atlétika, 5k, 5 km, utcai futás, világrekord, női világcsúcs,

Vajon melyik a leggyorsabb női 5K: a vegyes mezőnyben futott vagy a tisztán nőiben?

Forrás: Alexander Hassenstein / Getty Images
Egy szűk hete, hogy az etióp Dawit Seyaum megdöntötte a női 5 kilométeres utcai futás rekordját. Olyan versenyen érte el, ahol a mezőnyben férfiak is versenyeznek. Ideje 14:41 lett.

Igen ám, de mégsem ő a leggyorsabb női futó ezen a távon, hanem honfitársa Senbere Teferi, aki két hónappal ezelőtt egy német versenyen 14:29-et futott, viszont kizárólag női mezőnyben. Ezek után joggal merül fel a kérdés, hogy Seyaum múlt heti futását valóban világcsúcsnak kell tekinteni?

Seyaum 14:41-es világrekordot érő, vegyes mezőnyben futott 5 kilométere előtt a kenyai Beatrice Chepkoech volt a kategória világcsúcstartója 14:43-mas eredményével. Ez az idő még mindig lassabb volt, mint a korábbi, csak nők körében teljesített 5K-s országúti világcsúcs, amelyet a kenyai Joyciline Jepkosgei állított fel 14:32-vel. Ennek ellenére ezek mögött az eredmények mögött mindenhol ott volt a WR megkülönböztetés, tehát Chepkoech, Jepkosgei, Seyaum és Teferi neve egyaránt bekerül a rekordok könyvébe az elért eredmények alapján.

atlétika, 5k, 5 km, országúti verseny, világrekord,
Forrás: David Davies - PA Images / Getty Images

Csak női mezőnyben elért rekordok oka

A csak nők körében elért világcsúcsokat azért tartják számon külön kategóriaként, mert figyelembe veszik a potenciális előnyét annak, ha egy vegyes mezőnyben a női versenyző férfi versenytárak mögött haladva szélárnyékot és rögtönzött iramfutót talál, ami egy jó eredmény elérését alapvetően befolyásolhatja. Csak nők számára szervezett versenyen futók viszont nem élvezhetnek ilyen előnyt, emiatt azt kellene feltételezni, hogy ők lassabban futnak.

Éppen ezért mindig két női rekordot tartanak nyilván minden országúti futamon, ahol létezik külön női verseny. Ám az elmúlt évben az 5 kilométeres távon nem úgy alakultak a dolgok, ahogyan az a nagykönyvben szerepel. A két legutóbbi, csak női mezőnyben elért rekord gyorsabb volt, mint az abszolút (vagy vegyes) rekord, ám a Nemzetközi Atlétikai Szövetség továbbra is elismeri mind a kettőt.

1000 Futótipp nőknek

1000 Futótipp nőknek

Ha elszántad magad, már meg is tetted a legfontosabb lépést a futóvá váláshoz. Amire ezen kívül szükséged lesz, azt mind megtalálod a Runner’s World kifejezetten nőknek szóló futótippjei között!

 

1990 Ft

2490 Ft

A női sportolók fejlődése az atlétikában

Tehát a kérdés az, hogy egy vegyes versenyen elért rekord világcsúcsnak minősül-e, ha a csak női mezőnyben futott rekord gyorsabb? Valószínű sokak adnának nemleges választ. Ez a furcsa helyzet rávilágít egy érdekes változásra, amely a női atlétikában történik. A női futók gyorsasága megváltozott, azzal együtt, ahogy a női sportélettan és felkészülési gyakorlatok ismerete fejlődik. A női országúti futamok mezőnye mára komoly versenyképességet mutat, ezért a férfi iramfutók bevetése talán nem jelent akkora előnyt, mint korábban.

Seyaum és Teferi kiváló sportolók, teljesítményük elismerést érdemel, de talán többen egyetértenének azzal, ha az 5K országúti világcsúcsot illetően 14:29 lenne az az idő, ami mostantól megdöntésre vár.