edzés,konditerem

Mi történik az izmaimmal, ha már 3 hete nem mehettem kondizni, és ez még hetekig így is lesz? A személyi edző válaszol!

Forrás: Getty Images
Jó ideje tart már a #maradjotthon; a fanatikusoknak is le kellett már mondaniuk a konditermekről, hiszen lassan 2 hete azok is zárva vannak. Vajon mennyi idő alatt épülnek le a rendszeres súlyzózáshoz szokott izmok? Tehetünk valamit ez ellen? Az étkezésen érdemes változtatni, ha átalakultak az edzéseink? Farkas László személyi edzőnek tettük fel a kérdéseinket.

Ha a futás napi szinten az életed része, akkor egyelőre csak annyit változhattak az edzéseid, hogy a csoportos futásokról le kellett mondanod - de futni még mindig lehet a szabadban, bármikor. A súlyzózás, a konditermi edzés azonban más: akik nagy súlyokkal edzenek, nehezen tudják megoldani az erősítő edzéseket - hacsak nincs egy otthon jól berendezett konditermük. Persze így is számtalan edzés maradt, amit otthon is lehet végezni: a saját testsúlyos edzésekre tényleg BÁRHOL lehetőség van, lehet otthon kézisúlyt, kettlebelt, TRX-et és más sporteszközt használni. És kell is, hiszen az izmok nagyon hamar képesek leépülni!

Az izom jelentős mértékű alkalmazkodásra képes, mivel alapvetően mozgásra hivatott szövet, amely számos más fontos és elengedhetetlen szerepet játszik az anyagcsere folyamatokban és az immunrendszer működésében is. Ha azonban valaki nagyobb izomtömeggel rendelkezik, akkor valószínűleg nagyobb az energiafelhasználása is. Azt, hogy ezt az izomtömeget hogyan és milyen formában tudja megtartani, számos tényező befolyásolja.
erősítő edzés,edtés
Forrás: GettyImages

Ezek a tényezők az életkor, izomrost típusok aránya (lassú, gyors),hormonháztartás és idegrendszer állapota, táplálkozás, regeneráció. Ha valamilyen külső inger hatására egyik napról a másikra elmaradnak a súlyzós edzések, és valaki teljesen inaktívvá válik, körülbelül 4-5 hét alatt tűnik el a megszerzett erő, ami kezdetben 1-2%!!!!! Fontos megjegyeznem, hogy ha erőt fejlesztünk, mint készséget, akkor más kondicionális képesség is fejlődni fog általa (állóképesség, robbanékonyság, gyorsaság)” - vallja a szakember.

Fontos alkalmazkodni az új helyzethez!

Persze nem kell, és nem is szabad hagyni, hogy leépüljenek az izmok. Az első lépés viszont az, hogy el kell fogadni a megváltozott szituációt, és akkor is kihozni belőle a legjobbat, ha közben semmi kedved eltérni a megszokott edzéseidtől. ,,Amit tehetünk, az az, hogy a nagy súlyok helyett „csak” saját testsúlyos gyakorlatokat végzünk, és ezzel próbálunk erőt fejleszteni. Mert ezt is lehet! Először is fontos az alapvető mozgásminták szabályos kivitelezése, tökéletesítése. Ha ezek már jól mennek, érdemes megállítani vagy lassítani egy mozdulatot, kihasználva az excentrikus (fékező) szakaszt. Vagyis tartsd ki mondjuk a fekvőtámaszt pár másodpercig a végpozícióban, vagy a guggolást úgy, hogy a farizom párhuzamos a talajjal, illetve a mélyguggolás kitartása is nagyon hatékony.

Emellett használhatunk még súlypontáthelyezést akár egy fekvőtámasz során vagy húzódzkodásnál és guggolásnál (pozitív negatív fázisok). De a legfontosabb, hogy tűzzünk ki mindig egy célt! Legyen az az egykezes fekvőtámasz kivitelezése vagy akár 20 darab húzódzkodás vagy az egylábas guggolás azért, mert akkor lesz kellő motivációnk ahhoz, hogy ne váljunk inaktívvá. A szervezet mindig egy adott ingerre reagál. Ha a keresztmetszetben nem is lehet olyan nagy izmokat megtartani a súlyzós edzéshez képest, azért sokat tehetünk az egészségünkért ezzel az edzésmódszerrel is.”

edzés otthon,edzés
Forrás: GettyImages

Változtass az étkezéseden is!

Az egyértelmű, hogy ha átalakul a mozgásunk, a mennyisége és a minősége, akkor ez hatással van az energiabevitelre is. Erre pedig szintén érdemes odafigyelni, ha nem szeretnél jelentős pluszsúlyt magadra szedni az otthonlét alatt. ,,Ha kevesebb a mozgás, akkor csökkenteni kell a bevitt kalóriamennyiséget. Ha az izom megtartása a fő cél, akkor legalább testsúlykilogrammra levetítve 1-1,5g fehérje bevitele elégséges lehet, persze magas folyadékbevitel mellett. A táplálékkiegészítők is segítségünkre lehetnek a katabolikus folyamatok megállításában: a Glutamin és a BCAA kimondottan hasznosak.”