futás, futás télen, alapozás

3 tipp az újrakezdéshez Sipiczki Csabától, ha eddig alapozás helyett inkább a pihenést választottad

Forrás: Getty Images
A tél a futóknak egyet jelent az alapozó szezonnal, a hosszú, sokszor monoton, lassú edzésekkel. Kihagytad ezt a pár hetet/hónapot? Sebaj, még nem késő, hogy a tavaszi versenyekre már csúcsformában állj rajthoz, csak fogadd meg a szakértő tanácsait!

Megesik, hogy egy fárasztó őszi versenyszezon után, még a téli alapozás előtt úgy döntünk, hogy a tökéletes regeneráció érdekében tartunk pár hét pihenőt. Ilyenkor az is simán belefér, hogy egyáltalán nem is kerül a lábunkra hetekig futócipő, hanem más mozgásformát választunk, hogy karban tartsuk magunkat, mielőtt megkezdjük a kilométergyűjtést, ami az alapozás lényege. Azonban az is megtörténhet, hogy úgy döntünk, kiveszünk néhány hét futószabit, és úgy ahogy van kihagyjuk a teljes alapozó időszakot. Nem feltétlen kell még csak különösebb magyarázatot sem keresnünk egy ilyen döntés hátterében, egyszerűen simán lehet, hogy úgy érezzük picit elég volt a futásból, és ahhoz, hogy újra töltsük az energia- és a motivációs raktárunkat ki kell lépni a megszokásból. Új ingerekre van szükségünk, vagy csak szimplán egy hosszabb pihenésre. Teljesen érthető, és jó döntés.

Ha azonban a tél végének közeledtével a hosszabb kihagyás után úgy érzed ismét formába lendülnél, akkor nagyon fontos, hogy betarts néhány alapvető szabályt. Sok futó ebben az időszakban már alig várja a korai tavaszt, és a pörgetős, tempós, feladatos edzéseket. Amennyiben eddig pihentél, akkor neked nem kezdődik most már az alapozás, de nem is szabad egyből belecsapni a kemény résztávos futásokba.

Fogadd meg Sipiczki Csaba a Garmin Running Club futóedzőjének tanácsait, és ezek alapján építsd fel a visszatérést!

sipiczki csaba
  1. Figyelj a fokozatosságra!
    Amennyiben hetekig 0 kilométer került a lábakba, akkor az első két-három hétben a korábban megszokott edzésterhelés 50%-a körül szabad futni. Ha heti 4-5 alkalommal futottál, akkor kezdj 2-3 edzéssel, és az első három hétben maximum 10%-kal növeld a terhelést!

  2. Ne akarj egyből versenytempót futni!
    Az újrakezdéstől számítva 2 hónapon belülre semmiképp ne tervezz versenyt! A versenytempódat is fokozatosan fogod visszakapni, legyél magaddal türelmes! Legjobban akkor döntesz, ha a pihenést követő legalább 8-10, de legideálisabb esetben akár 12 hét után indulsz csak el újra versenyen. Ha ennél korábbi időpontra tervezel komolyabb megmérettetést, annak sajnos egy csúnya sérülés is lehet a következménye. Hidd el, nem éri kockáztatni, ha tudtál heteken át pihenni, akkor képes leszel kivárni azt az időt is, amíg a szervezeted felkészül az újabb kihívásra. Adj időt magadnak erre!

  3. Figyelj fokozottabban a keresztedzésekre!
    A futószünet utáni első edzések mellett nagyon fontos a rendszeres erősítések, és különféle keresztedzések elvégzése is a váratlan sérülések elkerülése érdekében. A kezdetekben úgyis több a pihenőnap, vagyis a futásmentes nap, hiszen tudod, csak 2-3 edzéssel kezdünk, ezért pont belefér egy kis bringa, úszás, vagy erősítés is. Sokkal hatékonyabban tudsz így visszatérni a korábbi formához, és a futáshoz elengedhetetlen izmokra is több irányból érkeznek ingerek, a változatosságnak köszönhetően pedig eredményesebb lesz a felkészülésed a tavaszi versenyszezonra.