Joy-Napok, futás kutyával, canicross, terepfutás,

6 tipp és 6 fontos holmi, hogy a futás tökéletes élmény legyen 6 lábon is!

Forrás: Getty Images
Nem pusztán futóból lett több az elmúlt évben, hanem kutyás futóból is. Végül is, ha a gazdi kocogni kezd, miért ne tarthatna vele négylábú kedvence?

A futás nagyszerű módja annak, hogy a kutya (és a gazda) napi szintű mozgásigényét kielégítsd, de mi kell ahhoz, hogy egy amúgy sétákhoz szokott kutyából jó futótárs váljon?

1. Ismerd meg a fajtát!

Bármennyire is hozzátartozik a kutyákhoz a futás, vannak fajták, amik nem tudnak jól alkalmazkodni a futáshoz, pontosabban a futással járó felhevüléshez és a hatékony légzéshez. Például a rövid orrú fajták - mint a mopszok és a bulldogok – nem alkalmasak arra, hogy hosszabb távokat megtegyenek futva. A kistestű vagy rövidebb lábú fajták általában a távot nem bírják egy ponton túl. Vannak viszont olyan fajták, amelyeknél a futás mennyiségének – ha kellően felkészültek előzőleg – szinte csak a hőmérséklet szabhat határt. Fontos tehát, hogy mielőtt belevágnál a közös futásokba, tudj meg mindent a saját kutyád lehetőségeiről. Ha tacskód van, őt inkább rövidebb vagy közepesen hosszú távokra vidd, ha viszont vizslád van, készülj arra, hogy idővel komoly hosszú távokat is le fog tudni futni veled. A keverékeknél a méretekből nagyjából lehet következtetni erre. DE mindig figyeld a kutyád hangulatát és állapotát, amikor közösen futtok!

futás kutyával, Joy-Napok, terepfutás, canicross, kezdő futó
Forrás: Getty Images

2. Fokozatosan sajátítsátok el az új hobbi kereteit!

Ha magad is kezdő futó vagy, az annyiban egyszerűsíti a dolgot, hogy tényleg együtt tudjátok megszerezni a futáshoz szükséges készségeket. Te az állóképességet, kutyád – aki, ha egészséges, nem túl fiatal és nem is túl idős, nincs rajta komoly súlyfelesleg és fajtáját tekintve alkalmas arra, hogy fusson - vélhetően elég jó formában van már most is, ám hogy mind a kettőtök számára élvezetes időtöltés váljék a közösen megtett kilométerekből, neki is meg kell szoknia bizonyos dolgokat. Például azt, hogy futás közben ne kalandozzon el a figyelme, ne akarjon a közelben lévő fajtársakkal játszani, ne a környezet történései kössék le a figyelmét, hanem a közös, számára is élvezetes „munka”. Ehhez szükség lehet néhány új vezényszó kondicionálására. Például a „tovább”, a „futás”, a „kövess” szavak segíthetik a gazdára és a futásra történő fókuszálást. Ugyanakkor az is fontos, hogy a számára oly kedves szagok felfedezése, játék a fajtársakkal vagy veled, a gazdival, fetrengés az illatos fűben és persze ügyes-bajos dolgainak elintézhetősége adott legyen. Ezért futás előtt érdemes időt szánni rá, hogy kicsit kifutkossa magát, szaglásszon, ha van kutyatárs a közelben, aki szívesen játszik vele, akkor 5-10 perc szociális élményre is jusson idő és arra, hogy elvégezhesse a dolgát. Ha ezzel megvagytok, indulhat az edzés!

