futás,futópálya,futás gyorsabban,tempó

5 dolog, amitől gyorsabbá válhatsz (a gyorsító edzéseken kívül)

Forrás: Getty Images
Ha szeretnéd kihozni magadból a maximumot, már ami a tempót illeti, a gyorsító edzéseken kívül is van pár dolog, amit megtehetsz!

Viselj könnyebb cipőt!

Természetesen ez csak a versenyre és a résztávos edzésre vonatkozik, a lassabb- és terepfutásoknál mindenképpen fontosak a stabilabb darabok, de ezek nem is versenyzésre vannak kitalálva. A versenycipők azonban kifejezetten olyan céllal készülnek, hogy a viselője a lehető leggyorsabban tudjon bennük suhanni, és ez valóban így is van!

Adj le pár kilót!

Aki fogyott-hízott már azóta, hogy komolyabban fut, az tudja, hogy minden egyes pluszkiló (és mínusz) nagyon sokat számít. Tehát akármilyen keményen edzel, ha van rajtad pár pluszkiló, sosem tudod elérni azt a tempót, amit a súlyfelesleg nélkül tudnál. Ezért érdemes az alapozási időszakot táplálkozás szempontjából is úgy alakítani, hogy lemenjen a felesleg.

Javíts a bemelegítésen!

Egy jó bemelegítés hozzátud adni annyit a futásodhoz, hogy a teljesítményed (és így a tempód is) látványosan javuljon. A legjobb, ha egy gyors technikájú hengerezéssel kezded, amelyben legalább a lábszáradat, de inkább a combodat is átmasszírozod. Ezzel felpezsdíted a vérkeringést, így gyorsabban eljut a vér az izmokhoz. Utána jöhet a megszokott bemelegítés, így a tested könnyedén veszi majd az erősebb tempót is.

Próbáld ki a pliometrikus gyakorlatokat!

Ez az edzéstípus segít a robbanékonyság fejlesztésében, ezáltal a tempódat is képes javítani. Nem kell egy külön tréninget beiktatni a programodba, de ha valamelyik keresztedzésben helyet kapnak ezek a feladatok is (pl. dobozra ugrás), akkor már nagyon sokat tettél.

Ne fuss!

Igen, jól olvastad! Néha csak annyi kell, hogy egy kicsit pihentesd a futást, mert van, hogy észre sem veszed, mennyire túlterheled magad, és emiatt fejlődni sem tudsz. Sőt, egy idő után a túledzés a teljesítmény romlásához vezethet. Szóval, a regenerációra és pihenésre is fektess akkora hangsúlyt, mint az edzésre és táplálkozásra.

Itt találsz egy remek áttekintést a regeneráció fontosságáról, melyben Liebscher László regenerációs szakértőnk árulta el a legfontosabbakat: