hojoga

Sífutás, túra, terepfutás, fatbike, hójóga – mind egy helyen, Ausztria közkedvelt síparadicsomában!

Forrás: Österreich Werbung/Karl Steinegger
Ha síparadicsomba látogatsz, nemcsak síelhetsz, hanem egyéb különleges sportolási lehetőségekkel színesítheted a téli, alapozó futóedzéseket! Felfedeztük a négy hegyet összekötő Schladmingi pályarendszert és környékét sílécen, szánkón, sőt még e-fatbike-on is, s kipróbáltuk a hójógát – a tapasztalatainkat pedig összeszedtük, ha te is kedvet kapnál hozzá!

Utazás

A Keleti pályaudvarról könnyedén elvonatozhatsz a salzburgi vasútállomásig, ahonnan már helyi buszokkal lehet megközelíteni a sírégiót. Túl azon, hogy ez a leginkább környezetbarát utazási mód, ennél kényelmesebbet el se lehet képzelni, főleg ha maradt egy kis munka az útra! (Vagy jó társaságban telik az idő!)

Szállás

A környéken – ahogy egész Ausztria területén – rengetegféle szállás van, a kedves kis diákszállóktól, a mindentől távol eső privát hüttéken át a luxushotelekig. A mi hotelünk (Hotel Maschner Ramsau) épp a Dachstein lábánál volt, bámulatos panorámával, és amit a legjobban élveztünk: egy kis alagúton keresztül átsétálva meg lehetett közelíteni innen a városka uszodáját, szaunaparkját. Bár ahogy számos helyen, itt is lesznek idén olyan hotelek, ahol esetleg a wellnessrészleg nem teljesen üzemel majd (erre jobb előre rákérdezni), senkinek sem kell lemondania a fürdőzésről, mert a városi uszodák, termálfürdők mind nyitva maradnak.

sieles
Forrás: Österreich Werbung

Kinek túra, kinek terepfutás

Szerencsére nemhogy nem zárják le télre a túraútvonalak nagy részét, hanem három nagy szegmensre bontják őket: van, amelyiken sífutni lehet, van, ahol hótalpas túrázni, és persze vannak klasszikus túrákra/terepfutásra alkalmas útvonalak is.
A környék 19 téli túraútvonala közül tízen karbantartás is van, így ha nagyon nagy a hó, akkor is járható. Az ún. ungroomed útvonalak közül van, ahová csak hótalppal érdemes elindulni. Ezt a térképeken jelzik is, és a legtöbb szállodában tudsz is bérelni eszközt, ha pedig ott nincs, síkölcsönzőben biztosan találsz. Létezik egy speciális túrabérlet, amivel a kiemelt sífelvonókat és az éjszakai kivételével a síbuszokat, sőt a menetrendszerűen járó helyi buszokat is használhatod (egy négynapos felnőttjegy 102 €).
Ha kipróbálnád a magaslati sífutó edzést, a Dachstein-gleccseren lévő sífutó pályára lehet menni. Ha még kezdő vagy, érdemes egy oktatónapot venned lent a szállásod közelében, és csak utána nekiveselkedni. A túraútvonalak tőlünk eltérően nem szín- és jelkódokkal vannak jelölve, hanem legtöbbször számozott táblákkal. A schladming-dachstein.at oldalon rengeteg túraútvonal található, szűrni tudod nehézség, szintkülönbség, hossz stb. alapján, így e téren nem érhet meglepetés. Ellenben az időjárás olyan, mint nálunk a Balatonon: pillanatok alatt változhat, ezért sose indulj el ennek ellenőrzése nélkül, és érdemes napközben is csekkolni az előrejelzést. bergfex.at

situra
Forrás: Österreich Werbung

A hóban jógázni? Naná!

Aki akar, az bárhol tud meditálni, akár a buszmegállóban is, de lássuk be, a Hochwurzenen, 360 fokos panorámában, 1840 méter magasan egész különleges élmény. A 30 perces jógaórán elsősorban olyan ászanákat végezhetsz, amelyeket síbakancsban sem gond kivitelezni, és épp a megfelelő izmokat nyújtja meg. A 2022–2023-as szezonban több alkalommal is lesznek a Hochwurzen csúcsán csoportos órák, melyre nem szükséges bejelentkezni, ezeket a schladming-dachstein.at oldalon találod!

És itt a lényeg, a síelés!

Itt a pandémia idején sem álltak le a fejlesztésekkel, a Planai-on megnyílt Stájer-ország legnagyobb, 8 személyes ülőfelvonója, a Reiteralmon pedig egy új, 6 személyes felvonót indítottak el. Így már csúcsidőben sem kell hosszasan várakozni, hiszen óránként 3500 fő a kapacitása! A négy hegyet (Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen, Reiteralm) nonstop pályák kötik össze, azaz nyugodtan elindulhatsz bármerre, valamilyen kisebb-nagyobb lifttel vissza tudsz majd jutni. 123 km-nyi pályán a legelvetemültebb síguruk sem unatkoznak, de akinek a klasszikus pályarendszer kevés, az jót játszhat a Hauser Kaiblingon lévő, közel másfél kilométeres funslope-ban, vagy próbálja ki magát a 2013-as világbajnokság pályáján. A Reiteralm az egyetlen (!) síterep Európában, amely megkapta a „Triple Gold” minőségi védjegyet, nem véletlen, hogy rengeteg versenyző jön ide edzeni.

  • Kis stájer instant
    Idén nyílt meg a Styrian iron trail körtúra, mely 200 km hosszú, s 14 hegyi településen vezet át több mint 9000 méter szintkülönbséggel. A szervezők 10 etapra osztották, minden állomáson lehetőségünk van megszállni, kulináris élményeket szerezni. A Youtube-on mind a 10 etaphoz külön kis infóvideót találsz, hogy semmi meglepetés ne érjen. Nem nehéz kitalálni, hogy lesznek, akik pár nap alatt letolják a távot, de ha nem futni akarsz, hanem csak egy bámulatos túrára vágysz a közelben, akkor tartsd a 10 napos tervet. A start/cél St. Michael, vonattal is elérhető, így az utazásra se lesz gondod. steiermark.com/de/Erzberg-Leoben

  • Fat-bike a hóban
    Mókás hóban bringázni, főleg ha ilyen hatalmas abroncs van rajta! A kis elektromos rásegítésnek köszönhetően a nehezebb emelkedőket is abszolválhatod, de nem érdemes folyton felkapcsolni, ha szeretnéd, hogy sportértéke is legyen a tekerésnek. Síelőknek, terepfutóknak és túrázóknak is érdemes az egyik napi programot erre szánni, jó szórakozás és különleges élmény! alpinefatbike.com

További infókat az austria.info/hu oldalon találsz!

fatbike
Forrás: alpinefatbike.com