nyújtás, edzés,

Eddig hanyagoltad a nyújtást? Mostantól nem fogod: elképesztő hatással van az agyra a streching!

Forrás: Unsplash/ Christopher Campbell
A kötelező, néhány perces nyújtást igyekszel letudni az edzés végén, ám sokszor csak pár másodperces vádli és combnyújtásra van időd? Streching 1 teljes órán át hetente - még mit nem! Mondod te - ám itt az ideje ezt újragondolni!

A streching nagyon fontos - az agynak is!

Bár a nyújtás fontosságát főképp a regeneráció, a sérülésmegelőzés, a jobb teljesítmény érdekében hangsúlyozák a szakemberek, az agy számára is nagyon fontos ez a gyakorlatsor. ,,A statikus nyújtás az agy vérkeringésének növelését, a stressz és feszültség csökkentését, valamint a hangulat javulását szolgálhatja" - mondja Dr. Nailah Abdulbaaqee professzor. ,,Ennek oka az elme és a test interakciója, amikor belemélyedsz egy erőteljesebb nyújtásba. Az agyban megnövekedett véráramlás fokozhatja az energiát, jó hatással van a hangulatra és a mentális állapotunkra, és kifejezetten jót tesz a napi feladatokkal való megbirkózásban" - teszi hozzá a szakember.

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin (digitális verzió)

Runner's World Fuss Sérülésmentesen magazin (digitális verzió)

1495 Ft

1995 Ft

,,A nyújtás nem csak a helyes bemelegítésről, vagy az edzés utáni lazításról szól - hanem arról is, hogy lenyugtassa az elmét. Amikor a lélegzetünk mély, a belégzés hosszú, a kilégzés pedig még hosszabb, akkor aktivizáljuk a paraszimpatikus idegrendszerünket, emellett ez a légzés segít egészen ellazulni, ez hozzájárul ahhoz, hogy képesek legyünk tisztábban gondolkodni, ami igen nagy segítség egy pörgős nap folyamán" - vallja Ali Duncan jógaoktató és az Urban Sanctuary alapítója.

Viszont ez a fajta ellazulás csakis akkor működik, ha a nyújtás során valóban központi szerepet kap a légzés, és nem csak rutinszerűen a nyújtásra fókuszálsz. "A hatékony nyújtáshoz lassítani kell, fontos a testtudat, az elmélyedés" - vallja Helen Phelan pilates oktató, aki nagyon jól magyarázza el, mire gondol pontosan. ,,Képzeld el, hogy minden egyes izom, amit nyújtasz, hosszabb lesz minden belégzéskor, és minden egyes kilégzéskor mélyebbre mész a gyakorlatba. Ezáltal az izmok és az elme egyszerre tanul meg pihenni, lazulni."

nyújtás, edzés,
Forrás: Unsplash/Alexandra Mirgheș

A nyújtás a mentális egészség szempontjából is fontos

Nem sok energiabefektetés a nyújtás, mégis jelentősen javíthatja a mentális egészséget a szakemberek szerint. ,,A hangulatunk befolyásolja azt, amit a test érez, és fordítva. A depressziónak és a szorongásnak fizikai tünetei vannak - és ez nem csak az emberek fejében létezik" - mondja Helen Phelan. Amikor például nyújtózkodsz egy nagyot, már az kiváló hatással van az agyadra.

Ha pedig ahelyett, hogy görnyedt háttal ülsz a gép előtt, megpróbálod kiegyenesíteni, meghosszabítani a gerincet a jobb tartás érdekében, ez csökkenti az olyan gyakori neurológiai tüneteket, mint a fejfájás, fáradtság és hangulatingadozás - amiket gyakran egészségügyi problémák is kísérnek.

Mennyi az annyi?

Ha nem pusztán a tested, az izmaid miatt tennéd gyakoribbá a nyújtásokat, hanem a mentális egészséged miatt vezeted be a strechinget az életedbe, akkor már hetek alatt érezni fogod a változást a szervezetedben. Optimális esetben nyilván minden nap kellene valamilyen aktivitást végezni, majd nyújtani, ám ez néha bizony nehezen kivitelezhető.

A szakemberek szerint, különösen most, az otthonról dolgozás időszakában érdemes a nap folyamán többször beiktatni pár perces nyújtásokat akár telefonálás vagy fogmosás közben, és azon dolgozni, hogy legalább napi 10-15 perc nyújtás kialakuljon a napi rutinodban. Itt ne arra gondolj, hogy csak az a jó, ha perceket töltesz angol spárgában vagy bármilyen nehéz, izzasztó gyakorlatban - ezekhez idő eljutni, és nem is szükséges. Ha komolyan csinálod, jöhetnek az izzasztó nyújtó edzések, de a napi rutin részeként bőven elég pár egyszerű, gyorsan kivitelezhető gyakorlatot beiktatni.

Ha pedig ezek már gond nélkül mennek, akkor ideje fejlődni, továbbmenni - és hidd el, ha te magad érzékeled, mennyivel többre vagy képes a nyújtás miatt, akkor már nem lesz szükséged arra, hogy bármi ösztönözzön a gyakoribb nyújtó edzésekre!