futás, alapozás, futás télen

Te már elkezdted az újévi versenyszezon tervezését?

Forrás: Getty Images
A legújabb Runner’s Worldben a rengeteg kiváló olvasnivalót találtok, például egy írást arról, hogy miért is szeretjük az off-szezont, vagyis a versenyszezon utáni, de még az igazi alapozó időszakot megelőző időszakot. Azonban van még egy nagy előnye az előttünk álló néhány hétnek: ilyenkor már javában elkezdheted tervezgetni a jövő évi versenyeidet is.

Sok futó összeköti a versenyeket hosszú hétvégi kiruccanásokkal, főleg, ha külföldi helyszínre esik a választás. Ilyenkor már célszerű jó előre kiválasztani a célversenyt, és megtervezni az utazást, hogy a verseny előtti utolsó pár hétben már csak a felkészülés körül járjanak a gondolataink. A sikeres felkészülés alapja az alapozáson múlik, ami épp előttünk áll. Garas Attila futó- és triatlonedző, a Runner’s World állandó szerzője számos állóképességi sportoló felkészülését segíti, és természetesen a versenyszezon megtervezésekor is kikérik szakmai véleményét a sportolói.

“Egy versenyfelkészülés első és meghatározó időszaka az alapozás. Az edzések mennyiségileg képviselnek nagy szerepet, az alacsony intenzitás mellett. A monotóniát érdemes megtörni pár rövidebb, felpörgető edzéssel, és a főleg technika javító feladatokkal, de a fő cél az aerob alapállóképesség felépítése, hosszú, lassú edzésekkel. Az alapozás ne legyen túl hosszú, versenytávtól függően 16-20 hétnek elégnek kell lennie, a volument pedig a sportoló egyéni terhelhetősége szabja meg”
vélekedik az alapozó időszakról a szakember.

A versenyszezon tervezésekor pedig az alábbi szempontokat veszik figyelembe tanítványaival:

“az edzői munkámban én gyakran használok mérföldköveket, vagyis az alapozás végén edzőversenyekkel, tesztekkel ellenőrizzük a formát, átszámoljuk mi teljesült és mi nem. Ha egy betegség, vagy más külső körülmény miatt az alapozás végén nem azt látjuk amit vártunk, vagyis az előre lefektetett mérföldkövet nem sikerült elérni, úgy átgondoljuk a főverseny helyét és idejét, és B tervben gondolkozunk tovább.”

Ha tehát nem úgy sikerül az alapozó időszak, ahogy szeretted volna, akkor sem érdemes elkeseredni, hiszen számos verseny közül választhatunk, ha azonban ragaszkodsz egy adott helyszínhez, még akkor sem kell lemondanod az utazásról, ugyanis a legtöbb versenyen vannak rövidebb távok is.