ultra, futas,

Az ultrafutás nem mindenkinek való ám!

Forrás: Unsplash/ Brian Erickson
5 érv amellett, hogy nem kell ultramaratont futni ahhoz, hogy igazi terepfutó legyél!

Lassan a maraton lesz a 10K, a 100 mérföld, vagyis a 160K az új maraton - de azért, mert imádsz terepen hosszú távokat futni, ne érezd a nyomást, hogy egy idő után ultráznod kéne. Mert nem kell!

Néhány hónapja David Roche futóedző emlékeztette a terepfutó közösségeket arra, hogy csak azért, mert valaki terepfutó, még egyáltalán nem kell terepen ultrákat futnia. Sokszor ugyanis a futóvilágban összemosódik a terep és az ultrafutás, ám a kettő nagyon is különbözik egymástól.

Íme 5 ok, hogy ha terepfutó vagy, egyáltalán nem KELL ultra távokat futnod!

terep, fut,
Forrás: Unsplash/kylie kranz

1. A terepfutás kemény meló

Persze mellette szórakoztató, de megterhelő is. Sok változója van: ott a terep, az időjárás, a hegyek, amik a távolságtól függetlenül kihívást jelentenek. Terepen futni egyet jelent azzal, hogy állandóan megmérettetések (és hegyek, dombok) elé állítod magad. Ha pedig eldöntöd, hogy terepen akarsz versenyezni és beállsz a rajthoz, az már önmagában bátor dolog, bármekkora is az a táv.

2. A hosszabb nem azt jelenti, hogy jobb

Papíron úgy tűnik, mintha egy 5K kevésbé ijesztő lenne, mint 300 k-t lefutni a vadonban, de ez mégis kicsit olyan, mintha összehasonlítanánk az almát az elefántokkal. Az 5K koncentrált edzést és kivitelezést igényel. Az ösvényeken és a hegyeken át vezető, sok kilométeres út viszont egészen más és egyedi. Mindkét táv kihívást jelent, és dicséretet érdemel.

Runner's World Terepfutó magazin

Runner's World Terepfutó magazin

Megrendelhető!
MOST 25% kedvezménnyel!

 

1495 Ft

1995 Ft

3. Tudd, mi tesz boldoggá

Ha a rövid és meredek szakaszokat kedveled, az szuper! Ha a korlátozott alvás mellett próbálod ügyesen megoldani az edzést, persze korlátozottan, az is nagyszerű. Tudd, mi tesz boldoggá, miközben nyitott maradsz az új dolgok iránt. Igazi terepfutónak lenni azt jelenti, hogy ismered a „miértedet”, és nem törődsz azzal, hogy mit gondol a világ.

4. Az ultrafutás nem való mindenkinek

De 10K sem. Annak ellenére, hogy a közösségi média tele van olyan képekkel, amikből úgy tűnik, az utolsó ismerősünk is lefutott már legalább egyszer 300K-t, a terepfutók sokkal többen vannak.

5. Adj neki értelmet!

Az élet bármely területén a siker egyik kulcsa az, hogy mit is jelent neked. Bármely távolság mellett is döntesz, összpontosíts, és ne felejts el mosolyogni.