Borítókép: Akkor is elhízhatsz, ha futó vagy! Elmondjuk, miért!

Akkor is elhízhatsz, ha futó vagy! Elmondjuk, miért!

Forrás: getty images
Egy sportorvos pedig abban is segít, hogyan elkerülhesd a hízást.

Dr. William O. Roberts, amerikai sportorvost is gyakran keresik fel fogynivágyók - nem is véletlen, hiszen a legtöbb újévi fogadalom is az életmódváltással kapcsolatos.

Bár a felszínről könnyűnek tűnik, mégis millió módja van a fogyásnak, amikből elég nehéz választani.

Hogyan hízhatnak el a futók? Bár általában eleget mozognak, vannak napok, amikor nem égetnek annyi kalóriát, amennyit a fogyáshoz kellene. Egyre több kutatás mondja ki, hogy az ajánlott napi mozgásmennyiség nem mindenkire igaz, ezen sokaknak emelniük kell ahhoz, hogy kisebb számot mutasson a mérleg mutatója. Ezen kívül a nem megfelelő táplálkozás és a bevitt kalóriák alulbecsülése is hízáshoz vezethet.

Mire érdemes figyelni, ha fogyni szeretnél?

Az erősítő edzések beiktatása elég hatékony módszer lehet a fogyáshoz, hiszen az izomtömeg mérete és minősége is fontos a fogyás szempontjából. Ha például heti 3-szor végzel erősítő edzést, több kalóriát égethetsz el a pihenő során, mint ha nem lenne akkora izomtömeged (pl. nem végeznél erősítő edzést).

Sok futó napi 30-90 percet szán az edzésre, a nap nagyobb részét viszont ülve tölti. Pedig még az állás is egészségesebb, mint az ülés. Jó megoldás, ha sétálsz telefonálás közben, gyakran felállsz napközben.

Talán a fogyás legfontosabb eleme a kalóriabevitel. Sokan ugyanis túlbecsülik a futás során elégetett kalóriamennyiséget, ennek hatására pedig többet esznek utána. Érdemes inkább futás előtt enned valamilyen fehérjében és minőségi szénhidrátokban gazdag ételt, utána pedig ne nassolj!

Egyébként kutatások szerint az edzés is csökkenti az éhségérzetet, ha gondolod, tehetsz egy próbát azzal, hogy vacsora előtt mész el futni.

Ettől függetlenül annyira összetett a fogyás folyamata, hogy nehéz egyetlen hatékony módszert kiemelni. Annyi viszont biztos, hogy a rendszeres mozgás és a megfelelő étrend a kulcsa, és ne lepődj meg, ha a sok futás mellett is képes vagy hízni...

Ha te is fogyni szeretnél, válogass a következő nasik közül!