motiváció, run streak, sorozatterhelés,

5 tipp, hogyan vágj bele egy ’run streak’ vállalásba

Forrás: Getty Images
Ha éppen nincs feszes edzésprogramod és kissé lankad a motivációd, kezdj hozzá egy run streak-hez, ami nem más, mint bizonyos időszakra vonatkozó mindennapos futás sorozat.

A run streak szórakoztató és tartalmas kihívás, melyet teljesen személyre szabhatsz, ugyanis nincsennek kötött szabályok ebben a műfajban. Vannak persze futók, akik extrém run streak programot vállalnak, például akár éveken át futnak minden nap vagy hosszabb időn át, naponta teljesítenek egy-egy maratont. Semmi esetre se kezdj ilyesmivel, viszont függetlenül attól, hogy milyen hosszú sorozatot tervezel van néhány tanácsunk, amit érdemes átgondolni, mielőtt belevágnál.

Ne vidd túlzásba!

Ha már hozzászoktál ahhoz, hogy több napon keresztül végzel hosszabb, rövidebb futóedzéseket, akkor valószínű könnyebben fog alkalmazkodni a szervezeted, egy még hosszabb futás sorozathoz, de akkor is érdemes nagy figyelmet fordítani a tested jelzéseire. Ha viszont egyáltalán nem szoktál naponta futni, akkor fontos, hogy nagyon lassan haladj, ami annyit jelent, hogy rövid távokat és könnyű tempót vállalj. A run streak minimális mennyiségét szabd meg mondjuk napi 1 kilométerben, ennél ne fuss többet (és főleg ne gyorsan), ha kezdő vagy ebben a műfajban. Ha adsz időt magadnak, a szervezeted idővel képes lesz alkalmazkodni az új ingerhez.

Kezdettől fuss változatos helyzetekben!

Ez azért fontos, hogy hozzá tudj edződni a furcsa helyeken és időpontokban történő futáshoz, hiszen, ha hosszan fogsz napi szinten futni, idővel biztos, hogy lesz, amikor este, sőt éjszaka „kell” elindulni, vagy akár olyan helyszínen, ahol korábban nem volt szokásod. Ahhoz, hogy megőrizd minél hosszabban ezt a vállalást, nagyfokú rugalmasságra és alkalmazkodóképességre lesz szükséged.

Tervezd meg a napjaidat!

A sikeres run streak sorozat attól is függ, hogy képes vagy e előre tervezni. Legyen ott a fejedben minden egyes nap, hogy legalább 1 kilométernek valahová be kell férnie. Ez kezdetben nem tűnik bonyolultnak, de ahogy múlnak a napok, a hetek, egyre nagyobb fókuszra lesz szükséged. Jó, ha tudod, hogy nagyon fog fájni, ha egy nap kimarad, hiszen ott megtörik a sorozat és lényegében kezdheted elölről az egészet. Gondold át, hogy hová fér be a következő napba és állíts be a tervezett időponthoz jelzést magadnak.

run streak, sorozat, motiváció, sorozatterhelés,
Forrás: Getty Images

Aludj, de most aztán igazán figyelj az alvásra!

A mindennapi futás megvisel, és ha nem alszol jól – ami lényegesen lerontja a regenerációs folyamatot – hamar érzeni fogod még a legkevesebb távnál is, hogy jelez a szervezeted. Feküdj le amilyen korán csak tudsz és tegyél meg mindent a zavartalan pihenés érdekében. Legalább 7-9 óra alvásidő jöjjön össze minden egyes nap, ám ez nem csupán az elvetemült sorozatfutóknak fontos, hanem bárkinek!

Bemelegítés, levezetés, nyújtás, hengerezés!

Most aztán vigyáznod kell a testedre! Végezz megfelelő bemelegítést és levezetést az edzések során, futások után nyújts és hengerezz! Fogyassz sok vizet, legyen tudatos a táplálkozásod és tégy meg mindent, ami segíti a regenerációt - masszázs, szauna, hidegterápiás kabin, gőzfürdő, stb.

Fontos, hogy a helyén kezeld az általad kitűzött kihívást!

Egyetlen run streak sem ér annyit, hogy közben lesérülj! Ha úgy érzed – bármikor, bármilyen távnál/tempónál – hogy kellemetlen számodra a folyamat, egyszerűen szállj ki az egészből. Ne legyen lelkiismeret-furdalásod, mert ez az egész lényegében poén, szórakozás és nem ér annyit, hogy hosszú időre parkolópályára tedd magad. Röviden: soha nem jó ötlet a szervezeted ésszerű határain túl lépni. Persze tudjuk, hogy nehéz elengedni egy jónak induló sorozatot, de az a jó hírünk, hogy mindig kezdhetsz újat, ha felépültél!