motiváció, futótárs, edzőpartner,

A tökéletes futótárs 5 nagyon fontos tulajdonsága

Forrás: Getty Images
Egy jó edzőpartner nagy hatással lehet a teljesítményedre, azonban egy kevésbé ideális, kifejezetten hátráltathat. Mutatunk 5 olyan jellemzőt, ami szerintünk lényeges ahhoz, hogy jól kiaknázd a másik társaságát.

Mindig azért javasoljuk, hogy keress futótársat az edzéseidhez – vagy legalább egy részükhöz – mert sok előny származhat belőle. Fenntarthatóbb a motiváció, könnyebben rá tudod venni magad a nehéz edzésekre, a hosszú futások csak úgy elröppennek társaságban. Nézzük, kiből lesz ideális futótárs?

Pontosan érkezik az edzésekre

Ez alapvető! Ha télvíz idején zajlanak a közös edzések, különösen bosszantó a hidegben hosszú perceken keresztül egy helyben szökdécselni. Ráadásul, ha az edzőpartnered rendszeresen késik, értékes időt veszítesz, ami miatt az edzésre fordítható időd lecsökkenhet. Ha viszont futópartnered az esetek nagy részében pontos, az annak a jele, hogy tiszteli és értékeli a közös edzéssel töltött időt.

Nem mondja le rendszeresen az edzéseket

Az edzőpartnernek az a lényege, hogy legyen kivel edzeni, ha a másik fél folyamatosan kihátrál az edzésekből, és arra kényszerít, hogy egyedül fuss, az rád is demotiválóan hat egy idő után. Történhetnek váratlan helyzetek persze, de igazán arra tudsz számítani (és ő is rád), aki a megbeszélt edzések jelentős részén valóban megjelenik.

motiváció, futótárs, edzőpartner,
Forrás: Getty Images

Nem panaszkodik folyton

Az edzőtársak úgy tudják egymást kölcsönösen támogatni, ha motiválják egymást. Egy jó futótárs pozitívan áll az edzéshez, ha nehéz akkor is. Ennek lehet hosszú távon eredménye, illetve ez az, ami miatt tényleg érdemes valakivel összefogni a felkészülés időszakában. Arról nem is beszélve, hogy teljesen felesleges a negatív felhang, hiszen úgy is „el kell végezni” a közösen vállalt futást.

Nem csinál versenyt az edzésből

Akkor tudtok jól összedolgozni futótársként, ha nagyjából ugyanolyan tempóban végzitek az edzéseket. Egy jó futótárs soha nem változtat egy közös futást versennyé, hanem megpróbál veled együtt edzeni. Persze, ha egy résztávnál pár lépéssel előtted fut, netán megbeszélitek, hogy olykor beáll eléd (máskor pedig te elé), az más, abból mind a ketten tudtok előnyt kovácsolni.

1000 Edzéstipp futáshoz

1000 Edzéstipp futáshoz

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World első könyvében. 1000 tippünk végigvezet az első lépéstől az első versenyig vezető úton.

 

1990 Ft

2490 Ft

Képes lazán élvezni a futást, miközben azért odateszi magát

Sok futó esik abba a hibába, hogy túl komolyan veszi az edzést, ami tönkre is teheti a sport örömét. Egy jó edzőtárs tudja, hogyan lehet szórakoztatóan és könnyeden futni úgy, hogy közben azért odateszitek magatokat keményen, ám mégsem borul ki, ha a megbeszélt 4:50-es iram helyett csak 4:53-ra jött ki tempó. Fontos, hogy mind a ketten hasonlóan tudjátok élvezni az edzést, mert csak így fogtok tudni mind a ketten profitálni a közös futásokból.