lustaság,otthon

Nagy baj, ha semmi, de semmi kedvem sportolni otthon, a 4 fal között?

Forrás: Getty Images
Mi is rengeteg cikket írtunk már arról, milyen szuper edzésformákkal tarthatod karban magad otthon, a 4 fal között - de mi van akkor, ha az égvilágon semmi kedved most sportolni?

Az pár hete egyértelműen kiderült számunkra, hogy azok, akik a #maradjotthon előtt is aktívan edzettek, most még keményebben és többet sportolnak, mint valaha. De mi van akkor, ha elfogy az energia, belassulsz, és úgy érzed, moccanni sincs kedved? Ha csak frusztrál, amikor látod az otthon edzős Insta-posztokat, miközben te többnyire csak a távirányítót emelgeted?

Ha túl sokat aggódsz...

Brenna O'Malley dietetikus szerint a legtöbbünk most sokat aggódik a család, a barátok, és legfőképp a jövője miatt. Az élet most egy érzelmi hullámvasút, ilyenkor pedig normális, hogy az edzés az utolsó, amire gondolsz. Pedig épp most nem kéne még azzal is stresszelni magad, hpogy nem úgy vagy annyit edzel, mint korábban. Ha nem esik jól a mozgás, pihenj, viszont válassz olyan dolgokat, amik mentálisan feltöltenek.

Most megteheted, hogy engedékenyebb vagy magaddal szemben, és csak akkor edzel, ha tényleg jobban vagy tőle. De az is jó megoldás, ha másfajta, lazább edzésformát választasz: mondjuk gyalogolsz és jógázol az eddigi futások és erősítések helyett - ha erre van szükséged. Így a lelkiismeret furdalásod is kisebb lesz, és a stresszt is le tudod vezetni.

A stressz fárasztó - hogyan maradna idő edzeni?

A szakemberek szerint a megváltozott étkezési szokások, a stressz, az aggodalom mind alaposan lemerítik az energiaszintet, így nem csoda, ha fizikailag is fáradt vagy, és nincs erőd edzeni. Ez teljesen normális: ha te is így érzed, inkább azt kérdezd meg magadtól, mik azok a dolgok, amikre most valóban szükséged van.

Zárva vannak az edzőtermek, nincsenek csoportos órák

Az is nagyon sokat számít, hogy jelenleg nincs lehetőséged ott edzeni, ahol korábban. Sokakat így már nem motivál annyira az edzés, mert nincs meg a megszokott rutinjuk - az elmegyek, átöltözöm, teszem, amit az edző mond... Lehet, hogy komolyan frusztrál, hogy hiába szereted az edződet, most NEM tudsz menni hozzá, nem sportolhatsz a csoporttal, amit szeretsz.

Hiányoznak az edzőtársak

Nagyon sokan nem csak a sport miatt járnak edzeni, hanem azért is, meg megszoktak és szeretnek egy csapatot - legyen az egy jógastúdió vagy egy spinninges banda. Az edzés sok ember számára a szociális élet egy részét jelenti, ahol közösségben van, jól érzi magát. Ennek hiányában azonban csökkenhet a motiváció - de ezekre van megoldás! Futhatsz, sétálhatsz az edzőtársaddal, betartva az ajánlott távolságokat, videócsetelhettek és edzhettek együtt, egy időben, csak nem ugyanazon a helyen, vagy követheted az élő edzéseket is.

Ne feledd: ez az időszak mindenkinek nehéz, de hozni kell áldozatokat: lehet, hogy meg kell változtatnod a sportolási rutinodat, mást, máshogyan, máskor kell edzened. Lehet, hogy pár hétig semmihez sem lesz kedved, ami teljesen rendben van, de arra ügyelj, hogy nagyon sok időt azért ne hagyj ki - hiszen nagyon fontos a sport!