edzés, sport, nő,

Zsírégetés? Egészséges szív? Van egy másik nagyon fontos ok, amiért minden nőnek kardióznia kéne

Forrás: getty images/ skynesher
Sokan akkor kezdenek kardiózni, amikor leadnának néhány kilót, magasabb a vérnyomásuk a kelleténél, vagy mert szeretnének általánosan fittebbek lenni. Ám van még egy nagyon fontos érv a kardiózás mellett - a nők számára!

Te is azok közé tartozol, akik rémesen érzik magukat a menstruáció alatt, főleg a kínzó fájdalom és a görcsök miatt? Úgy gondolod, már mindent bevetettél, de semmi nem segített?

Lehet, hogy a különféle praktikák helyett csak futnod kéne, vagy legalábbis rendszeresen sportolni. Az alacsonyabb intenzitású mozgásformák, mint például a Pilates és a jóga is segítenek a fájdalom enyhítésében, ha rendszeresen végzed, de erre a problémára a gyakori kardióedzés is remek megoldás!

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin (digitális verzió)

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin (digitális verzió)

1495 Ft

1995 Ft

edzés,sport,
Forrás: Unsplash/Alora Griffiths

Miért épp a kardió?

Dr. Shaunna Mason, a texasi szülési tanácsadó szerint a legfontosabb az aerob gyakorlatok kiválasztásakor az, hogy olyan mellett tegyük le a voksunkat, amik 140 fölé emelik a pulzust. Ilyenek a futás, úszás, kick-box vagy gyors séta. "Az ilyen típusú gyakorlatok stabilizálhatják a hormonszintet, így kevesebb endometrium nőhet a méh belsejében" - mondta Dr. Mason.

Mi az az endometrium?

Ez a méhet belülről borító nyálkahártya, ami úgy reagál a női hormonális ciklus változásaira, hogy minden hónapban megvastagszik, majd leválik, és menstruációs vérzésként távozik a szervezetből. Alap esetben ez a szövet csak a méh belső falát borítja, endometriózis esetén viszont máshol is megjelenik: a méh külső falán, a petefészkeken, de ott lehet a méhtartó szalagokon, és különféle összenövéseket is létrehozhat.

Ez azt jelenti, hogy idővel - rendszeres kardió edzés és egészséges táplálkozás mellett - előfordulhat, hogy kevesebb endometrium képződik, így könnyebben is távozik a testből, ami kevésbé fájdalmas menstruációt is jelent. Ám a kulcs tényleg a rendszeresség: ha beiktatod a heti 3-4 óra edzést az életedbe, annak hosszú távon tényleg hatása lesz!

Edzeni menzesz alatt

A szakemberek arra viszont felhívják a figyelmet, hogy menstruáció alatt bizony megváltozik a szervezet, a hormonszint ingadozása miatt csökken az energiaszint, így ilyenkor érdemes kicsit kíméletesebbnek lenni magunkkal szemben.

Akármennyire is normális folyamat ez a testben, azt mindenki maga döntse el, mennyit bír ezekben a napokban. Fontos, hogy figyeld a test jelzéseit, így kitapasztalhatod, milyen mozgás esik jobban.

Ha pedig általában erősebb a vérzésed, az értelemszerűen alacsonyabb vérmennyiséghez vagy vasszinthez vezet, ez pedig szintén befolyásolja az edzést a menzesz alatt. A szakértők szerint érdemes néhány ciklusod alatt - akár leírva is - nyomon követni, mi esik jól, melyik edzést hogyan tudod teljesíteni, és hosszútávon ehhez (is) igazítani az edzéstervet.