3. Légy mindig pozitív a kutyáddal!

Elképzelhető, hogy kezdetben a kutyádnak ösztönzésre lesz szüksége ahhoz, hogy harmonikusan tudjatok együtt futni. A futópóráz végén ő hol lassabban, máskor túl gyorsan mozoghat, olykor meg-megállva igyekszik veled haladni, ez számára is komoly figyelmet igényel. Jutalmazd folyamatosan az igyekezetéért szavakkal és jutalomfalattal. Ha látod, hogy kezdetben hamar feladja a lelkesedését, ne húzd, ne rángasd őt erővel tovább, kalkuláld bele azt, hogy lesznek jobb és kevésbé jó napjaitok, légy türelmes hozzá, ha néhány kilométer futás után sétával folytatódik az edzés, az sem dráma.

futás kutyával, kutyás futás, kutya, joy-napok, canicross
Forrás: Getty Images

4. Húzzon vagy ne?

A kutyák jelentős része akkor is gyorsabb, ha te futsz, főleg, ha ezt könnyű iramban teszed. Emiatt is természetes jelenség az, hogy húzni kezdenek. Van, aki kifejezetten szereti erről leszoktatni a négylábút, mások pont ezt a tulajdonságát szeretnék erősíteni, mert a kutyás sportok egy részénél nagy előny. Ha kutyádon nyakörv van a közös futásokon, értelemszerűen nem lesz számára kellemes a húzás egy ponton túl. Ha tehát nem célod, hogy így edzetek, maradjon a kutyán nyakörv. Ha viszont szeretnéd, hogy húzzon, akkor fontos, hogy erre alkalmas húzóhámot tegyél rá. Ezek a hámok kényelmesebbek az állat számára. Ha jó a mérete és kellően párnázott, komoly erőt tud kifejteni a segítségével. Te viszont ez esetben gyorsan kösd fel a gatyádat futóként, mert különben kirepülnek a lábaid alólad. Kezdő futóknak egyébiránt egyáltalán nem javasolt jól húzó kutyával futni, mert baleset és komoly sérülés is lehet a közös edzésből! A kutya megtanítható arra, hogy ha nyakörv van rajta, ne húzzon, ha viszont hám, akkor igen. Magyarul te magad tudod szabályozni a kutyád viselkedését ebben a kérdésben is!

5. Fokozatosan növeljétek a távot!

Még egy jó kondiban lévő, egészséges kutyának sem tesz jót, ha egyik napról a másikra futsz vele 10-15 km-t egyben. Ha magad is kezdő vagy, pont jó lesz számára az az ütem, ahogyan építgeted a saját erőnlétedet. Ha futásban vagy kezdő, de amúgy végzel állóképességi sportot, akkor arra figyelj, hogy ne legyen egyszerre túl sok és túl gyakori az edzések mennyisége négylábú futótársadnak. Gondoskodj a kutyád számára is megfelelő táplálékkiegészítőről, ahogyan nő a terhelés.

6. Melegszik az idő, meddig fuss a kutyáddal?

A kutyák nem bírják jól a meleget, de ebben is van eltérés a fajták között. Mindél rövidebb a szőre az állatnak, annál könnyebb neki melegben. Ám a klasszikusan hosszú szőrű fajták (pl. skótjuhász, border collie) bundáját nem szokás lenyírni nyáron sem, de ritkítani igen. Bunda hossztól függetlenül nagyon oda kell figyelni arra, hogy melegben milyen fizikai aktivitásnak teszed ki a négylábút. Meleg időszakban (kutyáknál nagyjából 20 fok fölött) egyáltalán nem javasolt a futás. Ilyenkor váltsatok könnyű és inkább rövidebb sétára, a legjobb, ha természetes vizek közelében kerestek árnyékos útvonalat. Egy-egy rövidebb kocogás a kora reggeli és a kora esti órákban belefér ilyenkor is. Mindig figyeld a kutyád jelzéseit, ha nagyon kullog a máskor szép tempóban futó állat, ne terheld őt, inkább váltsatok sétára, kínáld gyakran vízzel és térjetek vissza mielőbb a hűvös lakásba. A nyári futások útvonalát mindenképpen úgy válaszd ki, hogy árnyékban maradjatok és legyen fürdési lehetősége az állatnak.