ultrafutás, frissítés, frissítési nehézségek, futótippek,

Életed első ultrafutó versenyén indulsz hamarosan? A következő 4 helyzetre feltétlenül készülj!

Forrás: Getty Images
Az ultrafutásban vannak olyan fixnek is nevezhető problémák, amikkel – idővel – majd minden ultrás találkozik.

Rögtön nézzük a frissítés nehézségét! Ultrafutás során jóval több kalóriára lesz szükség, talán még annál is többre, mint amit egy kezdő ultrafutó előzetesen elképzel. Valójában az üzemanyag-ellátás az egyik legnagyobb kihívást jelentő probléma, amellyel az ultrafutók szembesülnek. A tempóválasztástól, a testhőszabályzáson át, a versenytáv, de még a mentális állapot is befolyásolhatja azt, hogy mire és mekkora mennyiségre lesz szükség ahhoz, hogy flottul futni tudj. Tehát attól a pillanattól kezdve, hogy elkezded a felkészülést egy ultrafutó versenyre, azon is el kell kezdeni dolgozni, hogyan tudsz minél több kalóriát bevinni. Valószínű nem is lesz meg rögtön az egyedüliként működő megoldás. Évekbe és sok módosításba telhet, míg megtalálod a számodra megfelelő frissítési stratégiát. Addig biztos, hogy lesz részed ezzel összefüggésben kellemetlenségekben, de ha tudod, hogy előfordulhat, nem ér váratlanul és talán a megoldást is sikerül hamarabb meglelni!

ultrafutás, frissítés,
Forrás: Getty Images

A frissítés egyben apropó is arra, hogy meg-megállj a verseny során. Ugyanakkor érdemes hatékonyan lebonyolítani a frissítést, másként fogalmazva a frissítő pontok nem a kísérő barátok és családtagok meglátogatására szolgálnak! A percek robognak miközben leülsz, panaszkodsz egy kicsit és mellesleg frissítesz. Mindez az összes pontra vetítve órákat adhat hozzá egy-egy versenyidőhöz. A frissítőpontokon való gyors áthaladás szintén tanulást és persze önkontrollt igényel, amibe személyes segítőidet is bevonhatod. Egyszerűen ne hagyják, hogy soká maradj, jelezzék mielőbb, hogy indulj tovább és arra is hívják fel a figyelmed, hogy ne beszélj túl sokat!

ultrafutás, frissítés, frissítő pont,
Forrás: Getty Images

Bármennyire is vacakul érzed magad, ha képes vagy mozogni, próbálj továbbmenni, ne engedj a kísértésnek, hogy feladod a futást! Legalábbis próbáld meg elkerülni, amíg csak lehet. Lesznek olyan pillanataid, amikor 100 százalékig biztos leszel abban, hogy képtelen vagy befejezni. Beszéld meg előzetesen a segítőiddel, hogyan álljanak ehhez a helyzethez. A legjobb, ha nem mutatnak feléd empátiát, hiszen elképzelhető, hogy akár 20-30 percbe is beletelik, míg össze tudod magad rakni újra. De barátkozz azzal a gondolattal, hogy van, aki órákon át tartó rosszullétből is talál megoldást. Valószínű rá fogsz jönni idővel arra, hogy a láb akkor is megy, ha azt hiszed, hogy már nem. Sőt, ha tudsz SMS-t írni, beszélni, sírni, cipőt bekötni, akkor tovább tudsz haladni!

ultrafutás, frissítés, frissítő pont,
Forrás: Getty Images

Arra is számíts, hogy minden logika ellenére egy keservesen nehéz futás másnapján már megfogalmazódik a gondolat a fejedben, hogy jövőre újra ott akarsz lenni. Hiába volt millió és egy „soha többet nem futok ennyit” magadban és hangosan kimondott mondat - ez amolyan örökbecsű ultrafutó igazság.

Runner’s World 2022/03 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/03 (digitális verzió)

A Runner’s World nyári lapszámában szerzőink és szakértőink csupa olyan cikkel készültek, amelyek segítenek, hogy nyáron is kihozd a futásaidból a maximumot, javítsd a teljesítményed, megőrizd az egészséged, finomakat egyél és értékes információkkal gazdagodj. 

A címlapon az egyik legeredményesebb és leguniverzálisabb hosszútávfutót, Józsa Gábort láthatod, aki tájfutóként, atlétaként és terepfutóként is szép eredményekkel büszkélkedhet.

Simonyi Balázs különleges interjút készített a világrekorder ultrafutó Alekszandr Szorokin edzőjével, Sebastian Białobrzeskival, aki beavatott minket a futógép edzéseibe, felkészüléseinek hátterébe. 

Az idén először megrendezett Global Running Day Award nyerteseivel beszélgettünk, akiket Ti, olvasók és követők szavaztatok meg. 

A magazinban ezúttal egy úszás mellékletet is találsz, melyben arra szeretnénk felhívni a figyelmet, mennyire klassz keresztedzés ez a sport, és felnőttként is simán belevághatsz a megtanulásába! 

Még több információ: runnersworld.hu/megjelent

995 Ft

1095 Ft