feladott verseny, feladás, DNF, mentális nehézség,

A rettegett DNF - minden futó rémálma

Forrás: Getty Images
DNF – ha futsz, tudod mit jelent ez a mozaikszó, még akkor is, ha soha nem került a neved mellé az eredménylista végén.

DID NOT FINISH, azaz nem fejezte be. A leggondosabb felkészülés mellett is előfordulhat bárkivel, no és persze akkor is, ha a felkészülés számos pontja hibádzik, azaz ment a hazardírozás. Akárhonnan nézzük a dolgot, ha ki kell állni egy versenyen, az soha nem egyszerű. Egyrészt lelkileg, másrészt fizikailag sem, hiszen meg kell oldani, hogy visszajussunk a versenyközpontba. Kifejezetten feladásra senki nem készül, ettől függetlenül érdemes feltenni már verseny előtt is a kérdést önmagadnak, hogyan oldanál meg egy ilyen problémát?

Ha városi versenyen vagy…

Ha idegen helyen fogsz futni, érdemes megismerni az útvonalat, sőt akár magaddal vinni az útvonal térképét, ha egyébként telefon nem lesz nálad. Ha van nálad telefon, töltsd rá az útvonal térképét.

Jó, ha van nálad valamennyi pénz is, hogy vissza tudj jutni a versenyközpontba akár taxival, akár tömegközlekedéssel. Végső esetben persze működhet a stoppolás is, sőt nem ritka, hogy záróbusz zárja a mezőnyt, ahová magad is felszállhatsz ilyen esetben. Ez a szolgáltatás természetesen benne van a nevezési díjban.

Ha nincs nálad, sem telefon, sem pénz, hogy segítséget hívj, vagy visszajuss a versenyközpontba, akkor az esemény szervezőit és önkénteseit kell megkérni, hogy segítsenek. Nyilván a segítségnyújtás módja függ attól, hogy milyen állapotban vagy, hisz lehet, hogy elég csak értesítened egy családtagodat, barátodat.

terepfutás, sérülés, feladás, DNF,
Forrás: Getty Images

Ha terepversenyen vagy…

Mindenképp frissítőponton fejezd be a versenyt, tehát ha futni már nem is tudsz, sétálj el a következő vagy a mögötted lévő pontig, attól függően, melyik van közelebb. Sok esemény rajtszámán megtalálható az útvonal térképvázlata. Annyit biztosan meg tudsz állapítani, hogy melyik két ellenőrző pont között vagy.

Terepversenyen, kell, hogy legyen nálad telefon. Reménykedj, hogy térerő is van. Ha van, akkor lényegében semmi gond, tudsz értesíteni bárkit, általában a versenyszervező telefonszáma a rajtszámon megtalálható. Ha nincs térerőd, akkor nem marad más hátra, mint megoldani a nehézséget magad, tehát el kell, hogy juss saját lábon a legközelebbi pontig. Ha olyan problémád van, amit nem tudsz magad megoldani, kérj segítséget nyugodtan a körülötted lévő futóktól.

Szerencsés esetben úgy ismered az erdőt, ahol vagy, mint a tenyeredet, esetleg van nálad online térkép, netán papíralapú, ami segít a tájékozódásban, ha ez a helyzet és tudsz az útvonalon rövidíteni, természetesen tedd meg. Ha bármi bizonytalanság van benned ezzel kapcsolatban, inkább maradj a jelölt pályán, ha tudható, hogy szintidőn kívül leszel, mindenképp értesítsd a szervezőt is, hogy tudjanak rólad és megvárjanak az önkéntesek a ponton, ahová tartasz!

Ne gyötörd magad a sikertelen verseny miatt, de próbálj tanulni a hibából. Gondold át, hogy miért történt mindez, mit rontottál el, hogyan tudsz korrigálni, hogy legközelebb ne kerülj ilyen helyzetbe. Kell némi önismeret ahhoz is, hogy fel tudj adni egy versenyt és ahhoz is, hogy lásd a hibát. Nem te leszel az első feladó a futás történetében!

És hát persze, hogy elkerülhető a DNF – mondjuk is hogyan!

  • A legfontosabb, hogy soha ne indulj el olyan versenyen, amire nem tudtál felkészülni és aminél felmerülhet az, hogy nem elég a szintidő.
  • Az edzéseid során ne csak a fizikai és mentális felkészülésre összpontosíts, hanem az összes felszerelés és a frissítés próbálgatására is. Soha ne kísérletezz semmilyen új készítménnyel éles helyzetben.
  • A verseny hetében figyelj arra, hogy ne terheld magad túl, azon a pár napon már semmi nem múlik. Nem kell még egy utolsó résztávot futni, mert eredménye már nem lesz, ám kedvezőtlen hatása lehet napokkal később is.
Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

 

395 Ft

  • Légy tudatos a táplálkozásban és a folyadékfogyasztásban. Ne fogyassz már a verseny előtti napokban sem nehéz, szokatlan ételeket és lehetőleg alkoholt se.
  • Ha bármilyen kisebb sérüléssel, izomhúzódással küzdesz, mérlegeld, hogy érdemes-e nekivágni, esetleg ennek megfelelően az elvárásokon módosítani.
  • Öltözködj mindig az időjárásnak megfelelően és a frissítésedet is igazítsd a hőmérséklethez!
  • Ne fuss túl gyorsan!

Ha megtörtént a baj és lesérültél, kezdj mielőbb célzott erősítéseket végezni, hogy a következő versenyed biztosan jól sikerüljön!