futóverseny, versenyzési hibák, motivációs problémák, sérülés,

5 figyelemfelkeltő jel, hogy túl sokat versenyzel!

Forrás: Getty Images
A versenyzésnek is van egy optimális rendszere, amit érdemes tartani, máskülönben idővel valószínű hanyatlani fog a motiváció és persze a sérülések is nagyobb eséllyel találnak meg.

Van, akit egy életre megfog a futóversenyek hangulata. A verseny előtti izgalom, a helyszín futóktól nyüzsgő miliője, a hangos zene, ami végigkíséri a futást, mind sokat lendítenek a futó teljesítményén. Viszont ebben is kell egy arany középutat tartani, mert könnyen túlvállalás lehet a vége, ha minden adandó alkalmat kihasználsz egy kis adrenalinfröccsre. Mutatjuk is, mik a jelei annak, ha túlságosan sok versenyen indulsz!

Nincs időd tartani a céltávhoz illeszkedő edzéseket

Ha félmaratonra vagy hosszabb távokra készülsz, vélhetően van valamilyen edzésrendszer, ami szerint épülnek az edzéseid. Akkor is, ha már futottad a távot, amin versenyezni fogsz, egyre növekszik a rád váró edzések időtartama és nehézsége, viszont a verseny előtt 2-3 héttel csökkennie kell a terhelésnek, hogy a szervezetnek legyen ideje regenerálódnia is a nagy napra. Ha azonban egymásba érnek a versenyek, borulnak az edzések és akár a regeneráció.

Kimerült vagy napközben, nem mennek az edzések

Indokolatlan tartós fáradtság lehet annak a jele, hogy a szervezet túlterhelt és a rendelkezésre álló pihenőidő kevés. Egy nehéz felkészülési időszakban persze nem mindig gyanús, ha fáradtabb vagy, hiszen ez tekinthető normálisnak, pláne, ha erősebb edzésciklusokban vagy benne, ám érdemes résen lenni és ha a szokásos pihenőnapok nem hoznak lendületet a további edzésekbe, módosítani kell az edzéseken, vagy akár további pihenőnapok beiktatására is szükség lehet.

futóverseny, motiváció hiány, túledzés,
Forrás: Getty Images

Szokatlan kellemetlenségek, fájdalmak jelentkeznek futás közben

Itt is érdemes arra figyelni, hogy milyen jellegű a kellemetlenség. A kissé feszesebb izomzat fokozott terhelés mellett nem feltétlenül intő jel, azonban ha az ismert érzetek mellett fájdalom is megjelenik, az már nagyon is az! Pláne, ha megváltozik a mozgástartomány, ha futás közben egyre kellemetlenebb az érzés, ha már járás közben is megmarad, szinte biztos, hogy sérülést szenvedtél és szünetet kell tartani, akár azon az áron, hogy kihagysz 1-1 versenyt. Ha nem feszíted tovább a húrt, talán csak pár verseny megy veszendőbe, nem a teljes szezon!

Minden szabadidőd lekötik a versenyek és a felkészülés, illetve regeneráció

Családtagjaid, házi kedvenceid, barátaid nem látnak napokon keresztül, legfeljebb alvó állapotban. A szociális kapcsolatokat illetően is aggályos a túlzó versenynaptár összeállítása, akárcsak a futás mindenek fölé helyezése.

Runner’s World 2022/02 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/02 (digitális verzió)

„Minden lapszámot imádok, és hiába olvasom el a készítés folyamatában úgy legalább négyszer a cikkeket, alig várom, hogy nyomtatásban is megjelenjen és átlapozhassam újra az egészet! Fantasztikus szakértőink és szerzőink ezúttal is mindent megtettek azért, hogy ne csak hasznos tanácsokkal, de izgalmas olvasmányokkal is ellássanak, és segítsenek téged a versenyszezonból és magadból is kihozni a maximumot az előtted álló hetekben.” – írja Birta Brigi, a lap főszerkesztője. A Runner’s World e lapszámának címlapján a friss maratonista, Nyári Diána színésznő szerepel, aki első maratoni élményeit osztja meg velünk a belső oldalakon. Először lefutni ezt a távot mindenki számára hatalmas élmény, rajta keresztül újra átélhetjük az elsőt, vagy épp álmodozhatunk róla! Csere Gáspár többszörös félmaratoni és maratoni országos bajnokkal az idei terveiről és tavaly év tapasztalatairól beszélgettünk. Izgalmas célokkal vágott neki 2022-nek, mi pedig nagyon kíváncsiak vagyunk, mit valósít meg! A magazinban egy 24 oldalas Giro d’Italia mellékletet is találsz, hiszen megjelenésünk után itt a Nagy Rajt, ezúttal Budapestről indul a legendás kerékpáros verseny! Sok érdekes infót olvashatsz a versenyről, hasznos tanácsokat a bringázásról, na meg exkluzív interjút az 1987-es győztessel, Stephen Roche-sal és Valter Attilával! Hogy a futóversenyeid jól sikerüljenek, futóedző szakértőnk versenychecklistet készített neked, így a nem várt akadályokra is felkészülhetsz, és boldogan érhetsz célba! Azt pedig mind tudjuk, hogy az edzéseken túl a megfelelő táplálkozás is mennyire fontos a jó teljesítmény és egészséges közérzet miatt, táplálkozási rovatunkban egy Street Kitchen mellékletet is találsz olyan harapnivalókkal, amelyek gyors energiaforrást jelentenek edzés vagy versenyek előtt! Még több információ: ITT

995 Ft

1095 Ft

Elvész a versenyzési láz idővel

Még lehet, hogy ebben az állapotban is elmész, mert élő nevezésed van és nem hagysz bent befizetett nevezést kihasználatlanul, de már érezhető, hogy nem hoz lázba a dolog… Nos itt az idő egy kis önreflexióra, hiszen a motiváció hiánya idővel jelentősebb mozgásmentes időszak oka is lehet. Ami viszont ismét a másik véglet.

Egy szezonon belül hosszabb, fontosabb versenyből egy-kettőt érdemes betervezni, rövidebb edzőversenyből lehet több is, sőt, ha úgy jön ki, akár 2-3 egymást követő hétvégén is lehet jó versenyeket összehozni, de nem érdemes minden egyes versenylehetőséghez makacsul ragaszkodni és ha viszonylag rendszeresen versenyzel, nem érdemes minden egyes napon a határokat feszegetni. Hagyj bőséges időt mind a fizikai, mind a mentális regenerációra, pláne, ha egyébként is hosszabb távokra készülsz.