fekvőtámasz,edzés,erősítés

Hány fekvőt tudsz lenyomni? A szám mindent elárul arról, milyen formában vagy!

Forrás: Getty Images
Most őszintén, mennyi fekvőtámaszt tudsz lenyomni? Szoktad egyáltalán ezt a gyakorlatot végezni? Láss neki pár szabályos gyakorlatnak, mi pedig elmondjuk, mit árul el rólad, az, hogy megy a dolog!

Kitörésekben verhetetlen vagy, mert a rengeteg futástól atombiztosak a combizmaid? Szuper, de mi a helyzet a felsőtesteddel? Ahhoz ugyanis, hogy az egész tested rendben legyen, és kellőképp edzettnek mondhasd magad, nem csak a láb izmainak kell bivalyerőseknek lenniük. A legújabb kutatások szerint abból, hogy hány fekvőtámaszt tudsz lenyomni, sok minden következtethető a szív és érrendszered állapotáról.

Szóval lássuk is, hogy egy is bemelegítés után mennyi az annyi!

Nemrég a Harvard Egyetem munkatársai készítettek egy kutatást, aminek eredményei a JAMA Network Open folyóiratban jelentek meg. A vizsgálatokat 10 éven át végezték 1104 tűzoltó folyamatos ellenőrzésével, a férfiak átlagosan 39.6 évesek voltak, az átlag BMI-jük 28.7 volt. A kutatók évekig figyelték a testük változásait, egészségi állapotukat. Azért a fekvőtámaszozással mérték le azt, hgy milyen fizikai állapotban vannak, mert ez egy jóval költséghatékonyabb és gyorsabb megoldás, mintha mást edzést választottak volna, ráadásul bárhol kivitelezhető.

Az eredmény a következő lett: a kutatás azon résztvevőinél, akik legalább 11 fekvőtámaszt meg tudtak csinálni, jóval kevesebb kardioviszkuláris probléma adódott, mint akik egyáltalán nem tudták a feladatot végrehajtani. Akik 21-re is fel tudták tornázni ezt a számot, azoknál negyedére csökkent a szívbetegségek miatti elhalálozás rizikója, akik pedig 40 szabályos fekvőtámaszt is megcsináltak, azoknak gyakorlatilag semmi okuk aggódni: a szívbetegségek kockázata náluk mindössze 3 százalék.

fekvőtámasz,erősítés
Forrás: GettyImages

Fontos azért hangsúlyozni, hogy a kísérletet férfiakkal végztél el, arról viszont, hogy a nőknél mik az optimális számok, egyelőre nincsenek adatok.

Ártani azért nem árt, ha belejössz a fekvőtámaszokba, mert ezzel a kutatással ismét bebizonyosodott, hogy a fizikai állapotod és a szív és érrendszeri probémák kialakulása között komoly összefüggés van. A futás mellett pedig érdemes az erősítésre is fókuszálni: ha kíváncsi vagy arra, milyen egy hónapon át minden nap fekvőtámaszozni, egy korábbi cikkünkben olvashatsz erről - érdemes!