félmaraton,félmaraton pb,egyéni csúcs,résztáv,tempófutás

A félmaratoni felkészülés hajrájában – 40 pluszosan

A VERSENY előtti utolsó napon járunk. Szombaton 12:30-kor elrajtol a félmaraton mezőnye Siófokon. A futók között lesz Sanyosz és Szasza is…ez már tuti.

Szeptember elején kezdtem a felkészülést, melynek első állomásaként azt a kérdést tettem fel, hogy 40 pluszosan lehet-e még fejlődni, gyorsulni. Erre gyakorlatilag már az edzések közben is megtaláltam a választ. Sőt Sanyosz 50 felett futott hatalmas újkori egyéni csúcsot maratonon, én pedig egy 5, majd 7 km-es felmérőn megfutottam a legjobbamat. Kicsit tovább ugorva a távokban, 85 km-en 26 perccel jobbat futottam, mint 6 éve. Hogy további motivációt kovácsoljunk a félmaratonra, Sanyosszal elkezdtük egymás bajszát huzigálni, majd pedig kijelöltük a félmaratoni versenyt, melyen összecsapunk. Ennek az összecsapásnak lehettek tanúi holnap.

Ő mintegy 10 évvel idősebb ugyan nálam, de felkészülése a klasszikus hagyományokat követi. Síkon fut tempót, résztávokat, úgy, ahogyan az a nagy könyvben meg van írva. Az én edzésem viszont amolyan vegyes felvágottnak számít. Előfordul benne olykor síkfutás, benne tempóval, résztávokkal, de a futásaim továbbra is többnyire élményfutások - leginkább hegyen, változatos terepviszonyok között.

félmaraton,félmaraton pb,egyéni csúcs,tempófutás,résztáv
Mi tagadás, kevés fotó készül rólam, sík, aszfaltos útvonalon.

Ennek ellenére a múlt szombati közös tesztfutásunk során az igazolódott, amit mi is sejtettünk. Hiába a korkülönbség és az eltérő felkészülési stratégia: a 7 km-es távon, amelyet 4:01-4:02-es kilométerenkénti átlaggal teljesítettünk, fej-fej mellett futottunk. Gyakorlatilag azonos állapotban vagyunk, és nagyon úgy néz ki, hogy a versenyen is az lesz a jobb, aki a jobb napot fogja ki. Annyi azért borítékolható, bárki legyen is a gyorsabb, 1 percen belüli különbséggel fogunk célba érni.

A fentiek ismeretében nálam az utolsó hét a pihenésről és a ráhangolódásról szól.

Hétfőn pihentem, kedden még futottam egy jó ritmusú 10*90 másodperces tempót, közte 60 másodperc könnyű futásokkal. Szerdán még egy lendületes 9 km-t tettem meg hegyen, csütörtökön már csak könnyű futásom volt. Ma már nem futok. Beiktattam még egy meleg vizes fürdőt és egy masszázst.

félmaraton,félmaraton pb,egyéni csúcs,tempófutás,résztáv,Markocsán Sándor
Holnap ilyenkor, már tudjuk, melyikünk a gyorsabb: Sanyosz vagy én.

Holnap igyekszünk nem egymásra figyelni. Nagyjából megvan, mit szeretnék futni, milyen utazótempót szeretnék felvenni, milyen ruhában indulok, és hogyan fogok frissíteni. Az időjárás jó lesz, kellemes hűvös szélmentes pálya. Minden adott egy remek futáshoz.

Hajrá nektek is, ha hétvégén futtok bárhol!
Beszámoló lesz!