futni, futás,

5 érvünk is van amellett, miért érdemes maratonfutóként 5k-t is futni

Forrás: Unsplash/Chander R
Rengeteg futó számára a 42.2 km lefutása a legfőbb cél, és a hosszú távok után már nem is néznek vissza. Pedig nagyon sok előnye van időnként egy rövid 5k beiktatásának - a PB például kifejezetten javulhat tőle!

Növelheted az aerob kapacitást

Az olyan rövid távokon való edzéshez, mint az 5k, egy kicsit nagyobb sebességre van szükség, a tanulmányok pedig azt mutatják, hogy ha rövidebb távokat gyorsabban futod, akkor a test megtanul több oxigént használni, ami növeli az aerob kapacitást. Minél több oxigént fogyasztasz, annál gyorsabban tudsz futni és hosszabb ideig. Amikor pedig ismét maratont futsz, rájössz, hogy a hosszabb távon gyorsabb tempót tudsz fenntartani, mint korábban.

Hatékonyabb leszel!

A gyors futás növeli a láb sebességét és segít hatékonyabbá válni. Amikor nagyobb sebességgel végzel intervall edzést, felhalmozódik a tejsav az izmaidban, és a tanulmányok szerint ezek az intenzív szakaszok megtanítják a testednek, hogyan szabaduljon meg mielőbb a tejsavtól. Ez végső soron segítséget nyújt egy maratonon, amikor lassabban futsz, és kevesebb laktát képződik, mert a test sokkal könnyebben lesz képes csökkenteni azt a kisebb mennyiséget.

Az izmaid erősebbek lesznek

Az izomsejtjeid mitokondriumnak nevezett sejtszervecskéket tartalmaznak, amelyek elősegítik az izmok összehúzódásához szükséges ATP (más néven energia) előállítását. Tanulmányok kimutatták, hogy a rövid, nagy intenzitású intervall edzés (például az 5K-ra való felkészüléshez hasonló edzések) növeli az izmok mitokondriális sűrűségét, ami lehetővé teszi az erősebb izomösszehúzódást. Ez segíthet a gyorsabb futásban, nemcsak rövid versenyeken, hanem hosszabb távokon is.

edzés, edzeni,
Forrás: Unsplash/ Gary Butterfield
Runner’s World melléklet 2019 Futóchecklist egész évre, minden évszakra (digitális verzió)

Runner’s World melléklet 2019 Futóchecklist egész évre, minden évszakra (digitális verzió)

 

395 Ft

Kevésbé időigényes

Valld be, a maratoni edzés igen sok időt vesz igénybe hetente. Ha pedig különösen mozgalmas az életed, stresszes a munkahely, nem biztos, hogy mindig sikerült a felkészülést megfelelően beilleszteni az edzéstervbe. Amikor 5k-ra készülsz, akkor nem kell háromórás futásokat betervezni, vagy a hét közepére szorítani őket - néhány rövidebb futás és néhány minőségi edzés több, mint elegendő lesz az 5K-s távra való felkészüléshez.

Szórakoztató!

A gyors futás nagyon szórakoztató tud lenni, pláne azért, mert utána még minden belefér a délelőttbe. Ráadásul, ha a versenyed nem megy olyan jól, mint remélted, könnyen beiktathatsz egy másikat a következő hétvégén, hogy megpróbáld újra.

Ha pedig a családdal vállalod be az 5k-t, így kezdjetek bele!