alacsony tatra

A nyári magashegyi edzések előnyei

Forrás: Getty Images
Ha őszi magashegyi versenyre készülsz, akkor még a nyár közepén is érdemes 1-1 napra elutazni edzés céljából a környező országok magasabb ösvényeire. Pláne, ha kiszakadnál a nagy belvárosi melegből, hiszen 1000 méteres magasság körül már sokkal elviselhetőbb a hőmérséklet, ami futáshoz jóval ideálisabb, mint városiban érzékelt 30-35 fok.

Nem is kell ráadásul messzire menni, hiszen az ország közvetlen közelében itt Szlovákia, Ausztria, vagy Szlovénia, ami autóval 4-5 óra alatt elérhető és 1-2 nap alatt jó kis edzéseket lehet elvégezni, ahol nem feltétlen a táv, hanem a kint töltött idő és a legyűrt szintkülönbség miatt lesz igazán hatékony az edzésmunka.

 • Egynapos kiránduláshoz érdemes az Alacsony-Tátrát kitűzni úticélként, vagy jó ötlet lehet még a Liptói-Tátra is. Az Alacsony-Tátra közelebb van a határhoz, de már itt is egész magashegyi élményt lehet szerezni. A liptói ugyan messzebb van, de még mindig azért közelebb, mint a Magas-Tátra. Ez vérbeli magashegy pazar gerincekkel. Liptószentmiklóstól északra indulnak felfelé a völgyek, egészen elképesztő útvonalakkal, így akár könnyen el lehet tölteni 1-2 napot. De arra azért érdemes számítani, hogy komoly szintek vannak ezen a vidéken, sokszor láncos kapaszkodók is, szóval nem mindenkinek ajánlott. Ellenben az Alacsony-Tátra ilyen szempontból könnyebb útvonalakat rejt, ezáltal jobban futható. Bár ott is vannak meredek, technikás ereszkedések. A Nagy-Fátra is meglepően jó, itt 1500-1600 a legmagasabb rész, de komoly mászások vannak, gyönyörű, vadregényes, nem zsúfolt, nagy, kopasz gerincek, amik nem sziklásak, hanem füvesek. Ha kemény kihívást is keresel, ez van a legközelebb Budapesthez, Besztercebányától É-Ny-ra. Viszont a medvék is imádják! Ha már két nap is belefér, akkor a Magas-Tátra végtelen lehetőséget ad, Poprádról gyakorlatilag bármelyik déli beszálló út hamar elérhető. Ezzel az a baj, hogy főleg nyáron a hétvégék igen túlzsúfoltak a Magas-Tátrában. Hétköznap mindig jobb, de nyáron az is tud forgalmas lenni.
 • Ausztriában a magyar futók körében nagyon népszerű a Rax és a Schneeberg, ami egynapos futókirándulásra tökéletes úticél. 2000 méteres magassága és a terepe adottságai révén jól lehet gyakorolni a terepfutó versenyeken előírt kötelező felszerelés elpakolását és cipelését, a frissítést és a ruházatot is. Mielőtt útra kelnél azért érdemes az időjárás-előrejelzést megnézni a Bergfexen.

 • Ha pedig az ország délebbi részén élsz, úgy Szlovénia vagy Horvátország is remek úticél lehet. Maribor környékén, a Pohorje síközpont legmagasabb pontja 1543 méter, ahol számos turista út várja az idelátogatókat. Ha pedig egy kis változatosságra és kevésbé látogatott terepre vágysz, akkor akár a tengerparti nyaralás felé érdemes útba ejteni a varázslatos Papuk-hegységet, mai ugyan alig 1000 méteres magasságú, ám annál változatosabb és izgalmasabb útvonalakat rejt. A dél-keleti országrészből pedig Romániába célszerű 1-2 napra átmenni magaslati edzés céljából, ám a fokozott medveveszélyre ezen a vidéken is érdemes felkészülni.
Forrás: Getty Images
Ajánlott felszerelés magashegyi edzésekhez:
 • Legalább 1 liter folyadék tárolására alkalmas kulacs
 • 1 db vízszűrős kulacs arra az esetre, ha elfogyna a frissítésed és nincs a közelben forrás, egy ilyen eszközzel biztonsággal megszűrheted a patakok vizét
 • Minimum 4-5 órára elegendő frissítés
 • Izolációs fólia
 • Elsősegély csomag
 • Esőkabát
 • Plusz egy réteg hosszú ujjú felső
 • Kesztyű, sapka, csősál
 • Futóbot