maraton, maratoni PB, egyéni csúcs, időjárás,

Mi az ideális hőmérséklet egy maraton sikeres teljesítéséhez?

Forrás: Getty Images
A hangsúly mindenképpen a „sikeresen” van, hiszen teljesíteni rekkenő kánikulában is lehet, ám, ha fontos számodra, hogy az edzéseid alapján várható teljesítményedet tükrözze az eredmény, amit elérsz, akkor a verseny helyszínének várható hőmérsékletét is számításba kell venni.

Nem titok, hogy a szélsőséges hőmérsékletek komolyan befolyásolják a futásteljesítményt. Ezt az állítást bárki igazolhatja, aki már futott forró nyári napon vagy kemény mínuszok közepette.

A tokiói olimpia maratoni futama sok – egyéni legjobbja alapján – nagyon is eredményes maratonfutó számára végződött kellemetlenséggel a szokatlan klímának köszönhetően. Csak úgy hullottak a futók a mezőnyből a táv különböző pontjain. Hasonló jelenséget tapasztalhattak azok, akik a 2021-es Berlin Maratonon vagy akár Chicagóban futottak, illetve azok is, akik követték az eseményeket. Jóval melegebb volt idén mind a két nagyvárosi maratonon, mint ami megszokott. Ezek alapján is kijelenthető, hogy komoly teljesítményesést lehet megélni akkor, ha jó pár fokkal melegebb a hőmérséklet, mint ami a szervezet számára ideális. Európai kutatók a közelmúltban több ezer versenyeredményt elemeztek, hogy meghatározzák, melyik hőmérséklet az ideális egy gyors maraton teljesítéséhez és mi az a hőmérséklet, amikor már biztosan várható a lassabb teljesítés.

maraton, maratoni pb, egyéni csúcs, hőmérséklet,
Forrás: David Madison / Getty Images

Ideális maratoni hőmérséklet

A kutatók szerint, ha gyors maratont szeretnél – vagy legalább is maximálisan kiaknáznád a felkészülésedben rejlő lehetőségeket – akkor 10-17,5 Celsius fok közé eső hőmérsékelt az ideális a versenynapon. Ez persze tudjuk, hogy nem választás kérdése, de jó, ha tudod, hogy ennél melegebb klímán csökken a PB esélye. A fenti hőmérsékleti intervallumot úgy határozták meg, hogy 1258 versenyt elemeztek 1936 és 2019 között, az események közt voltak maratonok, gyalogló versenyek és pályaversenyek – 5000, 10000 méteren, illetve 3000 méteres akadályfutás, és a versenyeken elért eredményeket összehasonlították az adott napi meteorológiai adatokkal.

1000 Edzéstipp futáshoz

1000 Edzéstipp futáshoz

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World első könyvében. 1000 tippünk végigvezet az első lépéstől az első versenyig vezető úton.

 

1990 Ft

2490 Ft

Arra jutottak, hogy az ideális hőmérsékleti tartományon kívül eső versenyeken a teljesítmény körülbelül 0,3-0,4 százalékkal csökkent. A kutatók az általuk elemzett versenyek több mint negyedét mérsékelt, magas vagy extrém hőségben tartották.

Természetesen nem lehet befolyásolni azt, hogy a célverseny napján milyen időjárási körülmények között kell versenyezni, sőt egy kissé melegebb napon sem biztos, hogy nem tudsz jól teljesíteni, de fontos belekalkulálni a várható eredménybe azt, hogy a szervezet reakciója miatt módosítani kell az elvárásokat.