocogtam, utána végig gyalogoltam a távot. Helyenként megálltam 1-1 fotóra, visszatekintettem milyen mélyen van a település. Volt 1-1 rész, ami kifejezetten meredek volt. Olykor a botot 1 kézbe vettem a másik kezemmel kapaszkodtam a kitüremkedő kövekbe. Nagyon élveztem a mászást, a megérkezés pedig amolyan katartikus. A menetidőt közel jól saccoltam, 55 perc alatt értem fel. Nyilván pár percet lehetne belőle versenyen faragni, de most az útvonal teljesítése volt a cél.

terepfutás, fully, fully vertical, svájc, szintemelkedés,

Aki szereti az ilyen kihívásokat, azok számára kihagyhatatlan élmény. Bármikor teljesíthető, aki pedig versenyen szeretné kipróbálni magát, 40 svájci frank befizetésével elindulhat 2022. október 22-én a Kilométre Vertical de Fully-n, melyet 20. alkalommal rendeznek meg.

Ez a pálya rendszeresen vonzza a leggyorsabb terepfutókat, hogy magukhoz ragadják a pályacsúcsot vagy legalábbis becsusszanjanak a bűvös 30 perc alá. A svájci terepfutó, Rémi Bonnet-nek is volt néhány kísérlete erre. Rémi két alkalommal is világbajnoki címet szerzett vertikál műfajban. Az alábbi videó a 30 percen belüli kísérletről szól:

Folytatás következik: a Sierre-Zinal útvonalról is lesz személyes élményen alapuló beszámolóm!

Runner’s World 2022/03 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/03 (digitális verzió)

A Runner’s World nyári lapszámában szerzőink és szakértőink csupa olyan cikkel készültek, amelyek segítenek, hogy nyáron is kihozd a futásaidból a maximumot, javítsd a teljesítményed, megőrizd az egészséged, finomakat egyél és értékes információkkal gazdagodj. 

A címlapon az egyik legeredményesebb és leguniverzálisabb hosszútávfutót, Józsa Gábort láthatod, aki tájfutóként, atlétaként és terepfutóként is szép eredményekkel büszkélkedhet.

Simonyi Balázs különleges interjút készített a világrekorder ultrafutó Alekszandr Szorokin edzőjével, Sebastian Białobrzeskival, aki beavatott minket a futógép edzéseibe, felkészüléseinek hátterébe. 

Az idén először megrendezett Global Running Day Award nyerteseivel beszélgettünk, akiket Ti, olvasók és követők szavaztatok meg. 

A magazinban ezúttal egy úszás mellékletet is találsz, melyben arra szeretnénk felhívni a figyelmet, mennyire klassz keresztedzés ez a sport, és felnőttként is simán belevághatsz a megtanulásába! 

Még több információ: runnersworld.hu/megjelent

995 Ft

1095 Ft