futás, edzés,

Kőkemények és nagyon fárasztóak, de vannak ám előnyei is a nyári futásoknak

Forrás: Pexels/Samuel Silitonga
Most őszintén: te mennyire szívesen indulsz el azokon a napokon futni nyáron, amikor már reggel 7-kor leizzadsz reggelizés közben?

Az edzés nem mindig kedv kérdése - ha a legtökéletesebb időt, a legideálisabb hőmérsékletet várod, akkor bizony a 365 napból nem túl sok lenne alkalmas a sportolásra. Így arra bíztatunk, hogy nyáron se állj le, ha futásról van szó. Persze érdemes hallgatni a tapasztalt futókra, és nem a legmelegebb napszakban, hanem reggel vagy este edzeni, és az is sokat segít, ha a forró aszfalt helyett a terepet választod.

Biztos, hogy így is kőkemény lesz futni a nagy melegben, de gondolj arra, hogy van pár tényleg nagyon fontos előnye ezeknek a futásoknak!

Kardiovaszkuláris fittség

Minél magasabb a kardiovaszkuláris fittséged, annál kevésbé érintenek az olyan betegségek, mint a magas vérnyomás, a szív és érrendszeri megbetegedések, a diabétesz. Ha fejleszted az állóképességedet, a hétköznapokban is sokkal fittebb leszel - ehhez pedig hozzájárul a melegben futás is.

Kiválóan felkészít versenyekre

De ha egy komoly megmérettetésre, versenyre készülsz, akkor is sokat segít, ha melegben edzel. Bár a magaslati edzést gondolják az egyik legjobb versenyfelkészítő tevékenységnek, Santiago Lorenzo professzor szerint azonban a melegben futás jobb a VO2 max növelésében, mint a magaslati edzés.

Szakértők szerint a melegben futás a következők miatt is hasznos:

  • Csökkenti az általános testhőmérsékletet
  • Növeli az izzadás sebességét
  • Növeli a vérplazma térfogatát
  • Csökkenti a vér laktátszintjét
  • Növeli a vázizom erejét.

Mindez azt jelenti, hogy a meleg és párás körülmények között végzett edzés erősíti a szívet a szív- és érrendszer megterhelésével. A vér a bőrödbe áramlik, ami csökkentett véráramlást okoz az izmokban. Ez az általános vérmennyiség növekedését okozza a kompenzáció érdekében.

izzadás, test,
Forrás: Pexel.hu/Cottonbro

Fejleszti az általános teljesítményt

Jobb futó lesz belőled, ha nyáron sem hagyod ki a futóedzéseket, méghozzá azért, mert ezzel edzed a testedet a kemény megmérettetésekre is. És hidd el, nem kell sok idő ahhoz, hogy lásd a hatásait - kutatások szerint 10 nap után érezhetően javítja a teljesítményt. Ráadásul az is biztos, hogy ha nyáron edzel kint, a szabadban, szóba sem jöhet nálad a D-vitamin hiány, az endorfinok felszabadulása pedig garantált!

De van pár dolog, amiket érdemes megtenned, ha kánikulában indulsz edzeni - tippjeinkért kattintsd végig a galériát!

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

 

395 Ft