terepfutás, ultrafutás, Ultrabalaton, életmódváltás,

„Mindig az volt a vágyam, hogy úgy tudjak futni, hogy ne kelljen rám várni, ez most már megfordult és olykor én várok másokra…„

Forrás: Ultrabalaton
Komoly életmódváltásba kezdeni talán érettebb korban még nehezebb, mint fiatalon. Mondom ezt a saját bőrömön szerzett tapasztalat alapján is. Baráth-Móder Ignác 44 éves volt, amikor futni kezdett, a súlya ekkor közel 150 kg volt. Mindez alig több, mint három évvel ezelőtt történt a tatabányai futóval.

„Sokáig amerikai fociztam, ahol az volt az elvárás, hogy minél nagyobbak legyünk, így nehezebb volt fellökni bennünket. Aztán idővel lesérültem, majd abbahagytam a sportot és elkezdtek jönni rám a kilók. A végén 147 kg lettem” – kezd bele a történetébe Ignác.

Aztán a kollégáival elkezdték egymást motiválni arra, hogy csak le kéne fogyni. Erre Ignác nekiállt futni. „Kezdetben nagyon keveset, pár száz métert tudtam futni, 147 kilót nehéz vonszolni, de napról napra egyre többet bírtam és igen gyorsan mentek le a kilók. Akkor 44 és fél éves voltam, ma 47 vagyok és 57 kg-ot fogytam az elmúlt 3 és fél évben.”

terepfutás, ultrafutás, életmódváltás, futás 40 felett,
Egy ''ilyen volt'' fotó Ignáctól, még a futás előtti időkből.
„2018.03.09-én kezdődött az életmódváltásom. Hogyan? A munkahelyemen szóba került a fogyás, és ezen felbuzdulva gondoltam nekiállok. 146,6 kg voltam aznap. Lementem a sportboltba, vettem egy pár futócipőt, meg nadrágot és nekiálltam kocogni. 03.09-én kb. 1 km-re futotta az erőmből. Gondoltam is, elég puhány lettem, de nem adtam fel. Minden nap futottam. Kb. 1 hónapba telt, mire megszoktam…”

Ahogy megyünk bele a beszélgetésbe kiderült, hogy saját maga alakította át az étrendjét, amihez a világhálón talált ötleteket. Elhagyta a fehér kenyeret, a tejet és a húst, ami helyett halat fogyaszt. Kezdetben a futásról sem tudott semmit, egyszerűen csak elkezdett kocogni.

„Nem tudtam semmit a futásról, így arról sem, hogy van kockázata annak, ha jelentős túlsúllyal futok. Mondjuk gyors akkor sem voltam és most sem vagyok. Idén kezdtem hosszabbakat futni. Ezt az akadályt is jól veszi a szervezetem. Nem fáj semmim, jól vagyok teljesen."

terepfutás, ultrafutás, életmódváltás, futás 40 felett,

„Akinek nagyon sokat köszönhetek futóként, Beszedics-Környei Andrea, ő a Turul Trail instant túra egyik szervezője. Andival futottam le májusban a Vérkört (76,2 km / 1600 szint a Vértesben), illetve sokszor futottunk együtt a Turul Trail útvonalán is (21 km / 650 méter szint a Gerecsében). Idén a Korinthosz 80 km-es távját is teljesítettem, igaz 2 perccel kicsúsztam a szintidőből, mert eltévedtem.”

Ma már edzővel fut Ignác, az Ensport edzői közül Szabó Csaba edzésterve alapján készül, idei célversenye az Ultrabalaton Trail, amit egyéni futóként szeretne teljesíteni. 109 km-es táv vár rá zömmel terepen.

terepfutás, ultrafutás, életmódváltás, futás 40 felett,

„Amikor megkérdezte az edzőm, hogy mit szeretnék elérni, azt válaszoltam, sprinter már nem lehetek, de ultrafutó még igen. Terepen és aszfalton is futok. Szerencsés helyen élek, mert sokféle útvonalon tudok edzeni. Itt a Gerecse, a Vértes és a tatai tavak vidéke is. 50-70 kilométert futok egy héten, 5-6 edzésem van, köztük erősítésekkel. Néha egy kis bringa is belefér.”

S hogy mi a célja Ignácnak? Három év múlva szeretné körbefutni a Balatont és további 5 kg-tól is megszabadulna. Ami – azt mondja – egy hosszú futás után meg is lesz, csak a visszatöltésnél kell majd figyelni. A motivációja abszolút megvan ezekhez a vállalásokhoz. Az edzéseket szívesen csinálja, hiszen a futást nem megszerette, hanem sokkal inkább megimádta az elmúlt bő három év során.

Futás 40 felett?! Simán! Vágj bele Te is!

A Runner's World Magazin legújabb számának melléklete kiemelt figyelmet szentel a 40 feletti futóknak - hasznos tippek, fontos tanácsok, inspiráló történetek - szerezd be mielőbb!