Borítókép: 5 tanács, amit fogadj meg az alapozó időszakban

5 tanács, amit fogadj meg az alapozó időszakban

Forrás: Getty Images
Hogy a következő évben sokkal jobban menjen a futás, mint idén!

1. Ne stresszelj azon, ha épp karácsonykor nincs kedved futni. Egy kis pihenés mindenkinek jár a versenyszezon után, és ez akár több hét is lehet. Ha ennyire van szükséged a regenerációhoz, akkor ennyire van, és kész.

2. Reformáld át a táplálkozásodat, törekedj arra, hogy sok vitamint és értékes tápanyagot fogyassz, hogy megfelelően feltöltekezz a hasznos hatóanyagokból. Ha esetleg van rajtad pár pluszkiló, az alapozás a legjobb alkalom arra, hogy leadd, mert egy komoly felkészülés alatt sokkal nehezebb. Akkor ugyanis rengeteg energiára van szükséged a kemény edzések miatt.

3. Az alapozó időszak törzsét a hosszú, alacsony intenzitású futások adják, és ilyenkor van az ideje az „annyit és úgy futhatok, ahogy akarok” tréningeknek, hiszen nem egy kemény edzéstervet követsz. Használd ki! Irány a természet, az erdő, fuss óra és megfelelési kényszer nélkül. Ez felüdíti a tested és a lelked is.

4. Ha küzdesz bármilyen fájdalommal, akkor irány a gyógytornász, épp elég időd van arra, hogy rendbe- és egyensúlyba hozd a tested!

5. Fektess nagyobb hangsúlyt az erősítésre. Amikor egy kemény edzéstervet végzel mondjuk egy maratoni felkészülés alatt, nagyjából egy keresztedzés fér bele, ugye? Az alapozás alatt erősítsd meg rendesen a core-izmaidat, a combodat és a fenekedet, hogy bírják a strapát a versenyszezonban.