futás kutyával, kutyás futás, futás ősszel,

A legjobb kutyás holmik őszi, téli futásokhoz

Forrás: Getty Images
Ebben az időszakban kutyával futni (és persze túrázni) ideális a kutyák szempontjából (is). Ők, akik egyáltalán nem viselik jól a nagy meleget, most aztán kedvükre loholhatnak erdőn, mezőn át. A nyirkos, esős idő, a szürkület és a korai sötétedés miatt azonban kutyádnak szüksége lehet néhány szezonális kiegészítőre.

Láthatósági mellény

Élénk színű vékony mellényke, aminek legfőbb funkciója – a neve is mutatja – a láthatóság. Az őszi erdő színei és a rossz fényviszonyok mellett jó, ha extra figyelmet fordítasz arra, hogy négylábúd ne olvadjon bele a környezetbe. A különböző méretekben kapható, kényelmes darab szerencsére az állatokat nem szokta zavarni a mozgásban.

Világító és fényvisszaverő hám, nyakörv

Szintén a láthatóságot segítik a foszforeszkáló betétekkel ellátott vagy LED-es világítással kiegészített hámok és nyakörvek. Ezek a kiegészítők, azonban már sötétben is jó szolgálatot tesznek. De lehet kapni a meglévő felszerelésre rögzíthető kicsi és könnyű LED lámpákat is.

Víz- és szélálló kutyakabát

A rövidebb szőrű fajtáknak szüksége lehet némi extra rétegre esős, szeles időben, főleg könnyedebb kocogások során. De a futás utáni hazaúthoz is praktikus, amikor az elázott bundájú kedvencet autóba ülteted vagy tömegközlekedve utaztatod, ő ugyanúgy áthűlhet a nedves, nyirkos bundában, mint te az átizzadt holmidban, amikor már csak sétáltok vagy fekszik az autóban.

kutyakabát, futás kutyával, futás ősszel,
Forrás: Jamie Street / Unsplash

Üléshuzatvédő autózáshoz

Nem kérdés, hogy kutyád lábai és hasa koszosak lesznek egy klassz, őszi, erdei futást követően. Bár a rutinos kutyások autójában takaró szinte biztos, hogy akad (a masszív kutyaszőr miatt is, ami kitakaríthatatlanul beleragad a kárpitba), nem árt kiemelni, hogy ilyenkor aztán tényleg extra fontos felszerelés egy kutyás járműben.

Runner’s World 2020/05 (digitális verzió)

Runner’s World 2020/05 (digitális verzió)

Ősszel is a futásé a főszerep! A Runner’s World legfrissebb lapszámán a 3 gyerekes anyukát, Tiricz Irént láthatod, aki mindössze 5 éve kezdett el futni, de azóta az egyik legeredményesebb hazai terepfutó lett. A vele készült interjúban többek között erről, és a család-karrier-futás hármasról mesélt nekünk. Ezen kívül számos izgalmas témát dolgoztunk fel, úgy mint a maraton utáni depresszió kezelését, a résztávos edzéseket, a futóiskola hasznosságát vagy épp a mobility tréninget. De olyan híres sportolókról is olvashatsz, akik munka mellett készültek fel az Olimpiára, de Bérces Edit is mesélt az élettörténetéről. Ne hagyd ki! Még több infó: www.runnersworld.hu/megjelent

595 Ft

Kutyacipők

Direkt hagytuk a végére a cipők kérdését. Enyhébb, csupán nyirkos, sáros időben nem kell az állatokra semmilyen lábbeli. Ám nulla fok alatt, amikor netán hó is fedi az utat a mancs szőrzetbe beleragadhat a hó, ami idővel jéggé válik, ez pedig komoly fagyási sérüléseket okozhat a talpakon. De gond lehet az is, ha a jégmentesítésre használt anyag, ami gyakran még mindig só, vagy egyéb fagyállót tartalmazó készítmény, károsítja az állat lábát és a szervezetébe jutva őt magát is. Erdőben persze ilyen veszély nincs, de az oda- és hazavezető úton előfordulhat. Idősebb, már nem jól mozgó állatok számára pedig egyszerűen komfortosabb, nem hűti őket a hűvös, fagyos talaj a séta során.

kutyacipő, futás kutyával, futás télen
Forrás: Tuula Pekkala / Unsplash

TIPP: Az őszi, téli futások, séták után melegvízben alaposan tisztítsd meg az állat lábait és töröld szárazra őket, előzőleg érdemes kicsit kinyírni a szőrt a lábujjak között, hogy ne ragadjon bele annyi kosz.

Ne hagyd ki!

November 12-15. között a JOY-Napok keretén belül megveheted négylábú futótársad őszi, téli futásokhoz, túrákhoz hasznos felszerelését is. Keresd az egyedi kuponkódokat a friss Runner’s World magazinban is, és válogass a több, mint 300 kupon közül, vásárolj akár 70% kedvezménnyel ebben az időszakban!