5K,futás,verseny

Az 5K-s versenyek legnagyobb előnyei

Forrás: getty images
Hát igen, a legtöbb nem futó azt kérdezi meg futó ismerőseitől, hogy teljesítettek-e már egy maratont. Tény, hogy a 42.2 kilométer teljesítése büszkeséggel tölt el mindenkit, azonban a rövidebb távoknak, így az 5 kilométeres versenyeknek is rengeteg előnye van.

Kezdjük ott, hogy a maratoni felkészülés átlagosan 16 hétnyi munkát kíván, ezzel szemben egy 5K-s versenyre 8-10 hét alatt is fel lehet készülni hasonló edzésekkel: a tempófutás, hosszú futás, résztáv, keresztedzés mind fontosak az állóképesség, gyorsítás és az erősítés szempontjából.

Az 5K-s verseny egyik nehézsége viszont az, hogy nincs időd a tempódat váltogatni, gyorsan meg kell találni az ideálisat, hiszen a táv viszonylag rövid.

Az 5 kilométeres táv ugyanakkor tökéletes azoknak, akik tartanak a sérülésektől, hiszen mivel kevesebbet futsz, kevesebb stressz nehezedik a szervezetedre. Abban viszont a rövidebb táv is segít, hogy egészségesebbé válj, például csökkenti az esélyt a szívbetegség, magas vérnyomás és cukorbetegség kialakulsára.

Hogyan teljesítsd életed legjobb 5K-s versenyét?

  1. Az állóképesség fejlesztése nagyon fontos, emiatt a 8-10 kilométeres hosszú futások nem hiányozhatnak az edzéstervedből. Emellett intenzív edzésekre is szükség van, hogy megerősítsd az izmaidat, képes legyél gyorsan futni.
  2. Figyelj arra, hogy haladsz: mint minden esetben, ilyenkor is fontos, hogy fokozatosan növeld a futásaid hosszát, hogy elkerüld a sérüléseket.
  3. Ne próbáld meg minden futásodat versenytempóban teljesíteni: mindegyik edzéstípusnak megvan a maga feladata és előnye. Ha viszont elkapkodod a hosszú futást, vagy a lazább, regeneráló edzést, nem fogsz úgy fejlődni, mint szeretnél.

Olvasnál még a témában?