futás, maraton,

Eliud Kipchoge: Az élet nem állhat meg!

Forrás: Buda Mendes/Getty Images
A világ legjobb maratonfutója fizikailag és mentálisan is remekül van - nemrég meg is osztotta terveit az amerikai Runner's Worlddel, és mesélt idei vágyakról, álmokról, és természetesen az edzésről is.

Április 11-én 100 futó versenyez majd Hamburgban az NN Hamburg Maratonon - azon az elit versenyen, ami bebiztosíthatja az olimpiai kvalifikációs időt - hiszen 2020-ban a pandémia miatt igen kevés lehetőség volt versenyezni. Eliud Kipchoge is részt vesz a versenyen.

Legutóbb a 2020-as londoni maratonon indult októberben, ahol a dolgok nem mentek túl fényesen. Napokkal a verseny előtt Kenenisa Bekele, a valaha volt második leggyorsabb maratonfutó vádlisérülés miatt kiesett a versenyből, aztán a verseny során Kipchoge az utolsó mérföldeken esett ki a mezőnyből, mert állítólag a jobb füle nagyon bedugult - 8. lett.

Mostanra viszont úgy tűnik, ismét jó erőben van: a kenyai Kaptagatban tartott edzőtábora után Kipchoge kész visszatérni a dobogó tetejére - nemrég a Runner's World.com kérdéseire is válaszolt.

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

Runner’s World melléklet 2017 Hogyan lépj szintet a futásban 67 tipp 16 oldalon a bemelegítéstől a teljesítményfokozásig (digitális verzió)

 

395 Ft

A pandémia alatt hogyan vigyáztatok magatokra a családdal, a csapattal? Hogyan tudtál így hatékonyan edzeni?

A járvány komolyan érintett minket. Haza kellett mennem, a birtokon belül kellett maradnom, otthon voltunk a családdal és a gyerekekkel, hogy ne idegeskedjünk a vírus miatt. Nagyon nehéz volt a lehető legkeményebben edzeni, és közben nem érintkezni az emberekkel. De örülök, hogy folytattuk az edzést a csapattal, szem előtt tartjuk a biztonsági protokollt azóta is, mert tudjuk, hogy a vírus még mindig jelen van.

Az élet nehéz, de ez a helyzet. Túl kell jutni rajta, és reménykedni kell - úgy gondolom, nekem ez sikerült, és pozitívan állok a jövőhöz.

Tavaly London is nagyon más volt, hiszen csak az elit sportolók indulhattak, és nem is úgy sikerült, ahogy szeretted volna. Hogy vagy fizikailag és mentálisan most?

Fizikálisan fitt vagyok, és mentálisan is minden rendben. Készen állok a következő megmérettetésre.

Elég sok minden zajlik most, mik a terveid idénre?

Az első feladat futni egy jót Hamburgban a maratonon. Mindig úgy érzem, az a fontos, hogy megoldjam az első dolgot, amivel foglalkozom, majd jön a következő. Szóval, egyelőre minden energiámmal Hamburgra koncentrálok.

A „Breaking2” filmrendezője, Martin Desmond Roe szerint az a legszeretnivalóbb tulajdonságod, hogy nagyon sok hasznos tanácsot adsz az embereknek. Van olyan mantra, jótanács, amelyet most megosztanál futóvilággal?

Az élet nem állhat meg, még egyetlen másodpercre sem. Mindannyiunknak készen kell állnia arra, hogy továbblépjünk azokon a dolgokon, amik a világban zajlanak. Ezt együtt kell megtennünk, ami nagy kihívás - de ez az élet része. A maraton is olyan, mint az élet, vannak benne hullámvölgyek. Minden kilométer kihívás. Minden mérföld kihívás. Valójában el kellene fogadnunk az élet kihívásait, de mindenekelőtt élvezni, ahogy haladnak a dolgok.

futni, maraton,
Forrás: Naomi Baker/Getty Images

Ha nem lettél volna futó, akkor melyik sportot választottad volna, és miért?

Szeretem a teniszt. Szeretem, hogy hosszú a játék. Szeretem látni, ahogy az emberek fel-alá rohangálnak. Nem azért, mert vannak izmaik, hanem azért, mert taktikáznak, hogy valóban eltalálják a labdát.

Teniszezel?

Egyáltalán nem, de a jövőben szeretnék. Az erőnlétemnek is jót tesz majd.

Melyik a legfélelmetesebb állat, amivel futás közben találkoztál valaha?

Ezt még sosem kérdezték tőlem, de most akkor elmondom, hogy találkoztam egy tarantulával egy kora reggeli edzésen, de szerencsére nem történt baj.

Mit gondolsz, mennyi ideig marad még a te időd, az 1:59:40 a legjobb idő a maratonon? Ki fogja megdönteni?

1954-ben Roger Bannister 4 perc alatt futott le egy mérföldet... Ezzel csak azt akarom mondani, hogy utat mutattam az embereknek, megmutattam, hogy nincs határ. Megmutattam, hogy minden lehetséges, ha bíznak benne, és ha kimondják, hogy képesek megcsinálni. Sok embertől várom, hogy hamarosan 2 óra alatt fussa a maratont.

Álltál már a New York Maraton céljában, de még nem futottad le. Tervezed valamikor?

Ha minden jól megy, mielőtt abbahagyom a sportot, szeretném lefutni a világ 6 legnagyobb maratonját.