túrázás

A terepfutás előszobája, a túrázás - 3 tipp kezdőknek

Forrás: Getty Images
Régóta kilépnél a komfortos aszfaltról, és felfedeznél erdei ösvényeket? Szuper ötlet! És az a jó hírünk van, hogy most érdemes igazán ismerkedni a tereppel, hiszen az őszi színeknek köszönhetően varázslatos hangulat vár bármerre is indulsz.
  • Ha még nem vagy gyakorlott erdőjáró, úgy célszerű először szervezett teljesítménytúrákon részt venned. Szerencsére az őszi időszak bővelkedik ilyen programokban, így az ország szinte bármely tájegységén is élsz, könnyedén találhatsz olyan, végig kijelölt turistaútvonalon haladó, sőt, akár vezetett túrát, ami kezdőknek is ajánlott.
  • Amire érdemes felkészülni, hogy szükséged lesz az erdei talajviszonyokhoz alkalmas túrabakancsra, vagy terepfutócipőre, így semmiképp nem tanácsolt a régi, elhasznált aszfaltos futócipődet kijelölni túracipőnek. Főleg a hűvösebb, párás időben a nedves talajon mind a már lehullott falevelek, mind a kövek nagyon csúsznak, ami balesetveszélyes lehet egy alkalmatlan lábbeliben.

  • Szerezz be egy kényelmes méretű hátizsákot is, amibe belefér egy plusz esőkabát, legalább 1 liter folyadék tárolására alkalmas kulacs, 2-3 szendvics, energiaszelet, csoki, vagy gyümölcs, és hidegebb időben tartalékolj egy plusz zoknit, sálat és kesztyűt is. Ami feltétlenül legyen még nálad az erdőben az a feltöltött mobiltelefonod, és egy zseblámpa, vagy fejlámpa, hiszen már korán sötétedik, és fő a biztonság.
túrázás
Forrás: Getty Images

A túrázás több mindenre felkészít, ha hosszabb távon a terepfutás a célod.

Egyrészt megtanulsz tájékozódni, másrészt magabiztosabb futóvá válhatsz, sőt, olyan izmokkal is megismerkedhetsz a saját testedben, amiknek a létezéséről eddig semmit sem tudtál. Ha egy idő után pedig azon kapod majd magad, hogy minden hosszú futásodat terepen végzed, akkor ne csodálkozz! Vigyázz, mert a terepfutás könnyen fertőz!