jóga, pilates,

Jóga vagy Pilates - melyik a hatékonyabb keresztedzés a futóknak?

Forrás: Unsplash/ Rawan Yasser
Tisztázzuk: szuper, ha mindkettőt, vagy a kettőből valamelyiket űzöd a futás mellett - de azért nézzük meg, melyik miért hatásos keresztedzés gyanánt!

Mert mindkettő hatásos, abban egyetérthetünk - ha azonban választanál közülük, a következő szempontokat érdemes mérlegelned.

Mi a Pilates?

Az 1920-as években Joseph Pilates fejlesztette ki ezt a módszert, amelyben az erő, az izomkontroll és a stabilitás nagy szerepet kap. A mozdulatok végrehajtása során nagyon fontos a helyes légzés, a koncentráció, illetve az, hogy tudatosan figyelj arra, hogy a gyakorlatok során a mozdulatok középpontja a köldöknél lévő Power House - erre kell folyamatosan fókuszálni. A mélyizmokat dolgoztatod meg ezekkel a gyakorlatokkal, illetve a hajlékonyságot, a rugalmasságot is komolyan fejleszti ez a módszer.

Mi a jóga?

A jóga évezredek óta létezik - különféle testhelyzetek sorozatából áll, és a légzésre, valamint a befelé irányuló figyelemre és tudatosságra is összpontosít. A szellemi és a testi erőt is fejleszti, alapja az önuralom, a fegyelmezettség.

Miben más a jóga és a Pilates?

Bár mindkettő gyakorlatok végrehajtásából áll, a fókusz máshol van. A Pilates a core izmok erősítésére fókuszál, a jóga sokkal inkább a rugalmasságra összpontosít, és a lélek nagyobb hangsúlyt kap. De Mel Russo okleveles jógaoktató remekül meghatározza a különbséget a két módszer között:

A jógának spirituális összetevői vannak, és az indiai tanárok és bölcsek tapasztalataiból származik, a Pilates-t pedig egy ember hozta létre, aki segíteni akart a táncosoknak abban, hogy jobban lélegezzenek és mozogjanak az egészséges gerinc fenntartása érdekében. Véleményem szerint a fő különbség az, hogy a jógának sokféle változata és stílusa van, ám a Pilates meglehetősen hű maradt az alkotója szándékához.
jóga, sport,
Forrás: Unsplash/Dane Wetton

Mik a Pilates előnyei?

Jennifer DeLuca Pilates-oktató, a BodyTonic tulajdonosa szerint a Pilates segít erősíteni a core területét, növeli a rugalmasságot és a koordinációt, javítja a testtartást és a légzést, valamint jobbá teszi az alvást és az emésztést. Ezeknek köszönhetően például a futás is sokkal eredményesebb lehet - hiszen a jobb és hatékonybab légzés teljesítményfokozó hatású, az erősebb core izmok pedig szintén segítik a futást - erről írtunk is egy korábbi cikkünkben:

A core izmok azokra a stabilizáló izmokra utalnak, amelyek támogatják testtartásunkat és szó szerint a testünk közepén helyezkednek el: a gyomorban, a csípőben, a medencében és a hát alsó részén. Amikor ezek az izmok erősek és egyensúlyban vannak egymással, akkor képesek vagyunk kihúzni magunkat, jobban futunk és kevésbé vagyunk hajlamosak a sérülésekre, mivel kevesebb nyomás nehezedik az ízületeinkre.

Mindenkinek javasolt a Pilates?

DeLuca szerint abszolút, ám fontos megtalálni a számunkra megfelelő oktatót és órafajtát. A szakember szerint az első pár alkalommal érdemes magánórára járni az alapok elsajátítása miatt, utána pedig bátran csatlakozni egy csoporthoz.

Bár ez tényleg oktatófüggő is, illetve sokat számít a csoportlétszám is - az alapokat ugyanis érdemes tényleg tökéletesen, precízen elsajátítani.

Mik a jóga előnyei?

Erre azért nagyon nehéz válaszolni, mert az előnyök függenek attól, milyen jógatípust választasz, és mit is vársz tőle tulajdonképpen. Ha fizikailag erősítenél, rugalmasságra, igazi kihívásokra vágysz a tested számára, akkor egy Vinyasa flow óra vagy az Ashtanga remek választás, de ha a koncentráció fejlesztése, a mentális dolgok fontosabbak neked, akkor érdemes egy lassabb, kevésbé pörgős jógaórára ellátogatni. Bár az ízületek megerősítése és a fizikai korlátok meglelése szintén fontos szempont a jógánál, tényleg nagyon egyénfüggő, kinek melyik típusú óra válik be - ezért sem szabad egy-két alkalom után elkönyvelni, hogy a jóga nem neked való.

Russo szerint a jóga azért is csodálatos, mert arra ösztönöz, hogy hallgasd meg a tested jelzéseit, és tartsd tiszteletben annak határait; egy jó jógatanár emlékeztetni fog arra, hogy miért nem hatékony az, ha szó szerint belekényszeríted magad egy-egy pózba.

Ha megtanulod, hogyan legyél kedves a testeddel, és hogyan lassítsd le, legyél jelen és lélegezz, akkor remélem, hogy ezt a tudást magaddal viszed, és az előnyök oly módon jelennek majd meg, amire nem is számítasz

Mi a jóga hátránya?

A szakember szerint a legnagyobb hátrány az, hogy a jóga nagyon mainstream lett, és sok stúdióban ez sokkal inkább" edzéssé "vált az utóbbi időben - pedig ez egy teljes elme és testgyakorlat. "Egy rosszul képzett tanár, aki nem jártas az anatómiában, könnyen sérülést okozhat. Ha pedig hosszú a sérülések listája, és pár dolog különös figyelmet igényel, akkor a privát jóga választása sokkal biztonságosabb lehetőség, mint egy csoportos óra" - vallja a szakember.

Egy biztos - és ezt tapasztalatból mondjuk: a jóga és a Pilates is csodálatos dolog, nagyszerű és hasznos kiegészítői a futóedzéseknek, és sokat tesznek azért, hogy fejben is ott legyél. Tapasztald ki, neked melyik válik be jobban!

Runner’s World 2021/02 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/02 (digitális verzió)

Ép testben ép lélek – tartja a mondás. De vajon mennyire igaz ez a valóságban? Mit ad hozzá a mentális erőnkhöz a futás, és fordítva: hogyan javítja teljesítményünket, ha fejben erősek vagyunk? A Runner’s World legfrissebb számában erre a fő kérdésre keressük a választ. Futók, edzők, mentorok és pszichológus segítségével utána járunk, hogy mitől lesz fejben erős egy futó, és hogyan válik ez hasznára a mindennapi életben.

Foglalkozunk a zene teljesítményfokozó erejével, megismerkedünk egy transz futóval, és exkluzív interjút is olvashatunk Kilian Jornet ultrafutó legendával.

A több mint egy éve tartó világjárvány, a bezártság, a korlátozások és a sok- egyedüllét sokaknál a futásban is hozott változást. Megmutatjuk, hogyan érdemes újrakezdeni a futást, és hogyan vehetjük fel újra a tempót a futás izgalmas világával.

Még több infó: Runnersworld.hu/megjelent

595 Ft