edzés, sport,

Vágj bele, ha eddig nem tetted! Az erősítő edzések 50 felett is nagyon fontosak

Forrás: Getty Images/ skynesher
Nem úri huncutság, és nem is csak azok kiváltsága, akik látványos izmokat vagy kerek feneket akarnak: az erősítő edzés kortól és nemtől függetlenül nagyon fontos, még 50 felett is!

Sajnos sokan még mindig elkönyvelik az erősítő edzést egy olyan mozgásformának, amit csak azok űznek, akik ki akarnak tűnni méretes izmaikkal, vagy akiknek nincs jobb dolguk, mint konditerembe járni - már amikor lehet. Rengeteg nő még mindig azért nem kezd bele, mert hiszi, hogy attól csak vastagabb lesz, és nem karcsúsodik tőle, nagyon sokan pedig egyszerűen óckodnak attól, hogy súlyokkal dolgozzanak.

Pedig amellett, hogy rengeteget segít az anyagcsere fokozásában, a fogyásban, a tónusos test elérésében, sőt, futóknak a teljesítmény javításában, a kor előrehaladtával kifejezetten fontos hatásai vannak a testre.

És hidd el, sosincs késő belevágni!

Body Sculpture kézi súlyzó szett 2 x 0,45 kg fekete / pink

Body Sculpture kézi súlyzó szett 2 x 0,45 kg fekete / pink

A kézisúlyzók a testedzések legegyszerűbb eszközei. Használható bemelegítésekhez, fitness gyakorlatokhoz, erőnléti edzésekhez. A teljes felső izomzat edzésére alkalmas. A súlyok növelésével fokozhatjuk az edzések intenzitását. Rehabilitációs célokra is alkalmas.

A terméket a megrendeléstől számított 3-5 munkanapon belül tudjuk kiszállíttatni.

3885 Ft

Egy friss kutatás szerint mind a nők, mind a férfiak számára nagyon komoly előnyökkel jár, ha 50 felett is erősítenek. A Sports Medicine folyóiratban közzétett kutatások közel 1400 résztvevő bevonásával készültek, minden részt vevő 50 éves vagy 50 feletti volt. Az izomtömeg és az erőnövekedés összehasonlításával a kutatók arra jutottak, hogy mind a férfiak, mind a nők esetében sokféle javulás volt érzékelhető, de különböző módokon.

"Ami itt igazán fontos, az az abszolút és a relatív változások közötti különbség" - mondta a tanulmány vezető szerzője, Amanda Hagstrom, a Sydney-i Új-Dél-Wales-i Egyetem Élettani Tanszékének oktatója. "A férfiak inkább képesek jelentősebb izmokat építeni, mint a nők, akiknél a növekedés a testmérettel többnyire arányos."

Ez azt jelenti, hogy míg a férfiak nagyobb teljes izomtömegre tehetnek szert, és képesek lesznek nagyobb súlyt emelni, a nők továbbra is a saját testtömegükkel arányosan tudnak izmosodni. Általánosságban véve a nők ugyanolyan fokozatosan képesek megszokni a nagyobb súlyokat, mint a férfiak, csak a testtömeghez viszonyítva kisebb mennyiséget lesznek képesek mozgatni.

edzés, erősítés,
Forrás: Getty Images/ Thomas Barwick

A kutató hozzátette, a nagyobb erő és a mobilitás szempontjából is sokkal jobbak lettek az erősítő edzést végzők eredményei, aminek nem csak az egészségmegőrzésben van ám jelentősége, de az olyan hétköznapi dolgokat is megkönnyítik, mint a kertészkedés vagy a házimunka.

Egy érdekes eredmény is született azokra nézve, akik az erősítés mellett futnak: az erősítő edzések hatására a nőknél az alsótest izmai jobban megerősödnek, aminek erő és gyorsaság szempontjából pozitív hatásai vannak a futásra.

Hagstrom szerint még nincs tisztázva pontosan, ennek mi az oka, de úgy fest, hogy a férfiak öregedésével az alsó végtagokban gyorsabb erővesztés tapasztalható a felsőtest izmaihoz képest.

Összességében az eredmények arra is rámutatnak, hogy az idősebb férfiaknak és nőknek miért lehet szükségük kissé eltérő edzésmódszerekre. A férfiaknak magasabb intenzitású edzésprogramokat javasol külön a felső és alsótestre is, míg az idősebb nők számára szerinte hatásosabbak a teljes testet átmozgató edzésmódszerek.

A szakember mindkét nemre vonatkozóan javasolja az erősítő edzéseket, ameddig csak lehet, sőt, kiemeli, aki még nem tette, bátran kezdjen bele. ,,Mind a férfiak, mind a nők számára az erőnléti edzés nagyon fontos, és segíthet megelőzni és kezelni számos, az életkorral összefüggő krónikus betegséget" - vallja a szakember.

Persze nem mindegy, hogyan vágsz bele: érdemes szakembert felkeresni, ha nagyon kezdő vagy az edzésben, vagy egészen kis súlyokkal belekezdeni otthon az erősítésbe.

Runner’s World 2020/04 (digitális verzió)

Runner’s World 2020/04 (digitális verzió)

Ősszel is minden a futásról szól!

Bár az életünket felforgatta a járvány, futni mindig lehet, ezért a legújabb lapszámban is számos hasznos edzés- és táplálkozási tippel készültünk, hogy most se rekedj meg a fejlődésben. A címlapon Fördős Zét láthatod, aki a magazin belső oldalain megmutatta nekünk kedvenc futóhelyét és – kajarecepjeit is! Ne hagyd ki!

595 Ft