futás idős korban, maraton, félmaraton, egyéni csúcs,

Még mindig hozza a legjobb formáját az 58 éves maratonista nő

Forrás: gradyreese / Getty Images
Az amerikai Heather Knight Pech vágya tovább gyorsulni és ezért komoly erőfeszítéseket is hajlandó megtenni futóként.

Például kilenc órát alszik éjszaka, táplálkozását szakember irányítja, hetente jár a fizikoterapeutájánál és komolyan elvégzi az szükséges erősítőedzéseket. Ám ezek csak apróságok. A felkészülési időszakban heti 80-85 mérföldet fut (kb. 128-136 km). Edzései között megtalálhatók az olyan ínyencségek, mint például 15x1000 méter vagy 15-20 km „bemelegítést” követően (tehát már nem friss lábakkal) fut 10-12 km-t maratoni tempóban.

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

#vegyélhazait: Feketekert bio homoktövis

100% frissen préselt natúr homoktövis lé a Balaton partjáról. Igazi superfood. Gazdaságos 2 literes bag in box kiszerelésben a  hosszantartó garantált minőségért. Tömény egészségbomba, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, zsírsavakkal, antioxidánsokkal.

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

5500 Ft

De amit Heather csinál, működik még ebben az életkorban is! Három egymást követő évben megnyerte a Boston Maratont a korosztályában. 2017-ben 3:10:30-at, 2018-ban 3:10:15-öt, 2019-ben 3:11:31-et futott. Egy évvel ezelőtt futotta egyéni legjobbját az Indianapolis Monumental Maratonon, ami 3:00:44 lett, ám a körülmények nem voltak ideálisak, a felkészülése alapján akár át is törhette volna a bűvös három órás határt. De nem volt csalódott az eredmény miatt: „nem is lehetnék ennél boldogabb, hisz 25 fokos, szeles időben több mint 10 perccel sikerült jobbat futnom a korábbi egyéni csúcsomnál” – mondta a verseny után.

Heather olyan családban nőtt fel, ahol az élsport nagyon is jelen volt. Testvérei a sísport különböző ágaiban jeleskedtek, unokatestvére Hilary Knight, a történelem egyik legjobb női jégkorongozója. Ő maga 2003-ban kezdett futni, miután édesapja futás közben szívinfarktust kapott és meghalt. 2009-ben, 47 évesen futotta első maratonját, amit New Yorkban teljesített, ideje 3:58 volt. Ezt követően egyre gyorsult a távon. 2011-ben 3:26-ot futott Bostonban. 2012-ben úgy döntött, hogy civil karrierjét hátrahagyja (a divatszakmában dolgozott), a családjának és a futásnak szenteli minden idejét. Három lánya van, akik most a húszas éveikben járnak.

2014-ben kezdett edzősködni, középiskolásokkal foglalkozik Connecticutban jellemzően a nyári időszakban, a mezei futóverseny-szezon előtt, amivel az a célja, hogy miután visszatérnek a középiskolai edzőikhez a srácok, megerősödve tudják folytatni a munkát. Emellett számos hozzá hasonló korú futóval dolgozik.

Arra ösztönzi az idősebb futókat, hogy szeressék a futást és fordítsanak rá minél több időt és figyelmet, mert megéri. Heather elmondta, hogy tanítványai között vannak olyanok, akik az 50-es éveikben gyorsabbak lesznek, mint amilyenek a 40-esben voltak, mert már van elég idejük arra, hogy fussanak és kiegészítő edzésmunkát végezzenek.

#vegyélhazait: Női sport / jóga leggings – Tropic mintás- PATENT DUO, méret: S

#vegyélhazait: Női sport / jóga leggings – Tropic mintás- PATENT DUO, méret: S

NŐI LEGGINGS, MÉRET: S

A Slowfashion mozgalom magyar képviselője a “Patentduo” nagy gondot fordít a magas minőségre, hogy sport nadrágodat több évig is viselhesd.

A PatentDuo speciális, technikai anyagból készült, bokáig érő, hosszú nadrágjai kiválóan használhatók sportoláshoz (jógához, futáshoz, tornához), vagy akár hétköznapi viseletre is.

A technikai anyag speciális légáteresztő, nedvességelvezető tulajdonságú. A PatentDuo új őszi mintája, a tropic minta, a minta speciálisan egyedileg tervezett, limitált darabszámban készül.

Ha M-es méretben keresed, ITT találod

Ha L-es méretben keresed, ITT találod

Hozzá illő sportmelltartót ITT találsz!

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

13500 Ft

A leggyakoribb hibák, amiket elkövetnek a korabéli futók: nem alszanak eleget, minden nap ugyanabban a tempóban futnak, amit Heather „szürke zónának” nevez azért, mert a könnyű napok nem igazán könnyűek, a nehéz napok pedig nem elég nehezek, valamint elhanyagolják a futást támogató tevékenységeket.

Tavaly novemberben Heather Knight Pech New Yorkban, a Trial of Miles Félmaratonon új félmaratoni egyéni csúcsot futott 1:27:24-gyel egy 50 fős mezőnyben, a tempót magának diktálta. Ez az iram körülbelül 3:02:27-es maratonnak felel meg. A maraton amerikai rekordját a női 60–64 éves korosztályban Joan Benoit Samuelson tartja 3:02:21-gyel. Az 55–59 éves korosztályban a világrekordot az amerikai Jenny Hitchings tartja, 56 éves korában 2019-ben 2:50:36-ot futott New Yorkban.

Vajon Heather képes lesz tovább fejlődni, hogy megdöntse ezeket a rekordokat? Néha kétségei vannak efelől, de edzője, James McKirdy bizakodó, legalábbis amíg folyamatosan új PB-ket állít fel, mindenképpen. „Sok múlik a mentális erőnléttől is” – mondja Heather. „És ezt a hozzáállást megpróbálom átadni másoknak is. Azt, hogy az életkorral együtt nőnek a lehetőségek is.”

Runner’s World 2021/01 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/01 (digitális verzió)

A legfrissebb Runner’s World fő témája a generációk a futásban. Egyik legizgalmasabb anyagunk is ebben a témában készült, olyan testvérekről, akik egymás ellenfelei a pályán, de ez sokkal inkább előnyükre válik, mint hátrányukra. Nem is gondolnánk, mennyi közeli rokon versenyzik most is a világ élvonalában! Történetük nagyon sokat elárul a sportszerűségről, és arról, hogy van, ami még a győzelemnél is fontosabb… még egy élsportoló számára is.

Szintén a generációs témában szólaltattunk meg olyan gyerekeket, akik közül a legtöbben még általános iskolások, de már nagyon szoros és személyes kapcsolatot ápolnak a futással. Olyanokat is bemutatunk, akik versenyszerűen futnak, de olyanokat is, akiknek már ilyen kicsi korban többet jelent a futás, mint testnevelésórai kötelező köröket. Figyelem, megint kiderül, hogy van mit tanulnunk a gyerekektől.

595 Ft