Borítókép: Csusszanj rá síeléssel az alapozó időszakra!

Csusszanj rá síeléssel az alapozó időszakra!

Forrás: Noah Clayton/ Getty Images
Egyre csökken a hőmérséklet, így tuti, ami tuti, már minden futásra pulcsival a derekadon indulsz el. Ez egyben azt is jelenti, hogy szép lassan ráfordulunk az alapozásra, aminek részeként a síelés üdítő színfolt lehet.

Léccel a lábaidon ugyanis pontosan azokat a részleteket tudod fejleszteni, amire majd a kőkemény futóedzések és az egész versenyszezon során nagy szükséged lesz.

Még sosem zúztál le havas lejtőn? Pont időben vagy, hogy bevedd a tanpályát és kipróbálj egy új keresztedzést!

A hazai tanpályáknak köszönhetően ugyanis nem kell megvárnod a mínuszokat és a csapadékot vagy messzire utazni a síelés élményéért, ahhoz pedig, hogy a főszezonra már magabiztosan csúszkálj, ezek a tanpályák tökéletes lehetőséget biztosítanak a gyakorlásra.

"Míg a síszimulátorok csak megpróbálják visszaadni a siklás hangulatát, a műpályákon ugyanazokkal a valós fizikai ingerekkel találkozik a tanuló, mint a havas környezetben. A szervezete így pontosan fel tud készülni válaszokkal a különböző helyzetekre, meg tudja tanulni, hogy a megfelelő izomcsoportokkal hozza létre a megfelelő mozgásokat" - mondja Pásztory Gábor, a Go2Ski Síiskola tulajdonosa és oktatója.

Persze a fejlődés üteme egyénfüggő, 6-10 alkalom után már a tanulók elsajátíthatják a legfontosabb készségeket, pl. a helyes liftezést, a sífelszerelés felvételét, cipelését, valamint az alapiskola elengedhetetlen komponenseit, mint az eszközkezelés, siklás, megfelelő izomfeszülésekkel történő lécen maradás, irányváltoztatás, kanyarok. Középhaladó szinten pedig jöhet a technikák tökéletesre csiszolása, pl. a lécek párhuzamosítása.

"A speciális pályák steril környezetet biztosítanak, ahol csak a mozgásra kell figyelni, a környezeti veszélyek minimálisra szorítkoznak. Ez a legbiztonságosabb terep azoknak, akik szeretnének megtanulni síelni, sőt azoknak is, akik már rendelkeznek tapasztalattal, de felvennék a fonalat a szezon előtt" - teszi hozzá Pásztory Gábor.

Miért érdemes már összel ellátogatnod egy hazai tanpályára?

  • Rágyúrhatsz kicsit a core, valamint a comb és a fenék izmaira, hiszen futás során ezek kapcsolódnak be leginkább a mozgásba, szóval mindig rájuk fér egy kis fejlesztés.
  • A sípályán javíthatod a koordinációs képességeidet, amire szintén nagy szükséged lesz, főleg, ha terepre merészkedsz.
  • Növelheted az állóképességed és az immunrendszered ellenállóképességét. Előbbire egész évben szükséged lesz, utóbbi pedig a hűvösebb időszak és a járvány második hulláma miatt nem is lehetne aktuálisabb.

A cikk megjelenését támogatta a sieljunkitthon.hu és az Aktív Magyarország